16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Çerkez sürgününün 143. yılı

Samsun'da yaşayan Çerkezler, atalarına yaşatılan Büyük Kafkas Sürgünü'nün 143. yılını Karadeniz'e karanfil ve güller atarak andı. 

Samsun Kafkas Kültür Derneği, 1864 yılında Osmanlı-Rus Savaşları sonrasında anayurtlarından gemilere bindirilerek sürülen Kafkas kökenli vatandaşlar için Samsun'da 21-22 Mayıs Sürgünü Anma Programı düzenledi. Çerkezler, programda 143 yıl önce yaşanan sürgün acısını Karadeniz'e karanfil ve güller atarak tazelerken, Dernek Başkanı Abdulkadir Özyılmaz, dünyadaki savaşlar ve yıkımların artık durdurulması ve insanların kardeşçe yaşamasını istedi. 

Çarlık Rusya'sının emperyalist emelleri nedeniyle Kuzey Kafkasya'da soykırım yaşandığını belirten Özyılmaz, "Atalarımız, kendisi gibi Müslüman olan Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarına gemilerle sürülüşünün 143. yılını anarken büyük acı içindeyiz. Sürgün sırasında 2 milyon Çerkez'den 500 bini hayatını kaybetti. Fakir Türk halkı geride kalabilen atalarımızla bir dilim ekmeğini ikiye bölüp paylaştı. Osmanlı parçalanınca Çerkezler 40 ayrı ülkede yaşar hale geldi. Ruslar Çerkezler'e soykırım uyguladı" dedi. 

Çerkezler'in yaşadığı ülkelerde barışın, dostluğun, kardeşliğin önemini bilerek yaşadığını kaydederek, insanlığı barışa ve kardeşliğe çağıran Özyılmaz, "Savaşlar, yıkımlar durmalı. Gözyaşları dinmeli. Bu umutlarla atalarımıza yaşatılan sürgünü anıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 16:39:04
Güncelleme :27 Mayıs 2007 Pazar 10:42:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?