28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Büyükelçiler geri çağrıldı

Türkiye, Ermeni soykığrımı iddialarını destekleyen ülkelere diplomatik gözdağı veriyor. Ottowa Büyükelçisi’nden sonra Paris Büyükelçisi de Ankara’ya çağırıldı. 

Ermeni Soykırımı iddiaları ile ilgili olarak Kanada’da alınan ve Fransa’da alınma ihtimali olan kararlar ile ilgili olarak Türkiye’nin diplomatik tepkisi sert oldu. Türkiye, Ottowa Büyükelçisi Aydemir Erman’ın yanı sıra Paris Büyükelçisi Osman Korutürk’ü de Ankara’ya çağırdı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da iki büyükelçinin merkeze çağırıldığını doğruladı. 

Tan, büyükelçilerin "ortaya çıkan son gelişmeler konusunda istişarelerde bulunmak amacıyla kısa bir süre için" Ankara’ya çağırıldığını ve Büyükelçiler’in "söz konusu istişarelerin ardından görevlerinin başına dönmesinin öngörüldüğünü" belirtti. Ancak Türk Büyükelçilerin görevlerinin başına ne zaman döneceği belirsizliğini koruyor. 

18 Mayıs’ta Fransa’da oylanacak ve yasalaştığı takdirde Ermeni Soykırımının olmadığını savunanların hapse atılmasına neden olacak tasarı öncesi Ankara’nın bu ikili hamlesi, Fransa’ya "tasarı yasalaşırsa ilişkiler krize girer" uyarısı olarak yorumlanıyor. 

Bir grup Fransız tarihçi, Türkiye gibi, Fransa’da yasalaşma ihtimali olan bu tasarıya tepki göstermiş ve bu tasarınını yasalaşması halinde öğretmenlerin zor durumda kalacağını belirtmiş ayrıca tarihin tarihçilere bırakılmasını istemişti.

Türk lobisi atağa geçti

Öte yandan, Ermeni lobisinin Fransa'nın da aralarında bulunduğu ülkelerde soykırımla ilgili girişimleri sürerken, Fransa'daki Türkler de lobi çalışmalarını ortak bir platformda, işbirliği ve eşgüdüm halinde yoğunlaştırma kararı aldı.

Merkezi Almanya'da bulunan Avrupa Türk Demokratları Birliği'nin girişimiyle Paris'te düzenlenen toplantıya, Türk dernekleri yöneticileriyle birlikte Türk toplumunun önde gelen temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Fransa Meclisi'nde 18 mayısta tartışılacak 'Ermeni soykırımı'nın inkarını suç sayan yasa teklifine atıfta bulunarak, bu konuda Türk dernekleri tarafından başlatılan imza kampanyasına yoğun bir biçimde destek verilmesi istendi.

Avrupa'daki sayısı 7 milyonu bulan Türklerin, 'nüfus olarak hiçbir reklam ajansının sahip olamayacağı güçte' olduğu yorumu yapılıyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle'nin de katıldığı toplantıda, Türkiye'nin Fransa'da daha iyi tanıtılmasına ilişkin ortaya atılan öneriler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Gülle, toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa'da Türklerin, bulundukları ülkelerde siyaset içinde daha aktif rol almaları çağrısında bulundu.

Toplantıya katılan Türkler, lobi oluşturulması için ortak bir platformda buluşma görüşünü benimsedi ve platformun yapısının gözden geçirilmesi kararını aldı.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 15:59:30
Güncelleme :8 Mayıs 2006 Pazartesi 18:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?