19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çiçek harekete geçiyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bugün Kartal cezaevinden tahliye edilen Mehmet Ali Ağca`nın tahliye işleminin incenlemesi için gelecek hafta ``yazılı emir`` yoluyla Yargıtay incelemesine sunacağını açıkladı.

Atatürk Havalimanı`nda düzenlediği ve haber kanallarından canlı yayınlanan basın toplantısında konuşan Çiçek, Ağca`nın bugün tahliye edilmiş olmasının hiçbir zaman kazanılmış hak oluşturmayacağına dikkat çekti ve ekledi: ``Arkadaşlarımız bayram olmasına rağmen gidip çalışacaklar. Yargıtay tarafından incelenmesinde ben şahsen fayda görüyorum. Usul hukuku yönünden benim bir tek yetkim var. Bugün tahliye edilmiş olması hiçbir zaman tahliye edilmiş kişi açısından kazanılmış bir hak oluşturmaz. Hukukta her zaman hata yapılabileceğini yasalarımız da kabul eder, ben de söyledim.`` Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, Adalet Bakanı olarak yetkisini kullanarak konuyu Yargıtay incelemesine götüreceğini yineledi.

Sözlerini, ``Türkiye`de başkalarına örnek olması açısından da konunun bir defa daha incelenmesi gerektiği söz konusu olacaksa da, bir defa daha incelemekte ben şahsen hiçbir mahsur görmüyorum`` dedi ve şöyle konuştu: ``İç hukukumuz bakımından geriye bir tek kanun yolu vardır. Çünkü müdahil vekili itirazda bulunmuş, itirazı reddedilmiş. Dolayısıyla geriye; olayın karmaşıklığı nedeniyle, yurtdışındaki geçtiği sürenin yeni baştan hesaplanması, Türkiye`deki tüm dosyalar ve aradan geçen süre içerisindeki değişiklikler de hesaba katılarak bir defa daha bu hesaplamanın mevzuat açısından, yattığı süreler açısından şahsen gözden geçirilmesinde Adalet Bakanı olarak elimde bir tek imkan var, o da yazılı emir yoluna gitmektir.

``Savcı arkadaşlarımız, dosyayı bir defa daha bu açıdan inceleyip bana gönderecekler. Ben de en kısa sürede, belki önümüzdeki hafta içerisinde yazılı emir yoluna gitmek suretiyle, konunun bütün yönleriyle ve bütün mevzuat açısından, İnfaz Hukuku ile ilgili değerlendirilmesi ve yazılı emir yoluyla Yargıtay incelemesine gönderileceğini belirtmek istiyorum.`` KARMAŞIK SÜREÇ Ağca`nın tahliyesiyle, Türkiye`nin geçmişte yaşadığı ``üzüntü ve sıkıntılar bu vesileyle canlandı``ğını belirten Çiçek, ``Bu tahliye sebebiyle bu sıkıntıları tekrar düşünmek gerekmektedir. Hukuki vechesini değerlendireceğiz. Yapacağımız açıklamaları mahkeme kararına dayanarak yapacağız, şahsi düşüncelerimiz değil`` dedi.

Sözlerini, ``Karmaşık bir süreç yaşanmıştır. Dosya muhtelif yargı kademelerine gidip gelmiştir`` diye sürdüren Çiçek, Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nin Ağca`nın tüm suçları nedeniyle Türkiye`de yatması gereken sürenin toplam 36 yıl olarak hesapladığını söyledi.

Buna karşılık, gözaltında kaldığı ve tutukluk sürelerinin belirlenen süreden indirildiğini ifade eden Çiçek, bunun yanında, 2002 yılında çıkarılan Af yasası ile de 10 yıl düşüldüğünde Ağca`nın cezaevinde yatması gereken sürenin yaklaşık 5 yıl 8 ay olarak belilendiğini ve buna dayanarak 5 Ocak günü, bugün saerbest bırakılmasına ilişkin karar verildiğini açıkladı.

Çiçek, ``Af konusunu sevimsiz bulduğumu söylüyorum. Bunlara bir son vermek gerektiğini söylüyorum`` dedi.
.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 15:52:54
Güncelleme :13 Ocak 2006 Cuma 17:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bilge IP: 81.214.182.xxx Tarih : 13.01.2006 11:39:33
inş çiçek sözünde durur!!!