16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Cetveli alan Ortadoğu'yu yeniden çiziyor

İşte korkulan harita... İnternet ortamında bir Irak haritası arıyorsunuz . Karşınıza bu harita çıkıyor. Irak Birleşik Devletleri kağıt üzerinde yaratılmış bile. Haritayı aldığımız web sitesinden her şeyi öğreniyoruz .

ABD ‘nin Irak ‘dan çekilmesi planı içinde üç eyalete bölünmüş bir Irak var .

Bu siyasi yapı nasıl çalışacak ? Muhtemelen Bağdat ‘ta kurulacak federal parlemento birliği yönetecek. Birliğin bugünkü Maliki yönetimi gibi dini bir kimliği olmaması, daha çok laik bir eğilimde olması gerekiyor. Etnik ve din kökenine göre yapılan bu eyaletleşme ne kadar sürecek bilinmez. Herhalde BM Barış Gücü Afganistan‘da olduğu gibi bu eyaletlerin oluşturduğu birliği yönetecek.

Harita çizme modası git gide yayılıyor. Eline cetveli alan Ortadoğu ‘yu yeniden çiziyor.. Harita üzerine harita çiziliyor. Aynen soğuk savaşın bitişi ve Sovyetler Birliği‘nin etnik devletlere bölünmesi gibi, Yugoslavya’nın bölünmesi gibi şimdi de sıra Ortadoğu ‘da .

Avrupa ‘nın tam ortasında Çekoslovakya ikiye bölünüyor . Yugoslavya dörde bölünüyor . Bosna dışında hiçbir yerde sorun yok . Sorun olan yere BM askerleri gönderiliyor . 21. Yüzyılın yeni dünyasında Ortadoğu ülkeleri de nasibini alacak .

Bunların arasında en kolay çözülecek olan Lübnan , sonra Irak ve daha sonra Suriye ve İran ve belki de Mısır , Ürdün , Suudi Arabistan ve Türkiye.

Etnik ve dinsel alanda kendiliğinden bir kutuplaşma oluştu Irak ‘da . Yukarıdaki harita da bunun ispatı . Evet bakalım sıra hangi ülkeye geliyor .

Tek kelimeyle yorum yok ..

Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 08:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?