20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çetin Doğan'ın tutukluluğuna itiraz

Balyoz davası kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları, tutuklama kararına itiraz etti. Mahkemeye sunulan dilekçede, kararın hukuksuz olduğu öne sürülerek, itirazın reddedilmesi halinde bir üst mahkemeye başvurulacağı bildirildi.

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Hüseyin Ersöz ve Celal Ülgen tarafından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan itiraz dilekçesinde, haksız ve hukuksuz olduğu savunulan tutuklama kararının kaldırılması istendi. Dilekçede, talebin reddedilmesi halinde nihai karar için dilekçenin bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceği vurgulandı.

"Duruşma sırasında ısrarlı taleplerimize rağmen savcılığın tutuklama talebine karşın savunmaya söz verilmemesi mahkemeniz tarafından CMK'nın 33. ve 101/3. maddeleri yanında AİHS'in 5. maddesine aykırılık oluşturmaktadır" denilen dilekçede, mahkemece verilen yakalama ve tutuklama kararlarının usule aykırı bir niteliğe sahip olduğu savunuldu. İtiraz dilekçesinde, "Mahkemeniz dosyası içinde bulunan delillerin tamamı, bilirkişi raporları ile ortaya koyulduğu üzere maddi hatalar içeren ve tarih çelişkileri barındıran manipülatif bilgiler içermektedir. Mahkemenizin bilirkişi raporları ile sabit ciddi sahtecilik bulgularının bulunduğu bir yargılama sürecinde genel ifadelerle 'dosyadaki delil durumu' gerekçesi ile yakalama ve tutuklama kararları vermesi mahkemeniz nezdinde adil yargılanma ilkesine uygun olmayan bir yargılama süreci ile karşı karşıya kalındığını göstermektedir" denildi.

Mahkemenin 163 kişinin tutuklama ya da yakalanması ile ilgili kararında 4 satırlık bir gerekçe yazdığının belirtildiği dilekçede, "Bu 4 satırda 55 sözcük bulunmaktadır. Yani gerekçede tutuklama ya da yakalama kararı verilen her 3 sanığa bir sözcük bile düşmemektedir. Bu durum kimi, hangi gerekçeyle tutukladığını mahkeme başkanı ve üyelerinin dahi bilmediği gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz izlenimini vermektedir" ifadelerine yer verilerek, itirazın reddedilmesi halinde nihai karar için dilekçenin bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceği belirtildi.

Öte yandan Hüseyin Ersöz ve Celal Ülgen, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar için de mahkemeye itiraz dilekçesi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2011 Perşembe 11:11:02
Güncelleme :17 Şubat 2011 Perşembe 11:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?