20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çadır polemiği

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Kızılay'ın bu depremde iyi bir sınav veremediği eleştirisini dile getiren iki isim, Fatih Altaylı ve Hüseyin Çelik'le beraber Tek Tek programındaydı.

Eleştirilerin aksine Kızılay'ın iyi bir afet yönetimi sergilediğini söyleyen Taşlı, "Çadırla afet yönetimi yapamazsınız. Bu insanları deprem değil, binalar öldürdü. Oradan başlamalı..." dedi.

Kızılay'ın çadır stoğunun 50 bin olduğunu kaydeden Taşlı, bu stoğun dünyada İran'dan sonra en büyük stok olduğunu söyledi. İşte Taşlı'nın sözleri:

KIZILAY'IN 50 BİN ÇADIRI VAR

"Bizi eleştirin ki biz de kendimizi düzeltelim. Biz yarattığımız beklentiyi yönetemiyoruz. Afet yönetim mantığı matematiktir. Siz bu ülkede her gün bir fayı kırılan bir ülkede yaşıyorsunuz ve koskoca bir ülkede yaşıyorsunuz. Toplumla bir gerçeği paylaşmak zorundayız. Çadırla afet yönetimi yapamazsınız. Bu insanları deprem değil, binalar öldürdü. Oradan başlamalı. Bir afette 20 milyon kişi bir hafta evine giremiyorsa o kadar oba yaratıyoruz diyemeziniz. 15 bin aile Erciş'te, 100 bin aile Van'da 115 bin çadır demek. Köylerle beraber 150 bin çadır. Dünyada en büyük çadır stoğu İran'da, ikinci Türkiye'dir, çadır stoğumuz 50 bin...

Dünyada 200 bin çadır stoğu var. Böyle bir realite varken doğruyu halkla paylaşmak gerekiyor. Devleti yönetenlerimiz ve halk şunu bilmeli: Hiçbir afetten 2 saaat sonra 10 bin, 20 bin çadır götürülemez. Halk evi alırken dikkat edecek, müteahhitler yıkılan ev yapmayacak."

KIZILAY KAHRAMAN İLAN EDİLMELİ

Kızılay'ın yeniden yapılandırılmasında 15 bölge ve 20 alt bölgeye çadırların dağıtıldığını, Van'da da 500 çadırın bulunduğunu kaydeden Taşlı, "Bundan daha çabuk gelmez. Kızılay en iyisini yaptı, kahraman ilan edilmeli" dedi.

ÇELİK'İN ELEŞTİRİSİ

Taşlı'nın bu sözlerinin ardından Çelik, "100 bin çadırı hemen götürmek gibi bir beklenti olmadı. Ama depremden 10 saat sonra çadır kurulabilir" dedi. Asıl sorunun çadırların dağıtımında yaşandığını kaydeden Çelik, en acil ihtiyaç duyulan yerlere çadırları ulaştırmada sorun yaşandığını belirtti.

Çelik, Kızılay'ın çadır konusu dışında iyi çalıştığını, sıcak yemek ulaştırma konusunda takdir topladığını belirterek, "Kızılay bizim için can simidimizdir. Siz bu memleketin yıllardan beri asli unsurusunuz. Dost yüzümüze ayna tutandır. İyi dostunuz sırtınızdaki akrebi haber verendir. Meseleyi böyle değerlendirelim" diye konuştu.

YÖNETTİĞİMİZ EN İYİ AFET

Bu sözlerin ardından Taşlı, "Türk Kızılayı'nın afet yönetim planlaması var. 50 bin çadır var. Bu elli bin çadırı risk oranına göre dağıttık. Bugün buraya 16 bin 500 çadır daha getirildi. 8 bini Van'da 8 bini Erciş'te dağıtıldı." dedi.

25 yıllık Kızılaycı olduğunu ve dünyanın birçok noktasında görev aldığını kaydeden Taşlı, "Ben bu afetin bütün sıkıntılarına rağmen yönettiğimiz en iyi afet olduğunu düşünüyorum. Barınma konusunda dünyada 48 saat içinde 100 bin kişiyi çadır altına alan bir organizasyon gösteremezsiniz. Çadırlar gelmeye devam ediyor. 28 bin çadır daha harekete geçirildi. Yarın x ilinde deprem olursa elimizde 15 bin çadır daha var" diye konuştu.

AFAD DA ÇADIR STOKLAYACAK

Taşlı, soru üzerine Kızılay'ın yıllık ortalama 10 -12 bin çadır üretebildiğini söyledi. Hüseyin Çelik ise Başbakan'ın talimatıyla AFAD'ın büyük çapta çadır stoku bulunduracağını, Kızılay'ın tamamlayıcı unsur olacacağını söyledi.

Habertürk
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2011 Salı 23:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?