19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çanakkale'de radyasyon paniği

radyasyonÇanakkale’nin Ezine İlçesine bağlı Geyikli beldesinde Hantepe kıyılarındaki Ayvacık bölgesinde normalin üzerinde radyasyon belirleyen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) ölçüm ekibi bölgede bir dizi çalışma başlattı. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de zarar görebileceği oranda radyasyon ölçüldüğü belirtildi.

Ayvacık bölgesine inceleme ve ölçümler yapmak üzere önce İstanbul Küçükçekmece, ardından da TAEK'in Ankara’daki ölçüm aracı geldi. Doç. Dr. Atıf Çetiner başkanlığındaki dört kişilik ekip ölçüm çalışmalarında normali 25 mikrorontgen/saat olması gereken değerin Hantepe’de güvenlik şeridi ile çevrilen kısımda 300 mikronrontgen/saat olduğunu, bölgenin kumsal şekilde devamında ise yetişkinleri de etkileyecek miktarda radyasyon belirledi.

TAEK ekiplerinin ölçümler yaptığı bölgede, kimi yerlerde 1000 mikronrontgen/saate yakın değerler saptandığı öğrenildi. Alınan numunelerin tam donanımlı TAEK ölçüm aracında incelendiği belirtildi. Ölçümler sonucunda radyasyon miktarının 300 mikronrontgen/saat olarak belirlendiği bölgede özellikle çocukların alacağı radyasyondan zarar görebileceği, yetişkinleri ilgilendiren bölümün ise belirlenen bölgenin devamındaki sahil şeridi boyunca olduğu vurgulandı.

TAEK Başkanı Dr. Okay Çakıroğlu, sahilde kumluk bölgede radyasyon saptandığını anımsattı. Dr. Çakıroğlu, iş makineleri yardımıyla kumu kürüyerek yeniden yapılacak ölçümlerden sonra radyasyon yerinin yüzeysel bir bölgede mi, yoksa bölgede bulunan herhangi bir kaynaktan doğal olarak mı kaynaklandığının araştırılacağını söyledi.
Dr. Okay Çakıroğlu, çalışmalar sonrasında beklenmedik bir durum belirlendiğinde Maden Teknik Arama Enstitüsü'nün devreye gireceğini, bölgede geniş çaplı bir çalışma başlatılacağını söyledi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 21:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?