19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çanakkale'de görkemli kutlama

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü törenlerle kutlanıyor. Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer yetkililer, Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Törenlere 18 Mart Stadı'nda yapılacak kutlamalarla devam ediliyor.

EMİNE ERDOĞAN GÖZYAŞI DÖKTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümü törenlerinde ziyaret ettiği Şehitler Abidesi'nde gözyaşı döktü.

Anzak torunlarıyla birlikte şehitlerin mezarlarını ziyaret ederek, laleler bırakan Emine Erdoğan, şehitler için dua etti. Duygusal anların yaşandığı ziyaret sırasında Emine Erdoğan, 94 yaşındaki şehit kızı Zeynep Benli'ye sarıldı. Emine Erdoğan, Anzak torunlarıyla birlikte 'barış' için zeytin fidanı dikti.

Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın 93. yıldönümü nedeniyle AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen 'Barış elçileri' programı kapsamında Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin torunları ve Türk şehitlerinin yakınlarıyla birlikte Çanakkale'ye geldi. Çok sayıda milletvekili ve partilinin eşlik ettiği Emine Erdoğan, 'Barış elçileri' programı kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri ziyaret etti.

Şehitler Abidesi'ni ziyaret eden Emine Erdoğan'a buradaki vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atan vatandaşlar, Emine Erdoğan ile hatıra fotoğraf çektirmek için yoğun ilgi gösterdi. Anzak torunları ve Türk şehitlerin yakınlarıyla abide önünde hatıra fotoğraf çektiren Emine Erdoğan, daha sonra şehitlerin mezarlarını ziyaret etti. Mezarlara laleler bırakan ve dualar eden Emine Erdoğan'ın, şehitlik ziyaretinde oldukça duygulandığı ve gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Döktüğü gözyaşlarını güneş gözlüğüyle gizlemeye çalışan Emine Erdoğan, bir ara yanında bulunan 94 yaşındaki şehit kızı Zeynep Benli'ye sarıldı. Emine Erdoğan, savaşta Enver Paşa tarafından kamuflaj olarak kullanılan şapkayı sembolize eden Enveriye'yi de ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu.

Emine Erdoğan daha sonra Şehitler Abidesi'nde Anzak torunlarıyla birlikte barışı simgeleyen 7 zeytin ağacı dikti. Kürekle diktiği fidanların üzerine toprak döken Emine Erdoğan, zeytin ağaçlarının barışa vesile olmasını diledi.

ERDOĞAN: En muazzam kahramanlık destanını gururla idrak ediyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Çanakkale sırtlarında şehit düşmüş, o meçhul askerler, nasıl omuz omuza bu ülke için, bu millet için mücadele ettiyse nasıl kardeşçe birbirine inanmış, dayanmışsa bugün de birbirimize öyle inanalım, öyle bağlanalım.'' dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93.yıldönümü törenlerine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende, "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratları arasında konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetimizin varisi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, bugün tarihe kaydı düşülmüş en muazzam kahramanlık destanının ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93 yıldönümünü coşku ve gururla idrak ettiklerini söyledi.

Milletin tarihinde derin izler bırakmış bir kahramanlık destanının yıl dönümünde, aziz şehitlerin hatırasının yâdedildiğini belirten Erdoğan, her 18 Mart'ta olduğu gibi yine hüznü ve coşkuyu birarada yaşadıklarını, vatan sevgisi ve istiklâl aşkıyla dolup taştıklarını vurguladı. Erdoğan, "Çanakkale Zaferi, milletimizin şartlar ne olursa olsun ülkesi ve vatanı için nasıl bir mücadele ortaya koyabileceğinin en büyük delili ve en şanlı nişanesidir. Vatanın her köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve 'Çanakkale geçilmez' diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatıraları, bugün de millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yan yana, omuz omuza düşman süngüsüne koşarak göğüslerini vatanlarına siper eden, bu topraklarda destan yazan o kahramanları bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Milletimizin vatanına duyduğu aşk ve sadakat, şehitlerimizin aziz hatırasıyla birlikte bu topraklarda yaşamaya devam edecektir. Çanakkale ruhunu, kutlu bir emanet gibi gönüllerimizde gururla taşıyacak ve yeni nesillere miras bırakacağız." şeklinde konuştu.

'TARİHE YENİ BİR ALTIN SAYFA YAZMAK İSTİYORUZ'

Çanakkale'nin kendileri için sembol bir şehir olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bir hürriyet ve istiklâl meşalesidir. Kökleri asırlar öncesine uzanan birçok medeniyetler kurmuş, birçok zaferler kazanmış, bununla beraber tarih yolculuğu boyunca büyük zorluklar ve büyük badireler atlatarak bugünlere gelmiş bir milletin ahfadıyız. Şanlı tarihimizden dersler çıkarmaya, milletimizin yaşadığı medeniyet tecrübelerinden ibretler almaya bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var, çünkü çok büyük sıkıntıların ardından aydınlığa çıkarak yeni bir altın sayfa yazmak istiyoruz tarihe. Bu fırsatı yakalamış durumdayız." dedi.

'MİLLETİMİZİ AYDINLIK YARINLARA ULAŞTIRMAKTA KARARLIYIZ'

Türkiye'nin tarihine ve büyüklüğüne yakışır, dünyanın zirvesinde yer almaya bugün her zaman olduğundan daha yakın bir konumda olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu fırsatı kaçırmamakta, bu milleti fazlasıyla hakettiği aydınlık yarınlara ulaştırmakta kararlıyız. Önümüze çıkan her türlü zorluğu aşmak, bu topraklar için canını veren aziz şehitlerimizden aldığımız emaneti dünyanın zirvelerine taşımak için kararlı ve azimliyiz. Hepimize düşen görev, ülkemizi bir daha asla karanlıkların kucağına ve felaketlerin eşiğine düşürmeyecek sağlam temeller üzerinde yükseltmektir." diye konuştu.

'ARTIK AYAKTA KALMA MÜCADELESİ CEPHEDE VERİLMİYOR'

Bugün dünyanın birçok yerinde yine savaş ve çatışmaların yaşandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Ancak bugün asıl ayakta kalma mücadelesi, cephelerde değil ekonomide, sanayide, üretimde, rekabette, bilimde, teknolojide veriliyor. Bu gerçeği iyi bilmek ve milletimizin geleceğe yolculuğunu bu gerçeğin ışığında şekillendirmek mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

"Cumhuriyetimizin varisi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz." diyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye, 5 yıldır sürekli bir büyüme çizgisi yakalamış durumda. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizi her alanda geliştirmenin gayreti içindeyiz. Türkiye artık bir krizler ülkesi değil, bir fırsatlar ülkesi. Umutlarımızı, hayallerimizi yeniden kazandık. Çocuklarımızın gözünde, çok daha aydınlık bir Türkiye umudunun ışıltısını görüyoruz. Biz yepyeni bir Türkiye'nin hayalini kuruyoruz. Çocuklarımız, okullarında Türkiye'yi inşa edecek donanıma, birikime, özgüvene ve o ufka sahip olarak yetişsin, istiklâl meşalesini aynı kararlılıkla geleceğe taşısınlar istiyoruz." diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Nimeti de, külfeti de, varlığı da, yokluğu da, bolluğu da, darlığı da hakkaniyetle, dirayetle, adaletle ve metanetle paylaşmak istiyoruz. Bir tek canımızın, bir tek insanımızın, bir tek evladımızın gönlü kırılmasın, vicdanı sızlamasın, umudu kaybolmasın istiyoruz. Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne, bu ülkenin dirliğine, düzenine, çocuklarımızın bugününe ve geleceğine kastedenlere karşı her insanımızın gönlünde aynı gürlükte bir Çanakkale geçilmez şuuru filizlensin istiyoruz." dedi.

'ŞEHİTLİKLERE 40 MİLYON YTL'LİK YATIRIM YAPTIK'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak Çanakkale Zaferi'ne yaraşır kutlamaların sadece törenlerden ibaret kalmaması için projeler geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "İktidarımız döneminde Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlik anıtını restore ettik. Şu ana kadar 40 milyon YTL'yi aşan bir kaynak kullanarak ciddi yatırımlar yaptık. Her yıl buraları ziyaret eden kişi sayısı, göreve geldiğimizde 250 bindi. Şimdi gururla ve övünerek söylüyorum, 3 milyona ulaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, 66 projeyle restorasyonda önemli bir rol üstlendi. Bütün bu projelerle birlikte Gelibolu Yarımadası, hem doğal bir park hem de bir tarih coğrafyası haline geldi. Şehitler Abidesi'ni eksikliklerinden arındırarak, şehitlerimize layık bir hale getirmeye özen gösterdik. Çanakkale'de en yüce makama ulaşan aziz şehitlerimizi ve destansı bir mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı bir kere daha rahmetle anıyorum."

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ise "Çanakkale savaşları, bir milletin vatanına ve meşru haklarına yönelik saldırının, işgal girişiminin geri püskürtülmesi harekatıdır. Bu savaş, şanlı bir vatan müdafaası olduğu kadar, bir milletin var olma mücadelesidir. Çanakkale bir dram, bir destan ve utkudur. Çanakkale, görkemli bir zafer abidesidir." şeklinde konuştu.

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan da cesaret ve kahramanlığı yerinde hissetmek için bütün vatandaşları Çanakkale'ye davet etti.

Çanakkale savaşları dünya siyasetinin değişiminde beklenmedik şekilde etkili olduğunu kaydeden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise "Burada bir destan yazıldı. Çanakkale savaşları, bugün de Türk ulusu olarak kendi adımıza ve dünya uluslarının da kendi adlarına çıkaracağı derslerle doludur ve sonuçları bugünün siyasetinde de etkili olmuştur. Çanakkale, bir devrin bitip başka bir devrin başladığı yerdir. Bu sebeple taraflar, bu savaşı birbirlerine saygı göstererek anmaktadır. Çanakkale'yi geçilmez yapan, özgürlük ve bağımsızlık ruhudur." dedi.

Törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Devlet Bakanı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MillSavunma Bakanı Vecdi Gönül, MillEğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütcü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan katıldı.
18 Mart Stadyumu'ndaki kutlamalar konuşmaların ardından geçit töreniyle sona erdi. Kutlama törenlerine ayrıca AK Partili 40, CHP'li 16 ve MHP'li 9 milletvekili de katıldı. Buradaki törenlerin ardından davetliler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunacağı Şehitler Abidesi'ndeki törenlere katılmak için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na gitti.

CUMHURBAŞKANI GÜL: TARİHE SIĞMAYAN BİR DESTANDIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale'de binlerce şehit verilerek yapılan mücadelenin, Türk milletinin mukaddes vatanına, şehitlerinin ve gazilerinin emanetine sonsuza kadar sahip çıkacağının göstergesi olduğunu belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin sahipliğinde sonsuza kadar yükselecek, Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gül, mesajında, Türk milletinin, tarih boyunca hür ve müstakil yaşamayı bir hayat felsefesi olarak benimsediğini, bu nedenle hiçbir gücün Türk milletini esaret altına alamadığını ifade etti.

Türk milletinin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığı, birlikte yaşama iradesi, vatan ve bayrak sevgisinin, varlığına yönelen tüm tehditleri yok ettiğini vurgulayan Gül, Türk milletinin onuruyla bir destan yazdığı Çanakkale'de bunu bir kez daha ispatladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

''Çanakkale Zaferi, tarihe sığmayan, hepimize büyük gurur veren bir destandır. Türk milleti Çanakkale'de kanıyla, canıyla, şerefiyle tarihin akışını değiştirmiştir.

Milletimizin inancından, ruhundan ve vatan mücadelesinden doğan Çanakkale Zaferi, yalnız tarihe değil milletimizin gönlüne de yazılmıştır.

18 Mart 1915 tarihinde inanılmaz bir başarının elde edildiği Çanakkale Deniz Zaferi, Türk ve dünya tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Türk milleti böylelikle, Çanakkale'nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir.

Çanakkale'de binlerce şehit verilerek yapılan mücadele, Türk milletinin mukaddes vatanına, şehitlerinin ve gazilerinin emanetine sonsuza kadar sahip çıkacağının göstergesidir.

Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin sahipliğinde sonsuza kadar yükselecek, Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşacaktır.

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle yad ederken, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Bütün vatandaşlarıma sevgilerimi, saygılarımı ve en iyi dileklerimi sunuyorum.''

YÜZBİNLER AKIN ETTİ

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıldönümünde yüz binler, atalarının şehit düştüğü topraklara akın ediyor. Çanakkale'ye ilk defa geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar, herkesin ziyaret etmesi gerektiğini belirtiyor.

Otobüslerle feribota binip Gelibolu Yarımadası'na geçmeye çalışan ziyaretçiler, uzun kuyruklar oluşturdu. GESTAŞ Çanakkale-Ecabat arabalı vapuruyla Ecabat ilçesine ücretsiz geçen ziyaretçiler, burada kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Ecabat iskelesine ulaşanlar, ilk olarak Tarihe Saygı Parkı'nı gezdi. Sesli ve görüntülü olarak Çanakkale savaşlarının anlatıldığı parkta hatıra fotoğrafları da çekildi.
Törenler sebebiyle Çanakkale'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın törenlere aynı anda katılacak olması, güvenlik önlemlerini had safhaya çıkardı. Protokol üyelerinin güvenliği ve tören alanlarının trafik akışının düzenlenmesi için şehir merkezi ve şehitliklerde protokol yolu güzergahına araç park etmek yasaklandı. Ayrıca şehre gelen araçlarda ve şehitlik çevresinde genel kontroller sıklaştırıldı. Bölgeye Bursa, İzmir, Balıkesir ve Tekirdağ'dan gelen takviye polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Törenlerde yaklaşık 2 bin polisin görev aldığı bildirildi. Çanakkale'den şehitliklere geçen arabalı vapurlar, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik botları tarafından korunuyor. Vatandaşların Şehitler Abidesi'ndeki törenlere rahat ulaşabilmesi için GESTAŞ, Çanakkale-Ecabat arabalı vapur seferlerini ücretsiz yaptı.

Çanakkale'ye ilk defa geldiğini belirten Ankara Polatlılı bir genç, "Harika bir yermiş. Gelmeyenlerin mutlaka görmesi lazım. Allah her insana bu topraklarda şehit olmayı nasip etmez." dedi. Çanakkale'yi sadece tarih kitaplarında gördüklerini söyleyen başka bir genç ise, "Kitaplarda gördüklerimizi hissetmeye geldik. O anı yaşayamasak da burada hissettik. Atalarımızın ne çabalar harcayarak bu vatanı kurtardığını gördük." şeklinde konuştu. Okulda gördüklerini yaşama fırsatı bulduğunu kaydeden bir ziyaretçi de, "Daha önce gelmek nasip olmamıştı. Atalarımızın şehit düştüğü toprakları ziyaret etmek beni çok duygulandırdı." dedi.

Herkesin gelmesi gerektiğini kaydeden bir hanım, "İlk defa geliyorum. Burada askerlerimizin nasıl şehit düştüğünü gördük. Bu duyguyu herkesin yaşaması gerekir." diye konuştu. Sevinçli olduğunu ifade eden bir çocuk ise, "Daha önce görmediğim yerleri gördüm. Sevinçliyim, mutluyum." dedi. Şehit düşen dedeleri için dua ettiğini söyleyen bir vatandaş, "Şehitlerimizin anılarını tazeledik. Onlara Fatiha okuduk. Ne mutlu, şanlı bir ecdadın torunlarıyız." şeklinde konuştu. Buraları herkesin görmesi gerektiğini belirten yaşlı bir kişi de, "Babamın bana anlattıklarını görme fırsatı bulduk. Çok duygulandım. Allah herkese buralara gelmeyi nasip etsin." dedi. Değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen bir hanım ise, "Bence herkes gelmeli. Geldiğim için çok mutlu oldum." diye konuştu. Atalarının şehit düştüğü toprakları ziyaret etmekten dolayı mutlu olduğunu ifade eden bir genç de, "Çok mutlu oldum, duygulandım. Duygularım kelimelerle ifade edilemez." dedi.

...
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 15:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?