22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Camilerde yeni dönem başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülüklere gönderdiği bir genelgeyle camilere yeni kurallar getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerin yönetimi ile ilgili olarak müftülüklere genelge gönderdi.

Genelge ile camilerin kullanımını sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi ve namaz sırasında karışıklık yaşanmasının engellenmesi amaçlanıyor.

Genelgeye göre, cemaatin temiz alanlarda namaz kılmaları için renkli şeritler çekilecek. Böylece ayak basılan yerin secde yapılan yerden ayrılmasını sağlanacak.

3 DİLDE TALİMATNAME

Camilerde film çekmek ve buralardaki hat, tezhip ve tarihi tablolar gibi sanat eserlerini görüntülemek, araştırmak ve incelemelerde bulunmak isteyenlere izin verilecek. Ancak bunun için ilgili mülki amirden izin alınacak.

Minarelerden fotoğraf çekmek isteyen yerli ve yabancılar da cami görevlilerinin sorumluluk ve nezaretinde şerefeye çıkarak resim çekebilecekler.

Daha önce tarihi ve turistik camilere asılan ''Turistlerin Cami İçinde Uyacakları Esaslar'' da Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak devamlı bir talimat halinde bulundurulacak.

Müftülükler, cami bahçelerinde ve bahçe duvarlarını kirleten ve kötü görünüm arz eden hususların giderecek.

Cemaati rahatsız eden her türlü seyyar satıcının cami avlularına girmesi engellenecek. Müftülükler, avlulardaki dilenci, seyyar satıcı ve ayakkabı boyacılarını uzaklaştırmak için gerekli tedbirleri alacaklar, gerektiğinde
belediyelerden yardım talebinde bulunabilecekler.

Ayrıca müftülükler, mübarek gün ve gecelerde muhtelif aletler eşliğinde zikir yapılmasına da izin vermeyecek.

Camilerde vakit namazlarından sonra herhangi bir sebeple namaz kılmak için yer arayanlar ve cemaate yetişemeyenler için camilerin dış bölümündeki son cemaat yerlerinin namaz kılmaya müsait hale getirilecek.

Kadınlar için de özel bölümler hazırlanacak.

AA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2007 Cumartesi 10:15:56
Güncelleme :13 Ekim 2007 Cumartesi 17:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuferen IP: 88.246.71.xxx Tarih : 14.10.2007 12:05:37

çok güzel bir karar diyaneti kutluyorum