16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Büyükanıt'ın susma nedeni

Emekli Hakim Ümit Kardaş, 22 Temmuz seçim sonuçlarının Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ı susmaya zorladığını söyledi: "Medyanın ısrarı karşısında zor durumda kalması bundan."

Emekli askeri hakim ve savcı Ümit Kardaş, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlık adaylığı ve Cumhurbaşkanı’nın nitelikleri konusunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “konuşmaya istekli ancak zor durumda” olduğunu söyledi.

Geçmişte askerin çok rahat konuştuğu bir süreç yaşadığını, bu sürece 22 Temmuz Parlamento Seçimlerden çıkan sonuçların engel oluşturduğunu açıklayan Kardaş, “Aslında asker en çok konuşmak istedikleri bir süreci yaşıyor” dedi.

Kardaş: Asker halkın seçim reaksiyonundan çekiniyor
Çankaya düzenlenen dünkü resepsiyonda, Cumhurbaşkanlık süreciyle ilgili gazetecilerin Büyükanıt’a ısrarlı sorularını bianet’e değerlendiren Kardaş, “Bizim medyamız sürekli inatçı sorularla askerin görüşlerini almaya çalışıyor. Çünkü gerilim artırdıkça reyting de artıyor” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) zaten ordunun hassasiyet mesajlarını en sert şekilde iktidara verdiğini ifade eden Kardaş, askerin, geçmişteki Cumhurbaşkanlık tartışmalarla ilgili halkın önemli bir kesiminin seçimlerde gösterdiği reaksiyondan çekindiğini söyledi.

“Seçim sonuçları ve bütün bunlar onların konuşmalarını engelliyor. Yoksa en çok konuşmak istedikleri bir süreç yaşanıyor. Büyükanıt’ın medyanın ısrarı karşısında zor durumda kalması bundan. Yoksa şu anda bir darbe yapmanın iç ve dış dinamikleri zaten yok.”

Dükkan kapalıydı, açıldı...
Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyonda gazetecilerin sorularına önce, “Konuşmuyorum. Dükkan kapalı! İşim vardı, dükkanı kapadım” diyen Büyükanıt, ısrarlı sorular üzerine kısa yanıtlar verdi.

Ntvmsnbc.com sitesine göre Büyükanıt, önce Ankara’da dolaşan görevden çekildiği söylentileri için espriyle “Çekilmiş miyim, haberim yok! Kim uyduruyor bunları” dedi.

Büyükanıt şöyle devam etti: “Konuşuyorum borsa düşüyor, konuşmuyorum yine düşüyor. Amuda mı kalkayım!”

27 Nisan bildirisinin hatırlatılması üzerine, söylenecek her şeyi söylediğini belirten Büyükanıt, Cumhurbaşkanı için “Özü sözü biri olmalı” sözlerine atfen, Başbakan’ın Gül’ü kastederek “Özü sözü bir” demesine şu karşılığı verdi.

“Anayasada olanı söyledim. Ben kendim mi uydurdum? Biz cumhurbaşkanının böyle olmasını istiyoruz. Tutum ve davranışlarına da yansımasını istiyoruz. Böylelikle Türkiye’ye bir atasözü kazandırmış olduk.”

Büyükanıt, 30 Ağustos resepsiyonuna Gül’ün eşiyle birlikte katılıp katılmayacağı konusundaki tartışmalar içinse “Hiçbir şey söyleyemem. Bizim prensiplerimiz belli. Kimseyle kavga etmeyiz, ama o prensiplerine uygun hareket ederiz” dedi.

Büyükanıt, ne söylese siyaset yaptığı şeklinde yorumlandığından yakınarak “Türkiye üniter devlet, desem, siyaset sayılıyor. Oysa bir askerin bunu söylemeye hakkı yok mu?” dedi.

Büyükanıt konuştuğunda...
Büyükanıt’ın geçmişte sarf ettiği sözler, özellikle insan hakları savunucuları ve muhalif partilerce tepkiyle karşılanmıştı:

27 Nisan gecesi Genelkurmay Başkanlığı’nın İnternet sayfasına yerleştirilen ve e-muhtıra olarak kabul gören metinde, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün, "Ne mutlu Türküm diyene!" anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır” deniyordu.

Şubat ayında Washington Institute adlı kuruluşta basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya katılan Büyükanıt, konuşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında, 13-14 Ocak'ta Ankara'da düzenlenen Türkiye Barışını Arıyor Konferansı'nı da eleştirmişti. (EÖ)

bianet.org
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2007 Pazar 02:52:32
Güncelleme :19 Ağustos 2007 Pazar 02:52:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?