15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Cep operatörlerine 'telekulak' uyarısı

Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom ile cep telefonu şirketlerini dinleme konusunda uyardı. Gönderilen genelgede, savcılıkların telefon dinlemeye ilişkin taleplerinin karşılanmaması istenirken, bu konuda yetkili tek kurumun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı olduğuna dikkat çekildi.

Telefon dinleme yetkisini kanunen TİB veriyor.

Alınan bilgilere göre, 23 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren Telekulak Yasası, Üst Kurul'u tek yetkili kurum olarak belirtmesine rağmen, savcılar eski alışkanlıklarla işlemleri yürütmeye devam etti. Yargının talepleri cep telefonu operatörlerine ayrı ayrı gönderilince hukukî bir belirsizlik gündeme geldi.

Savcıların, telefon dinleme ve bu kapsamdaki görüşme kayıtlarını, abone telefon numaralarını ve diğer bilgileri istemeye devam etmeleri, operatörleri, Üst Kurul ile yargı arasında bıraktı. Üst Kurul da operatörleri uyarmak zorunda kaldı. Genelgeden sonra sadece Türk Telekom'a değişik savcılıklardan gelen telefon dinleme talebinin 2 bini bulduğu öğrenildi.

Sektör otoritesini böyle bir genelge yayımlamaya iten sebebin, telefon dinlemelerinin oldu bittiye getirilmesinin etkili olduğu öğrenildi. Telefonların dinlenmeye başlamasından sonra kendisine 'bilgi' mahiyetinde yazı gönderilmesinden rahatsız olan Telekomünikasyon Kurumu mahkeme kararı çıktıktan sonra, önce kendi kapısının çalınmasını istiyor.

Telefon takibinin de ancak vereceği onayın ardından yapılabileceğini ileri sürüyor. Bu arada TİB, her istenilen telefon dinleme talebine onay vermeyebiliyor. Kanunda çerçevesi çizilen durumlara göre talebi reddedebiliyor. Başkanlığın bugüne kadar 50 binin üzerinde dinlemeye izin verdiği tahmin ediliyor.

Telekomünikasyon Kurumu'nun ikazına rağmen hâlâ direkt dinleme taleplerine maruz kalan cep telefonu operatörleri ise şaşkın. Bir şirket yetkilisi, "TK ile savcılar arasında sıkıştık kaldık. Uygulama bir müddet sonra kanunun getirdiği şekliyle rayına oturacaktır. Umarım bu süre kısa olur." temennisini dile getiriyor.

Telekomünikasyon Kurumu'ndan üst düzey bir yetkili ise operatörlere gönderdikleri yazının yasayı ve uygulamayı anımsattığına işaret ediyor. Savcıların, telefon dinlemeyi kapsayan değişik taleplerini TİB yerine operatörlere iletmesini de, "Sanırım eski alışkınlıklarını sürdürüyorlar. Ama usul hatası yapıyorlar." şeklinde değerlendiriyor.

Yetkiliye göre kanunen savcıların yapacakları şey çok açık; TİB'e yazı yazılacak, uygun görülürse, operatöre dinleme yapılması için izin veriecek. Şirketlere gönderilen tebliğde de bu noktaya dikkat çekiliyor. Bu arada Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı son bir yılda evrak yoğunluğu nedeniyle neredeyse kilitlenme noktasına geldi.

Başkanlığın 40 bin olan telefon dinleme kapasitesinin önümüzdeki günlerde 60 bine çıkarılması hedefleniyor. Aynı yetkili, saedce TİB'in bir yılda gerçekleştirdiği yazışma sayısının 85 bini aştığı bilgisini verirken, TİB Başkanı Fethi Şimşek'in günlük 400 civarında evraka imza attığını ifade ediliyor.
Zaman
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 03:07:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?