19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Büyükanıt'ın ataması imzalandı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgenaral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanlığı'na 30 Ağustos 2006 gününden geçerli olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararını imzaladı. 

Görev süresi

Orgeneral Büyükanıt, yaş haddinden dolayı 2008 yılına kadar bu görevini sürdürecek, yani dört yıl yerine iki yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak.

Bu yıl Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev değişimi olmayacak. 

Kara Kuvvetleri'ne Başbuğ

2008 yılında Genelkurmay Başkanlığı için en güçlü isim, bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ olacak. Başbuğ da yaş haddinden dolayı dört yıl yerine iki yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Başbuğ 2010 yılında emekli olacak.

Yüksek Askeri Şura yarın toplanıyor

Üç gün sürecek toplantı sırasında ordunun zirvesinde önemli değişiklikler yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki şura, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer konuları değerlendirecek.

Şura üyeleri, yarın öğle saatlerinde Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Anıtkabir, YAŞ üyelerinin katılacağı tören dolayısıyla yarın 09.00-13.00 saatleri arasında dört saat süreyle ziyarete kapatılacak.

YAŞ toplantısında, bir üst rütbeye yükselecek general ve amiraller ile general ve amiralliğe yükselecek albayların durumları görüşülecek.

Toplantıda, rütbelerinde bekleme süreleri bir yıl uzatılacaklar ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların durumları da ele alınacak.

TSK'yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği şurada, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumunun da ele alınması bekleniyor.

Yüksek Askeri Şura’ya kimler katılacak?

Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman katılacak.


MEHMET YAŞAR BÜYÜKANIT 

Mehmet Yaşar Büyükanıt, 1940 yılında İstanbul'da doğdu.

Büyükanıt, 1961'de Kara Harp Okulu'ndan, 1963'te Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1970'e kadar Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı ve bölük komutanlığı yapan Büyükanıt, 1972 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirdi.

Orgeneral Büyükanıt, daha sonra, kurmay subay olarak 6. Piyade Tümen 77. Piyade Alayı'nda Bölük Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika-Mons'ta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargahı'nda (SHAPE) İstihbarat Dairesi Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Genelkurmay Personel Dairesi General-Amiral Şubesi'nde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1988 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Büyükanıt, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya-Napoli'de bulunan Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Karargahı'nda (AFSOUTH) İstihbarat Daire Başkanlığı görevlerini yaptı.

Büyükanıt, 1992 yılında tümgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

Korgeneralliğe 1996 yılında yükselen Büyükanıt, bu rütbede 7. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Başkanlığı yaptı.

Büyükanıt, 2000 tarihinde orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine atandı. 2003'de 1. Ordu Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Büyükanıt, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Evli ve bir çocuğu bulunan Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt, İngilizce biliyor.


aa
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 17:01:36
Güncelleme :31 Temmuz 2006 Pazartesi 17:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?