19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Cep iptaline 'Türklüğe hakaret' davası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'ye kaçak yollardan cep telefonu sokulması ve bunların 5 YTL karşılığında kayıt altına alınmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, cep telefonu kullanıcılarına “kaçakçı” muamelesi yapılarak ve iradeleri dışında 5 YTL kayıt ücreti alınarak, ”Türklüğü aşağılama” suçunun işlendiğini öne sürdü. Vural, abonelerden kayıt ücreti alan GSM şirketleri, Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri ve kaçakçılığı önlemekle görevli idari yetkililer hakkında yasal işlem yapılmasını talep etti.

Avukat Vural, suç duyurusu dilekçesinde, kaçak ya da klonlanmış cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili yasal süreci hatırlattıktan sonra, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal'ın kaçakçılık ve kayıt altına alma işlemi nedeniyle devletin ve vatandaşların zarara uğradığına ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan makalelerine değindi.

Cep telefonu kullanıcılarına 6 Aralık 2005 tarihinden itibaren ”yasal uyarı” adında kısa mesajlar gönderildiğini anımsatan Vural, kayıt işlemlerinde ne yapmak gerektiğinin tam olarak bilinmediğini ve ilgili yetkililerin de birbiriyle çelişen açıklamalar yaptığını belirtti.

“ZAVALLILIK MUAMELESİ

Kayıt konusunda sorumluluğu bulunmamasına karşın vatandaşa 5 YTL'lik ödeme zorunluluğu getirildiğini anlatan Vural, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yapılan eziyet ve ona layık görülen biçare ve zavallılık muamelesi, vatandaşlığa temel olan Türklüğü aşağılamaktır” iddiasında bulundu.

Cep telefonlarının kayıt altına alınmasına ilişkin yasa değişikliğinin, kaçakçılar yönünden “özel af” niteliği taşıdığını savunan Vural, Anayasa'ya göre söz konusu yasanın beşte üç çoğunlukla Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi gerektiğini, bu koşulun yerine getirilmediğini ifade etti.

İlgili kurumların gerekli araştırmaları yaptıktan sonra cep telefonu abonelerine “kayıt dışı” uyarısı yapmaları gerektiğini savunan Vural, uygulamayla herkesin “kaçakçı” konumuna sokulduğunu iddia etti.

Vural, suç duyurusu dilekçesinde, ödediği 5 YTL'lik kayıt ücretinin iade edilmesini de talep etti.

“VERGİ KAYBI 2 MİLYAR YTL”

Avukat Vural, suç duyurusuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçakçılar hakkında işlem yapılması gerekirken, kayıt dışı telefonlardan vatandaşın sorumlu tutulduğunu söyledi. Ülkeye kaçak cep telefonu sokulmasında devletin vergi kaybının 2 milyar YTL olduğunu ifade eden Vural, kayıt işlemi için tahsil edilen toplam 90 milyon YTL'nin de hak, hukuk ve adalete aykırı olduğunu savundu.

Teknolojik imkanlarla cep telefonu kaçakçılarına ulaşmanın mümkün olduğuna işaret eden Vural, kaçakçıların bu uygulamayla hukuk dışı biçimde aklandığını ileri sürdü.

Vural, “Türklüğü aşağılama” suçuyla ilgili de şunları söyledi:

“Uygulamanın sona ereceği 13 Aralık tarihinden bir hafta önce mesaj gönderilmesi karmaşaya yol açtı. İnsanların abone merkezleri önünde saatlerce kuyrukta beklemesi, birbiriyle itişip kakışması beni çok etkiledi. Bu, vatandaşa reva görülmemeliydi.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı, “kaçakçılık” ve Vural'ın suç duyurusu dilekçesinde ileri sürdüğü diğer suçlar yönünden iki yönlü olarak yürütüyor.
.
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 15:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?