19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çiçek: Terör tanımını değiştirmiyoruz

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ''toplum Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili aşırı beklentiye sokulmuştur'' dedi.

Terörle Mücadele Kanunu’na değinen Bakan Çiçek, “yasada birinci madde olan terörün tanımını aynen muhafaza ediyoruz” dedi.

Yasanın belirli konularda kolaylık getireceğini söyleyen Çiçek, terörle mücadelenin mevsimlik bir mücadele olmadığını yineledi.

Terörün finansmanı

"Tasarı ile cezaları belli ölçülerde artırıyoruz" diyen Çiçek, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım edenlere 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası verileceğini açıkladı.

Terör örgütünün halktan zor kullanarak para ve malzeme toplaması durumunda, halk için suçun sözkonusu olmayacağını belirten Hükümet Sözcüsü ‘kişinin kendi isteğiyle’ terör örgütüne yardım etmesi halinde suçun oluşacağını vurguladı.

Basın toplantısında Çiçek’e, bazı kuruluşların terör örgütüne destek niteliğinde açıklamalarda bulunduğu hatırlatıldı. Yasa kapsamında tüzel kuruluşların da sorumluluk taşıdığını belirten Çiçek, terör suçlarının dernek ve vakıf gibi çeşitli kurumlarca işlenmesi halinde uygulanacak cezanın iki katına çıktığına işaret etti.

Terörün tanımı

Bir gazetecinin Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili olarak “Avrupa Konseyi’nin terör tanımını almak istemiştiniz, neden bundan vazgeçtiniz?” şeklindeki sorusuna yanıt veren Çiçek, AB’nin terör tanımının tüm dünyanın kabul ettiği bir tanım olmadığını vurguladı.

Çiçek, AB’nin terör tanımının bir tavsiye kararı olduğunu, AB kamuoyunda da yeterince olgunlaşmadığını ve AB ülkelerinin henüz bu tanımı iç hukuk olarak uygulamadıklarını hatırlattı.

Avrupa Birliği’nin terör tanımını dikkate aldıklarını söyleyen Hükümet Sözcüsü, ancak Terörle Mücadele Kanunu’nun Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarının karşılanması için düşünüldüğünü belirtti.

"AB ile ilgili tasarılar yaz tatili gelmeden yasalaşacak"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB ile bağlantılı tasarıların bu dönem yasalaştırılacağını söyledi.

Çiçek, Dokuzuncu Uyum Paketi ile ilgili yasaların yaz tatiline kadar Meclis’ten geçirilmesi için çalışıldığını belirtti.

Bakan Çiçek, TBMM'den bir an önce çıkması beklenen yasalar arasında, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanun Tasarısı, Sayıştay Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Kanun Değişikliği, Vakıflar Kanun Tasarısı, İdare Usul Kanun Tasarısı, İdari Yargılama Usulü Kanun Tasarısı, Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun Tasarısı, Siyasetin Finansmanı ile Siyasi Etik Komisyonu Kurulmasına dair çalışmaları saydı.

Çiçek, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı ile Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı'nın da TBMM'ye sevkine karar verildiğini bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, BM’nin Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin onaylanması, Avrupa Sosyal Şartlarının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile İnsan Haklarını ve Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin oluşturduğu denetim mekanizmasının değiştirilmesine ilişkin protokolün de TBMM'den geçirilmesi gerektiğini ekledi.

AB ile devam eden müzakere öncesi tarama süreci hakkında bilgi veren Hükümet Sözcüsü Çiçek, 35 başlıktan 18 ile ilgili tanıtıcı taramanın tamamlandığını, 14 başlıkta da ayrıntılı taramanın bittiğini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 19:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİMTOKMAK IP: 85.103.166.xxx Tarih : 17.04.2006 21:34:17
TAMAM TERERÜN TANIMINI ANLADIK AMA EKSİK VAR TERERÜ DESTEKLEYEN SİYASİ PARTİLER NE OLACAK ADAMLAR ACIK ACIK DESTEKLİYOR SİZDE AĞZINIZ ACIK BAKIYORSUNUZ?