27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çakı gibi asker oldular

Engelliler bir günlüğüne asker oldu

Edirne'den Kars'a, Bursa'dan Tokat'a, Eskişehir'den Denizli'ye, Türkiye'nin dört bir yanında bir çok engelli 1 günlüğüne de olsa asker oldu... Sevinçleri yüzlerinden okunuyordu... Yurdun dört bir yanından gelen fotoğraflarda engellilerin askerlik sevinci ve ailelerinin gurur dolu yüzleri vardı...


DİYARBAKIR
Diyarbakır'da bulunan engelli vatandaşlar, kutsal askerlik hizmetini bir gün sureyle yerine getirilmelerini sağlamak amacıyla temsili askerlek töreni yapıldı.

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından Engelli vatandaşlardın kutsal askerlik hizmetini bir gün süreyle yerine gaetirmelerini sağlamak amacıyla temsili askerlik töreni yapıldı. İl Jandarma komutanlığında yapılan törene Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 16. Zırhlı Tufgay Komutanı Tuğgeneral Ali Sivri, 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Atilla Özler, Jandarma Bölge Komutanı Ceyhun Harput, Jandarma Alay komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker, Dicle Üniversitesi rektörünü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve çok sayıda davetli katıldı. Tören için aileleri ile birlikte gelen engelliler olak olarak askerlek görevini yerine getirebilmeler için traş olup askeri kamuflaş giydiler.

Daha sonra usta erler ve erbaşlar, engellilere, askerlek kuralları öğretildi. Neşeli bir ortamda geçen eğitimlerde rütbeli askerler ile engelliler arasında ilginç dialoglar oluştu. Künyelerini komutanlarına söyleyen engelli vatandaşlar aileleri ile birlikte komutanları ile sohbet etmeyide ihmal etmediler. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve çocuğuyla birlikte bir günde olsa askerliğini yapmak için gelen Ahmet Kaplan, bir günde olsa askerlik görevini yerine getirdiği için çok mutlu olduğunu belirterek, "Her vatan evladına askerliğin nasip olmasını istiyorum. Engelliyiz ama engel çtanımıyoruz"dedi.

Bando takımı eşliğinde yapılan yemin töreninde bazı engelli vatandaşların kaçması ise dikkat çekerken, tören öncesi bir konuşma yapan İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker, her türk askeri gebi engelli vatandaşlarında asker olduklarını ifade ederek, "Mehmetçiklerimiz gibi onlarda artık birer türk askeri. Hepsini alnından öpüyorum"dedi.

Yapılan yemin törenin ardından folklör gösterisi yapılırken, folklör gösterisi sırasında iki folklörcü türk bayrağı çıkararak vali Mutlu ve Alay Komutanı Eyüp Şeker'e hediye ettiler.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından 77 engelli vatandaş için temsili askerlik yemin töreni düzenlendi.

Sabah saatlerinde otobüslerle 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı Yüzbaşı Ali Saip Kışlası'na getirilen 77 engelli vatandaş, askeri bando ve davul zurna ile karşılandı. Askerlerin yardımıyla sakat arabalarına binen engelli askerler elbiselerini giydikten sonra saç, sakal traşı oldular. Ardından bir gün dahi olsa asker olmanın heyecanını yaşayan engelli vatandaşlar için yemin töreni düzenlendi.

Konuşmanın ardından, engeli vatandaşlar, yemin ederek "3. Dönem Temsili Askerlik'' plakasını kütüğe çakıldı. Tören, bitiminde sonra bazı engeli yakınları çocuklarına sarılarak ağladıkları görüldü.

ADANA

Adana 6. Kolordu Komutanlığı'nda 41 engelli, temsili askerlik yaptı. Engelli aileleri, çocukları yemin ederken gözyaşlarını tutamadı.

Konuşmaların ardından aileler, çocuklarını tebrik etti. Zihinsel engelli 25 yaşındaki Musa Avcılar, çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Askerlik yaptığım için çok gururluyum" diye konuştu.
Musa Avcılar'ın annesi Hayriye Avcılar ise, oğlunun askerlik yapmasının bambaşka bir duygu olduğunu vurgulayarak, "Duygularımı anlatamam. Çok mutluyum" dedi.

22 yaşındaki Akın Yücetürk de, çok heyecanlandığını ancak sonra heyecanını yendiğini, askerlik yaptığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Anne Gülay Yücetekin ise, TSK böyle bir gün düzenlediği için çok mutlu olduklarını belirterek, "Oğlumun askerlik yapması beni çok gururlandırdı. Vatan için her şeyi yapmaya hazırız. Öbür oğlumda Ağustos'ta askere gidecek. Engelli oğlumun yaşıtları askere giderken çok üzülüyordum. Ama şimdi oğlum da asker oldu" diye konuştu.

Annesi ve babasını kaybeden Murat Cangüven'e bakan teyzesi Hayırlı Cangüven, yeğeninin hem annesi hem de teyzesi olduğunu belirterek gözyaşlarına boğuldu.

İZMİR

Askerlik görevini engelli oldukları için yerine getiremeyen 110 Türk genci, İzmir 57. Topçu Tugay Komutanlığı'nda bir günlük temsili askerlik yaptı. Yemin ederek terhis belgelerini alan gençlerin aileleri törende duygusal anlar yaşadı.

SAKARYA

Engelliler Haftası dolayısıyla Sakarya Taşkısı Kışlası'nda engelli gençler için bir tören düzenlendi. Engelli gençlerin anne, baba ve yakınlarının katıldığı törende ilk önce askerler yemin etti, ardından 1. Piyade Tugay ve Garnizon Komutan Vekili İkmal Albay Sıtkı Varlı, günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı.

Ant içmenin önemine değinen Albay Sıtkı Varlı, "Ant içme törenlerinin askerlikte çok özel bir yeri var. Yemin eden asker, Türk vatanı ve cumhuriyetinin varlığının bölünmez bütünlüğü için ölümü dahi göze aldığını ifade etmektedir. Yemin eden asker, bu kutsal topraklar ve onun üzerinde yaşayan Türk milleti ve Türkiye için tüm varlığını ortaya koyarak mücadele edeceğini haykırmaktadır. Dolayısıyla her bir ferdin içmiş olduğu ant dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi gelecekte de Türkiye Cumhuriyeti'ni iç ve dış düşmanlara karşı daima koruyacak, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında yüce milletinden aldığı destekle yurdu korumanın onurunu daima yaşayacaktır"
dedi.

Daha sonra engelli ve diğer askerler geçit töreni gerçekleştirdi. Çocuklarının asker olmasından mutlu olan anne ve babalarının oldukça duygulandıkları görüldü. Engelli gençler de, asker olduklarından dolayı çok sevinçli olduklarını söyledi. Törenin ardından engelli askerlere ve ailelerine yemek ikram edildi.

 



 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 18:38:12
Güncelleme :14 Mayıs 2009 Perşembe 18:49:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?