28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çiçek: Türkiye yeni bir adıma hazırlanıyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danimarka`da bir gazetede yayımlanan bir karikatür üzerine islam ülkelerinde alevlenen krizinin aşılması için Türkiye`nin yeni bazı adımlara hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Danimarka`da bir gazetede yayımlanan ve Hz. Muhammed`i terörist olarak gösteren karikatür, daha sonra başka Avrupa ülkelerinde de yayınlanmıştı. Karikatürlerin geçen, yılın son aylarına doğru yayımlanmasına karşın, cılız ilk tepkilerin ardından olaylar yatışmış, ancak geçen hafta yeniden alevlenmişti.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, yaklaşık sekiz saat süren bakanlar kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açkılamada, Kabine`de yapılan değerlendirmenin ışığında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve kendisinin katılacağı bir toplantıda, atılacak adımların değerlendirileceğini söyledi ve ilgili açıklamayı önümüzdeki günlerde Gül`ün yapacağını söyledi.

Çiçek, Trabzon`daki rahip cinayetinin açıklığa kavuşturulması için tüm olanakların seferber edildiğini, olayın karikatür krizinden beslenen ``dış kaynaklı`` bir olay olduğu yorumları için çok erken olduğunu söyledi ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu`nun Çarşamba günü Trabzon`da yetkililerle bir toplantı yaparak açıklamalarda bulunacağını söyledi.

Türkiye`de beş yıldır görev yapmakta olan Trabzon`daki Santa Maria Katolik Kilisesi`nin rahibi Andrea Santaro dün kilisede uğradığı silahlı saldırıda öldü. Polis, 17-18 yaşlarında olduğu belirtilen saldırganın robot resmini bugün basına dağıttı.

Reuters`ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Vatikan Büyükelçiliği sözcüsü, görgü tanıklarının, saldırganın 61 yaşındaki Santaro`ya arkasından ateş ederken ``allahüekber`` diye bağırdığını duyduklarını söylediklerini belirtti ve basında yer alan haberlerde belirtildiği gibi, Santaro`nun fahişelere yardım için çalışmalar yürüttüğünün doğru olduğunu ancak bunun büyük bir kampanya olmadığını söyledi.

İRAN TİCARİ İLİŞKİYİ KESTİ Öte yandan bugün bir açıklama yapan, İran Ticaret Bakanı Mesud Mirkazemi, karikatürleri ilk yayımlayan ülke olan Danimarka ile tüm ticari bağlantıların kesildiğini bildirdi.

İran ISNA ajansının bildirdiğine göre Mirkazemi, Danimarka`dan İran gümrüklerine gelecek her tür malın geçişinin durdurulduğunu duyurdu. Bakan, düzenlediği basın toplantısında, Danimarka ile ticari bağların yarından geçerli olmak üzere kesildiğini söyledi.

İran, Danimarka`dan yılda 280 milyon dolarlık ithalat yapıyor.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 20:49:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?