18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Cebiniz, 13 Aralık'ta susabilir!

Telekomünikasyon Kurumu, kayıtdışı cep telefonlarının yüzde 70'ine uyarı mesajı gittiğini, bu oranın hafta sonuna kadar yüzde 100'e ulaşacağını açıkladı.

Mesajların 13 aralık tarihine kadar süreceğini belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, ''kayıt altına alınmış tüm cihazları beyaz listeye aktarmış olacağız. Listeye alınmamış olanlar, siyah listede yer alacak ve bloke edilecek'' diye konuştu.

Alkan, kayıtdışı uyarı mesajı alan abonelerin, faturalarının olması halinde abone merkezlerine giderek telefonlarını kayıt yaptırabildiklerini de söyledi.

Mustafa Alkan, birden fazla kayıt dışı telefon sahibi olanların, tüm telefonlarının tek bir SIM kartı ile eşleştirildiğini, bu sayede üç telefonun da kayıt altına alınabileceğini belirtti.

Alkan, abonenin yeni bir SIM kartını bu telefonlara takması halinde o zaman bir sorun yaşayacağını, bu durumda da IMEI numarasını düzelttirmesi gerekeceğini anlattı.

MESAJLARA DİKKAT!

Kurum, kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınması için GSM operatörlerinin gönderdiği mesajların aboneler tarafından dikkatli okunması uyarısında da bulundu.

Başkan Yardımcısı Alkan, ''kayıt altına alınacak cihazın IMEI numarası mesajla gönderiliyor. Aboneler gelen mesajları son derece dikkatli ve titiz okusunlar. Buna göre kayıt yaptırsınlar'' dedi.

Mustafa Alkan, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınmasıyla ilgili kanunun, 'uygulaması zor ve zamanı kısıtlı' bir kanun olduğunu belirterek, bu kadar kısa sürede çok sağlıklı ve hatasız bir düzenlemeyi gerçekleştirmenin imkansız olduğunu ifade etti.

Kurumun, bunun için olağanüstü bir gayret gösterdiğini kaydeden Alkan, kayıt işlemlerini kısa sürede ve aboneleri mağdur etmeden çözebilmek için ciddi çalışmalar yaptıklarını, her türlü alternatifi dikkate alarak uygulamaya geçildiğini söyledi.

Alkan, operatörlerin her birinin kayıt dışı telefonlara neden farklı mesajlar gönderdiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, daha önce standart bir mesaj üzerinde yoğunlaşıldığını, ancak bunun büyük sıkıntılar doğuracağı gerekçesiyle vazgeçildiğini söyledi.

Alkan, "her operatör kendi sistemi içinde en sağlıklı kayıt altına alma işlemini nasıl yapacaksa, onu içeren bir mesajı göndermesi son derece doğru bir yaklaşımdı. Dolayısıyla bu anlamda serbest bıraktık" dedi.

Operatörlerin, müşterilerini en az mağdur edecek şekilde çözümler geliştirdiğini belirten Alkan, "kargaşa şundan kaynaklanıyor, kayıtdışı olan bir makineye üç operatörün kartını da takabiliyoruz. Bu durumda üç operatörden de mesaj gelme ihtimalini artırmış oluyoruz. Dolayısıyla abone burada bir kargaşa yaşıyor. Yapması gereken, hangisi işine geliyorsa onu seçmektir. Operatörler, kendi içlerinde eşleştirmek suretiyle mükerrerlikleri zaten ortadan kaldırıyor. Bu nedenle abone üç operatör için de kayıt parası vermeyecektir'' diye konuştu.

Alkan, kargaşa yaşanmasının gönderilen mesajların dikkatli okunmamasından kaynaklandığını vurguladı.

Operatörlerin gönderdiği mesajlarda, kayıt altına alınacak cihazın IMEI numarasının belirtildiğini ifade eden Alkan, verilen bu numaranın hangi cihaza aitse o cihazın kaydettirilmesi gerektiğini bildirdi.

Alkan, ''mesajda şu IMEI numaralı cihazınız kayıt dışı deniliyor. Abone geçmişte kayıt dışı bir telefona geçici olarak SIM kartını takmış olabilir. Hangi makineye taktıysa onlar sistemde göründüğü için operatör, o makineye ve endekslendiği SIM kartına mesaj atıyor" dedi.

SIKI TAKİP BAŞLIYOR

Klonlanmış telefon satanlara karşı, önümüzdeki hafta yoğun bir denetim başlatılacağını da kaydeden Alkan, kanunun iş yerinde kopyalama ve ilgili yazılım bulunduranlar ile klonlanmış cep telefonu satıcılarına hapis ve para cezaları öngördüğünü ifade etti.

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Alkan, ''satıcılara yönelik yoğun denetim yapacağız. İşyerlerinde bu ürünleri ve cihazları bulunduranlar ile satanlar hakkında yasal işlem yapılacak'' diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 13:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Taner Fatih IP: 85.107.16.xxx Tarih : 7.12.2005 16:41:46
Şu an kullandığım telefon kayıtlı olduğu halde ( Tahminim kırılan önceki telefonum için) uyarı mesajı aldım.Bu durumda ne yapmam gerekir?