2
Mayıs
2025
Cuma
GÜNCEL

Camilerden milyar dolar

Yimpaş'ta yönetim kurulu üyeliğinden 2005 sonunda ayrılan, 1997'de Türkiye'ye altın sokarken yakalanan eski yönetici-kurye Kadir Şöhret, Avrupa'daki gurbetçilerden "camilerde çağrı yaparak" topladıkları paranın 3 milyar mark (yaklaşık 2 milyar euro) olduğunu açıkladı. 

Antalya'daki ofisine büyük bir Atatürk resmi asan, kapatılan Refah Partisi'nin Yozgat İl Başkanı olan Şöhret, "Atatürkçü mü oldunuz?" sorusuna "Atatürk'ü severim, tabii ki portresini de asarım. Her şeyi O'na borçluyuz. Cumhuriyetin kurucusu. O olmasaydı burada olmazdık" yanıtını verdi. Şöhret, Milliyet'e şunları söyledi:

UYAR'I BEN GÖTÜRDÜM: Dursun Uyar'ın (Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı) Avrupa'ya ayak basmasını sağlayan ilk kişiyim. Hicret adlı kooperatifi kurmuşlardı. Bana Avrupa'da yatırım yapmak istediklerini söylediler. Bir ay dolaştık, yüz binlerce mark topladık.
NAMAZ SONU ÇAĞRI: İnsanları evinde ziyaret ettik. Camide namaz kıldıktan sonra Yimpaş yatırımlarına ilişkin bilgi vereceğimiz çağrısını yaparak lokale, restoranlara davet ediyorduk.
BİLEZİKLE HİSSE: Gurbetçilerden kimi parasını, kimi kollarındaki, yastık altındaki altınlarını çıkarıp hisse senedi karşılığı verdi. Altınları getirirken yakalandım.
YÜZDE 25'İ UÇTU: Uyar "380 milyon mark" diyor, ama 3 milyar mark para topladık. Uyar, şirket zarar ederken "Kâr ediyoruz" diyor. Nasıl oluyor? Tüm şirketlerimizin cirosu 40 milyon YTL iken bugün cirolar 7-8 milyon YTL'ye düştü. Topladığımız paraların yüzde 25'i uçtu gitti.
MAKAMI SEVDİ: Uyar'ı defalarca uyardım. "Dört profesyonel adam getirelim, şirketi düze çıkarsın" dedim. Kendisi çok iyi bir insan, ama belki makamı sevdi.
AKP BİZİ İSTEMİYOR: Partilerle bağlantımız yoktur. Bu olaylar yaşanınca AKP'nin kızgınlığı dışında yardımı yok. Hatta "O insanlara (mağdurlara) yanlış yaptınız. Ne gelin, ne gidin" diyorlar.
ALDATMIŞ OLDUK: Aldatmak için yola çıkmadık, ama başarısız olunca aldatmış gibi olduk. Hissedarlar "Paramızı verin" dediklerinde vicdan azabı çekiyorum.
BÖYLE OLMAZ: Bizim "zarar edersiniz" uyarımıza rağmen şirketimizdeki Alman işçinin sözüyle yatırım yaptılar. 10 milyon marka aldığımız yeri 8 milyon marka satıp zarar ettik. Uyar "profesyonelim" diyor ama profesyonellik kâr dağıtmakla olur. Zararı "kâr ediyoruz" diye göstermekle değil.
BU KADAR PARA AKLIMA GELMEZDİ: En büyük olmayı hedefledik. Hayalimiz Koç olmaktı. Fakir bir ailenin, ortaokul mezunu çocuğu olarak bu kadar parayı yöneteceğim aklıma gelmezdi. Diğer arkadaşlar gibi her şeye "evet hocam" deseydim, ben de Mercedes'e biniyor olurdum.
ERDOĞAN'A BİLE KURUŞ VERMEZLER: Yeniden para toplamaya çıkmayız. Bize güvenip beş kuruş vermezler. Güven yüzde 200 kaybedildi. Recep Tayyip Erdoğan da gitse vermezler.

Zaman aşımından kurtardı

Şöhret, Almanya'daki Mercedes Benz fabrikasında çalışırken 1983'te Uyar'la tanıştı. 1997'ye kadar gurbetçilerden yüz binlerce mark topladı. 1997'de 23.5 kilo altını Türkiye'ye sokarken yakalandı. Yurtdışına çıkan Şöhret, hakkındaki dava zaman aşımına uğrayınca 2004'te Türkiye'ye döndü. 2005 sonuna kadar Yimpaş şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yapan Şöhret, Uyar'la "yönetim tarzı" konusunda anlaşamayınca istifa ederek Antalya'ya yerleşti.

İsviçre, Türkiye'yi geçen yıl uyarmış

Yimpaş'la ilgili bilgi veren İsviçre heyeti, para aktarılan hesap sahipleri arasında 'Türkiye'de tanınmış ve politik kişilerin de bulunduğunu' belirtti.

İsviçre Federal Adalet Bakanlığı'nın, Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan başlatılan soruşturma çerçevesinde Türkiye'deki bazı tanınmış ve politik kişilerin hesaplarına para aktarıldığı bilgisini Türk yetkililere aktardığı öğrenildi.

Federal yetkililer katıldı
Alınan bilgiye göre, İsviçre ile Türkiye arasında, Yimpaş ve Uyar'ın faaliyetlerine yönelik bilgi alışverişi, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Hanefi Avcı'nın İsviçre'ye 2005'te yaptığı ziyarette başladı.
Ekibiyle gittiği İsviçre'den Uzan dosyası için bilgi isteyen Avcı'nın İsviçre Federal Polisi ile yaptığı görüşmelere bir süre sonra Federal Adalet Bakanlığı yetkilileri de katıldı. İsviçre heyeti, uyuşturucu ticareti ve organize suçlarla mücadelede işbirliği mesajları verdiği Türk heyetine beklenmedik biçimde Yimpaş soruşturmasını da anlattı. 

Yimpaş'ın İsviçre'den Türkiye'ye yönelik para hareketleri konusunda bilgi veren İsviçre heyeti, para gönderilen hesap sahipleri arasında "Türkiye'de tanınmış ve politik kişilerin de bulunduğunu" öne sürdü. Ancak isim verilmedi. 

Avcı, Türkiye'ye dönünce emniyet, Yozgat Başsavcılığı'ndan soruşturma başlatmasını istedi. Ancak, yurtdışı bağlantılı soruşturma yürütme yetkisi bulunmadığını bildiren başsavcılık, talebi reddetti. Soruşturma üç hafta sonra Ankara Başsavcılığı tarafından başlatıldı.

1 yıldır süren çeviri
Almanya'nın çıkardığı difüzyon belgesine rağmen Türkiye'de hakkında yakalama kararı çıkarılmaması nedeniyle gözaltına alınamayan Uyar ve Yimpaş hakkında İsviçre'den 2005'te gönderilen 14 klasörlük belgenin bir yıldır Türkçeye çevrilemediği belirlendi.
Profesyonel tercüme bürolarından yardım alınabilme imkânı bulunmasına rağmen belgelerin hâlâ tercüme edilemediği ortaya çıktı.

Bakan Coşkun: Biz müneccim değiliz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Almanya'nın Essen kentindeki Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nın (TAM) onuruna verdiği resepsiyonda soruları yanıtladı. Coşkun'un, "Yimpaş'ın Almanya'daki açılışlarına katılmıştınız. Şimdi ne hissediyorsunuz?" sorusuna yanıtı şu oldu: 

"Başbakan'ın dediği gibi taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri vardır. Bu arkadaşlar o günlerde gayet iyi durumdalardı. Zaten ortaklar da o havayı görmeseler paralarını vermezlerdi. Açılışa davet ettiler, Frankfurt'a geldim. Böyle bir krizle karsılaşacaklarını bilemezdim ki. Bundan dolayı siyasileri suçlamayın." 

Coşkun, "Die Welt, Yimpaş aracılığıyla vatandaşlardan toplanan paranın AKP'nin seçim kampanyalarında harcandığını iddia ediyor. Bu iddiaya ne diyorsunuz?" sorusuna da "Gazete her türlü yorumu yapabiliyor. Ben de sizin gibi okudum" karşılığını verdi.

Bakan Çiçek: Belge getirsinler

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Yimpaş skandalıyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Çiçek, "Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar korunuyor mu?" sorusuna, "Bu konularla ilgili kim 'korunuyor' diyorsa bilgisini, belgesini ortaya koyar. Yargı mercileri de bunun gereğini yapmaya çalışır" yanıtını verdi.

Yimpaş'a kaç kontenjan verdiniz?

CHP'li Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan'a, bağış karşılığı Yimpaş'a milletvekili ve belediyelerde kontenjan verilip verilmediğini sordu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kuruluş aşamasında AKP'ye yaptığı iddia edilen yüklü bağışlar karşılığında Yimpaş'a milletvekili kontenjanı verilip verilmediğini sordu.

Bürokraside kimler var?
Ersin, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Yimpaş kontenjanından seçilen bazıları bakan olan 20'ye yakın AKP'li milletvekili bulunduğu iddialarını gündeme getirdi.
Yimpaş'ın bazı eski yönetici ve yakınlarının, AKP'den belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçildikleri, bazılarının da bürokraside görevlendirildiği yolundaki iddiaları anımsatan Ersin, şu sorulara yanıt istedi:

Kuruluş aşamasında AKP'ye yaptığı yüklü bağışlar karşılığında Yimpaş'a milletvekili kontenjanı verildiği doğru mudur? Yimpaş'ta yöneticilik yapmış ve yönetici yakını olan bakan ve milletvekilleri kimlerdir?
Yimpaş kontenjanından seçilen belediye başkanı, belediye meclis üyesi ile bürokraside görevlendirilen kaç kişi vardır?

Uyar'la görüştünüz mü?
Ersin, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede de Yimpaş ve aynı yöntemle çalışan İslami holdinglerin yaptıkları soygunlar deşildikçe ucu hükümete uzanan ekonomik bir Susurluk çıktığını öne sürdü. Ersin, Aksu'ya AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın cenaze töreninde, Uyar'la kısa bir görüşme yapıp yapmadığını sordu.

Uyar, 2000 model 'S' serisi Mercedes'te

Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, kullandığı Mercedes marka araçla da dikkat çekiyor.
Yimpaş mağdurlarına yönelik haberleri "ajitasyon" olarak nitelendiren Uyar'ın aracı 2000 model.
Uzmanlar, yenisi 155 bin-245 bin euro arasında olan S serisi 2000 model Mercedes aracın değerinin, modeline göre 35 bin-55 bin euro arasında değiştiğini kaydetti.
Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 04:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?