16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Çarşafa 'Devrim' yasağı

Anayasa taslağının son şeklinde yer alan ve üniversitelerde türbanlı öğrencilerin okumasının önünü açan düzenlemede, cüppe, çarşaf ve sarığın önünü kesmek için Devrim Kanunları'na atıfta bulunuluyor

AKP'li hukukçularla Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kurulunun bir araya geldiği Sapanca kampında üniversitelerde türbanlı öğrencilerin de okuyabilmesi, ancak cüppe, çarşaf, sarık gibi Devrim Kanunları'na aykırı kılık ve kıyafetle üniversiteye girilememesine yönelik formül üzerinde uzlaşma sağlandı.
Sivil anayasa taslağına son şeklini vermek için hafta sonu Sakarya'nın Sapanca ilçesinde kampa giren Anayasa komisyonunu en çok uğraştıran düzenleme mevcut anayasanın "eğitim hakkı" başlıklı 42. maddesi oldu.
AKP'li bazı hukukçular, "Anayasa'da üniversitelerde türban takılamayacağını gösteren bir yasak yok. Bu nedenle türbanı serbest bırakmak için özel bir düzenlemeye yer verilmese de olur" görüşünü savunurken, kurul üyeleri Anayasa Mahkemesi'nin üniversitede türban takılmasının laikliğe aykırı olduğu yönündeki kararlarının, yeni anayasaya bir hüküm konulmasını zorunlu hale getirdiğini belirtti.


6 alternatif tartışıldı
Komisyonda, yapılacak düzenlemenin "cüppe, sarık, çarşaf, şalvar, mayo, bikini" gibi marjinal kılık ve kıyafetleri kapsayıp kapsamayacağı da tartışıldı. Düzenlemenin provokatif yaklaşımlara neden olabileceği, taslaktaki genel sınırlamaların bu madde yönünden geçersiz sayılabileceği endişesi üzerine bilim kurulunun hazırladığı taslakta yer alan iki alternatif dışında dört alternatif düzenleme daha oluşturuldu.


Bilim kurulunun taslağında, türban yasağının, "Kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" ve "Yükseköğrenim kurumlarında kılık, kıyafet serbesttir" düzenlemelerinden birinin anayasaya eklenmesiyle aşılabileceği belirtiliyordu.


Toplantıda hazırlanan diğer dört öneride ise marjinal eğilimleri yansıtan kılık ve kıyafetle üniversitelere girilemeyeceğini gösteren farklı düzenlemeler de yer aldı.


Komisyon, pazar günkü son toplantısında önerilerden biri üzerinde uzlaştı. Buna göre, Erdoğan'a ve AKP MYK'ya sunulacak taslakta, "Üniversitelerde kılık ve kıyafetin Devrim Kanunları'na, genel ahlaka ve Anayasa'da gösterilen temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını engelleyen sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla serbest olduğu" şeklindeki düzenleme yer alacak.
Düzenlemede kılık kıyafetlerin sosyolojik gerçekliği yansıtması gerektiği vurgulanacak.
Ancak bazı üyelerin Devrim Kanunları ifadesinin türbana engel oluşturabileceğini savunduğu, Erdoğan'a diğer önerilerin de anlatılacağı belirtildi.

Atatürk milliyetçiliği korundu


"Başlangıç" kısmının anayasanın metnine dahil olmadığı düzenlemesi kabul edildi.
Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri aynı haliyle kalacak. Atatürk milliyetçiliği kavramı kullanılmaya devam edilecek.
Milletvekilleri yüz kızartıcı suçlar yönünden dokunulmazlığa sahip olmayacak. Cumhurbaşkanı'nın yasama dokunulmazlığı bulunacak.
Cumhurbaşkanı üniversite eğitimi görmüş, 40 yaşını doldurmuş kişiler arasından 5 yıllığına halk tarafından seçilecek. Aynı kişi iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.
200 bin seçmenin cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğine yönelik düzenlemeyle ilgili olarak son karar TBMM'ye bırakıldı.
MGK'ya başbakanın başkanlık etmesi önerisi benimsenmedi. Cumhurbaşkanı, MGK'ya başkanlık etmeye devam edecek. Jandarma Genel Komutanı MGK'dan çıkacak.

Bakan Şahin: Kimse endişe etmesin

Milliyet'e konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa taslağında, üniversitelerde türbanı serbest bırakacak düzenlemenin nasıl yer alacağı konusunda, "Biz hadiseye özgürlükler açısından bakıyoruz. Herkesin eğitim hakkından yararlanması açısından. Bu nedenle kılık, kıyafet, asıl hareket noktamız değil. Hareket noktamız özgürlükler" dedi.
Şahin, düzenlemenin "fes, cüppe, sarık, çarşaf" gibi marjinal kılık ve kıyafetlere de serbestlik sağlayıp sağlamayacağı konusunda, "Kimse endişe etmesin. Anayasamızın başlangıç hükümleri vardır. İnkılap hükümleri vardır. Özgürlükler bunların aleyhine kullanılamaz. Genel ahlak kuralı vardır. Bunlar sebebiyle özgürlüklerin nasıl sınırlanacağı da belirlidir. Bu tür ekstrem örnekleri düşünce egzersizleri olarak görüyorum. Anayasa bu bakımdan kendini korur" diye konuştu.

Din dersi seçmeli
Öğrenciler velilerin başvurusuyla zorunlu din derslerinden muaf tutulacak.
Seçimlerde 100 ülke milletvekili seçilecek. 100 milletvekilliği, barajı aşamayan partiler dahil, partilerin aldıkları oy oranına göre dağıtılacak.
Çevrenin kirletilmesine karşı mücadele, devletin temel görevleri arasına konuldu. Herkes, çevre kirliliğine karşı dava açma hakkına sahip olacak ve mahkemelerce taraf kabul edilecek.
ANKA'nın haberine göre, taslağa ombudsmanlık kurumu oluşturularak, başkanının cumhurbaşkanınca atanması düzenlemesi de eklendi.

Gökçer Tahincioğlu - Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 08:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?