28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çiçek: AB sürecinde yavaşlama yok

Cemil ÇiçekHükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB ile üyelik müzakereleri sürecinde yavaşlama olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi. Çiçek “Bu değerlendirmeler eksik bilgiye dayanıyor. Duraksama söz konusu değil” dedi. 

Çiçek son günlerde çete operasyonlarıyla ilgili basında yer alan haberler konusunda “Medya haber verirken dikkatli ve temkinli olmalı. Soruşturmanın gizliliğine saygı gösterilmeli. Yetkili makamlardan gelmeyen açıklamalar, bilgiler şüphelidir” dedi.

TÜSİAD’ın Avrupa Birliği üyelik sürecine ilişkin eleştirisine Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’ten yanıt geldi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cemil Çiçek son zamanlarda Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri sürecinde yavaşlama olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını, bu açıklamaların AB tarafından da kaynak kabul edilerek benzer demeçler verildiğini söyledi.

Çiçek “AB politikaları yasama faaliyetleri içinde en çok önem verdiğimiz konudur. Uyum faaliyetleri zaman alan bir süreçtir. Politikalarımızda duraksama sözkonusu değildir. 12 Haziran’da yapılacak Ortaklık Konseyi toplantısı önemlidir. Devlet olarak, kurumlar olarak, STÖ’ler olarak iyi bir hazırlık yaptığımız inancını taşıyoruz. Sürecin yavaşlama iddiaları gerçek dışıdır. Bu değerlendiremeler eksik bilgiye dayanıyor” dedi.

Çiçek, AB yolunda yasa çıkarmada zaman sıkıntısı yaşandığını da belirterek, “Müktesebatın üstlenilmesi kolay değil, zaman alıyor” dedi.

EKONOMİK GELİŞMELER
Yaşanan ekonomik dalgalanma ile ilgli sorulara Cemil Çiçek, hükümetin hedeflerinden vazgeçmediği yanıtını verdi. Çiçek “Enfasyonla mücadele öncelikli hedefimizdir. Bütçe disiplini ve yapısal reformlar da öyle. Serbest piyasa ekonomisinin kurallarına uyuyoruz” dedi. Çiçek, Merkez Bankası’nın gelişmelerle ilgili açıklaması olacaksa bunu özerk bir kuruluş olan Merkez Bankası’nın kendisinin yapacağını söyledi.

ÇETE OPERASYONLARI
Çiçek son günlerde çete operasyonlarıyla ilgli basında yer alan haberler konusunda “Medya haber verirken dikkatli ve temkinli olmalı. Soruşturmanın gizliliğine saygı gösterilmeli. Yetkili makamlardan gelmeyen açıklamalar, bilgiler şüphelidir” dedi.

Çiçek “Soruşturmada belli kurallara riayet edilmeli. Yazılanların ne kadar havada kaldığını geçmişte gördük. Bu bilgileri her defasında şüpheyle karşılamak lazım. Çünkü bu bilgiler hukuki değil. Türkiye bir hukuk devleti ise yapılacak her türlü işlemin hukuk çerçevesinde olması gerekir. Medya haber verirken dikkatli ve temkinli olmalı. Soruşturmanın gizliliğine saygı gösterilmeli. Yetkili makamlardan gelmeyen açıklamalar şüphelidir” dedi.

YETKİ TARTIŞMASI
Çiçek bir gazetecinin “Asker ve polis arasında yetki çatışması mı var” sorusuna ise “Cumhuriyetin kurumları arasında çatışma kavramı doğru değil . Her kurumun yetkisi ve görevi belli. Türkiye’de soruşturma birliği olmadığı için yanlış uygulamalar olabilmektedir. Bunları asgariye indirmek adına genelge yayınladık” dedi.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 21:03:52
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 21:09:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?