27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

CHP'li vekilden Borsa açıklaması

18 yıldır borsada yatırım yaparım herkesle görüşmem olur

Borsada manipülasyon operasyonunda adı geçen CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, "18-20 yıldır borsada yatırım yaparım. Kazancım da kaybım da ortada" dedi. Sosyal, telefon konuşmaları yüzünden adının bu olaya karıştığı iddialarına ise "Milletvekiliyim, elbette birçok isimle görüşmüşümdür. Soruşturmada adı geçen hiç kimseyle hukuka aykırı, haksız kazanç elde etmedim" yanıtını verdi.


İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce ’borsada manipülasyon yapıldığına’ yönelik düzenlenen ve ’İkinci Keriz Silkeleme Dalgası’ diye nitelenen operasyonda adı geçen 54 kişi dışında siyasetçilerin de bulunduğu iddialarına CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın da adı karıştı. Bu yöndeki iddiaları reddeden Soysal, ’18-20 yıldır borsada yatırımlar var. Ancak adı geçen kişilerle ne tanışıklığım ne de bağlantım var" diye konuştu. Sosyal, Bekir Sani Karayal ile yaptığı telefon görüşmeleri yüzünden adının bu olaya karıştığı iddialarına ise "Milletvekiliyim, elbette birçok isimle görüşmüşümdür. Fakat bu soruşturmadaki adı geçen hiç kimseyle hukuka aykırılık ederek haksız kazanç elde etmedim" yanıtını verdi. Soysal, iddialara ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı: "Hayatım boyunca hiçbir kurum ve kuruluş ve oluşumla birlikte hareket ederek haksız kazanç elde etmedim. Zaman zaman kendi şahsi hesabımdam borsa işlemi yapmış olmama rağmen olayda adı geçen geçen hisse senetleri ile ilgili hiçbir kazancım sözkonusu olmadı. Nitekim bu husus banka ve SPK kayıtlarıyla sabittir."

16 yıldır aynı telefon

Çetin Soysal, 16 yıldır kullandığı cep telefonu numarasını değiştirmediğini ve milletvekili olması nedeniyle birçok kişi ile konuşma yaptığını belirterek, telefon konuşmalarına takıldığı iddialarına da şu yanıtı verdi: "16 yıldır hiçbir şekilde telefon numaramı değiştirmedim. Bu numarayı kullandım ve milletvekili olmam nedeniyle de elbetteki birçok isimle görüşme yapmışımdır. Fakat bu soruştumadaki adı geçen hiç kimseyle hukuka aykırılık ederek haksız kazanç elde etmedim."

Hesap ekstrelerim var

Borsada yaptığı işlemlere dair çalıştığı bankalardan hesap ekstrelerinin bulunduğunu belirten Çetin Soysal, sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım işlemlerimi banka üzerinden yapıyorum. Hesap ekstrelerim ortada kazancım kaybım ortada. Bana zaman zaman borsa ile ilgili bilgi verenler oluyor. Borsaya uzak biri değilim. Birçok yatırımcı gibi bende borsayı bir yatırım aracı olarak görerek hareket ediyorum. Yatırımlarımı konjonktüre bağlı olarak repoda, mevduatta ve kimi zaman borsada değerlendiriyorum."

Savcılar anlamakta zorlanır, istenirse yardım edebiliriz

VADELİ İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, 54 kişinin tüm bankalar ve aracı kurumlardaki hesaplarının dondurulmasıyla ilgili olarak "Bizim açımızdan (VOB) sorun yok. Çünkü bizdeki miktar çok küçük. Ama küçük de olsa çözmemiz gerekiyordu. Bu sorun kısa sürede giderilecek" diye konuştu. Dönmez, vadeli işlemlerin çok spesifik ve teknik bir konu olması nedeniyle savcıların anlamakta zorlanabileceklerini, bu nedenle bilgilendirilmeleri gerektiğini, bu bilgilendirmeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Krizdeki kayıplarını telafi etmek istemişler

BEKİR Sani Karayal, diğer çete üyeleri ve hisselerini arttırmak isteyen kişiler arasında geçen telefon konuşmalarında, çetenin küresel ekonomik kriz nedeniyle zaman zaman ciddi paralar kaybettiği ortaya çıktı. Kriz nedeniyle bazı dalgalanmaları öngöremeyen Karayal, para kaybettiği dönemlerde, kaybettiği paraları geri kazanabilmek için keriz silkeleme operasyonuna hız verdi. Hisse değerlerini arttırmak istedikleri şirketlerle ilgili söylentileri arttırdı. Karayal’ın, bazı hisse senetlerini borsada değer kazanmadan önce depoladığı, hisselerdeki artışın ardından işleme koyduğu belirlendi. Polisin, Karayal ve ekibinin yabancı borsalardaki işlemleriyle ilgili araştırmaları da devam ediyor.

Soysal Karayal’ın telefonuna takıldı

OPERASYON kapsamında CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın cep telefonu dinlenmedi. Soysal, dinlenen Bekir Sani Karayal ile yaptığı görüşmeler yüzünden soruşturma dosyasına girdi.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 01:31:02
Güncelleme :5 Nisan 2009 Pazar 01:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?