19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Büyükanıt: Tören istismar edilmemeli

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Bülent Ecevit'in yarın yapılacak cenaze töreninin istismar edilebileceği uyarısında bulundu. Büyükanıt, "Provakatif kişiler topluluğun içine girebilir. Temennim olmamasıdır" dedi.  Büyükanıt, askerin demeçleriyle ilgili eleştirilere karşılık, “Biz ülkenin birlik ve bütünlüğü üzerine ve rejim üzerine konuşuyoruz. Konuştuğumuz iki konu var sadece” şeklinde cevap verdi.Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze töreninde yasa dışı pankart açan, slogan atan kişi ve gruplara müdahale edileceğini belirterek, vatandaşların provokatörlere itibar etmemesini istedi.

Büyükanıt'tan istismar uyarısı

Büyükanıt, Bülent Ecevit'in yarın yapılacak cenaze töreninin istismar edilebileceği uyarısında da bulundu. Büyükanıt, "Provakatif kişiler topluluğun içine girebilir. Temennim olmamasıdır" diye konuştu. 

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Gazi Orduevi’nde verilen basın kokteylinde gazetecilerle sohbet etti. Resepsiyonda, basın mensuplarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükanıt, güncel ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. 

SORUNLAR ARASINDA ORGANİK İLİŞKİ VAR 

Orgeneral Büyükanıt, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana hiç bu kadar çok sorunla karşı karşıya kalmadığını söyledi. Sorunlar arasındaki ilişkilere dikkat çeken Büyükanıt, “Kıbrıs’ta sorunumuz var mı? Var. Peki Kıbrıs'ın AB ilişkisi var mı? Var. Irak da sorunumuz var mı? Var. Peki Irak'ın Türkiye'deki terör ile ilgisi var mı? Var. Sorunlar arasında organik ilişkiler" diye konuştu. Büyükanıt şunları söyledi: 

“Terör sorunu Türkiye'nin insan hakları ve azınlıklar konusuna indirgenerek anlatılıyor. Esas mesele bu. Hiç kimse terörden söz etmiyor. Azınlıklar ve insan haklarında söz ediyor. Terör sorununu ciddi bir zemine çekmiyorlar… 

Bizim iç politikayla bir alakamız yok. Biz ülkenin birlik ve bütünlüğü üzerine ve rejim üzerine konuşuyoruz. Konuştuğumuz iki konu var sadece. Hiç kimse bu konular dışında konuştuğumuzu söylemeyecek." 

Büyükanıt, gazetecilerle konuşmasında, Öcalan’ın İmralı’dan açıklamalarda bulunması hatırlatılınca "Siz Türkiye'de nasıl PKK gazetesi çıkıyor ona bakın" yanıtını verdi. Büyükanıt, "Türk insanının ne kadar insancıl olduğunu görmek için Anadolu'yu görmek lazım. Türk insanı barışçıl ve insancıldır. Yaralanan PKK'lıyı çadıra sokup kendisi yağmurda ıslanan asker var. Türk askerine hiç kimse kötü gözle bakamaz. Afganistan da yaya olarak gezen tek birlik Türk askeri" dedi. 

TÖREN İSTİSMAR EDİLMEMELİ 

Büyükanıt, resepsiyonda sohbet ettiği gazetecilere Ecevit'in cenaze töreniyle ilgili uyarılarda bulundu. Provakasyon tehlikesine dikkat çeken Büyükanıt, cenaze törenlerinin dini içerikli olduğunu belirterek “sevimsiz şeyler” yaşanmasının sakıncalarını dile getirdi. Büyükanıt şunları söyledi: 

“Bakın yarın, Cumartesi günü bu töreni sadece Türkiye değil, dünya seyredecek. Nasıl bir görüntü veririz… Eğer o kalabalık grupların içine provakatif bazı kişiler girer de sevimsiz bazı şeyler yaparsa hakikaten doğru olmaz. Türk insanına yakışır biçimde olmalı. Bu benim kişisel görüşüm, ben askerim, cenaze töreniyle bir ilgim yok. Böyle şeylerin olmaması lazım, Türkiye'ye yakışır ciddiyette olması lazım. Şimdi orada bir itiş kakış olursa doğru olur mu? Kocatepe cenaze töreni, bir dini merasimdir. Burada olmaması lazım. Rahmetli Ecevit hakikaten bu memlekete yıllarca hizmet etmiş bir insan. Evini ziyaret ettiğimde de aynı şeyleri söyledim. Sayın Ecevit'i canlandırıp sorsanız, o da istemezdi. Türk milleti onun ebedi istirahatgahına sükunet ve saygıyla götürmesi lazım. Bir takım amaçlarla bu töreni istismar etmemeleri lazım. Türk milletine bu mesajı iletirseniz önemli olur." 

301 HASSAS KONU 

Orgeneral Büyükanıt, TCK’nın 301. maddesi üzerinden yürüyen tartışmalar için “Hassas bir konu” yorumunu yaptı. Büyükanıt, Türkiye de her yasanın tartışılabilir olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Avrupa Birliği’ne bakın. Bir Alman vatandaşı Almanya da şiddete başvurmadan 'Ben Nazi Almanyasını seviyorum' derse ne olur. Anında içeri tıkarlar. İtalya’ya bakın. Tenkite varan bir şey söyleseniz dahi içeri atılırsınız. O kadar hassas bir konu ki. Bazı düşüncelerim var. Ama bunları söylemek istemiyorum. Vatandaş olarak görüşlerim var." 

SORUN YUNANİSTAN SINIRINDA DEĞİL IRAK SINIRINDA 

Büyükanıt, Yunanistan'dan memnun ayrıldığını belirterek, Ege’de kriz yaratacak ortamdan kaçınılması gerektiğini söyledi. Büyükanıt, Türkiye'nin Yunanistan sınırında değil, Irak sınırında sorun yaşandığını anlattı. ABD seçimlerinin Irak’taki dengeleri değiştirebileceğini de belirten Büyükanıt, acilen meşru bir Irak hükümeti kurulması gerektiğini de söyledi. Büyükanıt, "Irak sınırında, Irak sınırını koruyan herhangi bir güç yok. Hiç kimse yok. Bir tarafta Türk askeri, öte tarafta PKK var" dedi. 

KENDİMİZİ KÜÇÜK GÖRMEYELİM 

Türkiye’nin bugünkü durumunun Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlattığı dönemden daha iyi olduğunu anlatan Büyükanıt, “Kendimize güvenelim, inanalım, birlik ve beraberliğimizi koruyalım” diye konuştu. Orgeneral Büyükanıt şunları söyledi: “Bizim durumumuz, o dönemdeki Atatürk'ün durumundan daha kötü değil. O zaman Türk milleti kendini zayıf görmedi. Türkiye'nin büyüklüğünü yurtdışına çıktığınız zaman görüyorsunuz. Bunu her yerde hissettim. Kendimizi küçük görmeyelim. Umutsuzluğa kapıldığımız zaman işimiz bitmiş demektir. Türkiye, sorunlarının üstesinden gelebilir. Türkiye her sorunun kendisi çözebilir"

Emniyet'ten cenazede provokasyon uyarısı

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze töreninde yasa dışı pankart açan, slogan atan kişi ve gruplara müdahale edileceğini belirterek, vatandaşların provokatörlere itibar etmemesini istedi.

Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenazesiyle ilgili Ankara Valiliğinin dün yaptığı açıklamayı anımsatarak, “Provokatif eylemler bekleniyor mu” sorusu üzerine Çalışkan, emniyet teşkilatı olarak Ecevit'in ölümünden büyük üzüntü duyduklarını, ailesi ve Türk Milleti'ne başsağlığı dilediklerini söyledi.

Bazı kişi ve sivil toplum örgütlerinin pankart ve flamalarla cenazeyi istismar edecekleri, provokasyon yapacakları şeklinde duyum aldıklarını vurgulayan Çalışkan, bunun yasalar çerçevesinde suç olduğunu bildirdi. Çalışkan, cami içerisinde ve müştemilatında slogan atmanın da yasalara göre suç teşkil ettiğini ifade ederek, bu tür pankart açan ya slogan atanlara hem idari hem de adli işlem yapılacağını kaydetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, cenaze süresince Ankara üzerinde güvenlik güçlerine ait hava araçları haricinde uçuş yasağı getirildiğini anımsatarak, cenazede yaklaşık 10 bin polisin görev alacağını söyledi. 

Çalışkan, yarın yapılacak olan AK Parti kongresinde de polisin bin 500 görevli ile önlem alacağını belirtti.

POLİSE YÖNELİK SALDIRILAR

Provokatif eylemlere yönelik vatandaşları sağduyulu olmaya çağıran Çalışkan, ”Törende, provokatif eylem yapmak isteyenlere ya da göstericilere vatandaşlarımızın bunlara itibar etmeyeceğini zannediyorum. Sayın Ecevit'in kişiliğine uygun bir cenaze olacağını umuyorum” dedi.

Bir gazetecinin, “Pankart açılmayacak diyorsunuz, örnek veriyorum, DSP teşkilatı pankartı açılamayacak mı” şeklindeki sorusuna Çalışkan, “Hayır, bunları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz pankart ve sloganlar, yasa dışı içerikli olanlardır” yanıtını verdi.

Ankara ve İstanbul'da son günlerde polise yönelik saldırıların sorulması üzerine de Çalışkan, bu tür olayların çok üzücü olduğunu, emniyet teşkilatında görev yapmanın bazı riskleri olduğunu ifade etti.

Çalışkan, polise yönelik saldırılarla ilgili 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu'nda (PVSK) değişiklik öngören bir çalışma yaptıklarını hatırlattı. Bu yasanın, 1934 yılında hazırlandığı için günümüzde bazı eksiklik ve aksaklıkların bulunması nedeniyle bu kanunda değişikliği öngören bir taslak hazırladıklarını belirten Çalışkan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla hazırlanan bu taslakla polisin yetkisinin daha da artırıldığını bildirdi.

SUÇ İŞLEYENİN TUTUKLULUK SÜRESİ

Suçlarda artış olup olmadığının sorulması üzerine Çalışkan, suçların aydınlatılmasında büyük artış olduğunu ancak, suçların önlemesinde bazı eksiklikler olduğuna işaret etti.

Suçu, işlenmeden önlemeyi hedefledikleri için Polis ve Vazife Selahiyat Kanunu'nda değişiklik yapmayı amaçladıklarını belirten Çalışkan, suçlarda azalmayı sağlamak için suç işleyen kişilerin tutukluluk süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Çalışkan, “suç işleyenin uzun süre içeride tutulması durumunda bu suçların azalacağını düşünüyorum” dedi.
Çalışkan, PVSK ile ilgili hazırlanan taslağın Başbakanlık'ta olduğunu, bununla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilim adamlarıyla birlikte çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Polise karşı son yıllarda mukavemet olaylarının artmasının hatırlatılması üzerine de Çalışkan, polisin bu kişilere mevcut yasalar çerçevesinde işlem yapabildiğini bildirdi.



anka
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 09:11:38
Güncelleme :10 Kasım 2006 Cuma 14:25:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?