16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Çiçek'ten medyaya sorumluluk uyarısı

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hükümetin sınır ötesi operasyon konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne direktif verip vermeyeceği konusunun 'ayrıntı' olduğunu belirterek, "Biz bu mücadeleden başarıyla çıkmak adına alınması gereken ne karar varsa aldık, alıyoruz, alacağız" dedi.


Çiçek, Hakkari'de yaşanan terör saldırısının ardından yapılan televizyon yayınlarını da eleştirdi. Hiçbir yayın kuruluşunun elinde kesin ve doğru bilgi olmadığını, eksik bilgiye dayalı yanlış değerlendirmeler yapıldığını savunan Çiçek, "Uzman adı altında ne kadar kadar uzman olduğu şüphe götüren bir kısım insanlar, bilgiye sahip olmadan kamuoyuna açıklama yapmaktadır.

Bunlar, hem mücadeleye zarar vermekte hem de vatandaşımız üzerinde olumsuz tesirler icra etmektedir" dedi. Çatışmanın devam ettiği bir noktada eksik bilgiyle kamuoyunun önüne çıkmak istemediklerinin altını çizen Çiçek, hem Türkiye hem dış dünya için halka sağlıklı ve doğru bilgi verilmesini istedi. Yasal birçok yetki olmasına rağmen bu yetkiyi kullanmadıklarına işaret eden Çiçek, medyayı sorumluluk duygusu içinde hareket etmeye ve mücadeleye yardımcı olmaya davet etti. Çiçek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


"24 saat televizyonlarda haber yapmak adına, kerameti kendinden menkul bir kısım insanlar çıkarılmaktadır. Önüne bir terör uzmanı demekle o kişi terör uzmanı olmuyor. Şu olayla ilgili ne bilgisi var? Kendi tahminlerini, kendi yorumlarını, hakikatin ta kendisiymiş gibi ortaya koymakta ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir. Bir defa terörle mücadelede yapılması gereken iş, sorumluluk duygusu içerisinde resmi bilgilere ulaşıldıktan sonra bu açıklamaların yapılmasıdır ya da hiç yapılmamasıdır.

Ama sabahtan beri maalesef bütün kanallarımızda doğru bir yayıncılık yapılmadığı kanaatimi ifade etmek istiyorum. Gelişmeler oldukça size bilgi vermeye çalışacağız. Türkiye'nin yaptığı operasyonun dışarıda yanlış anlaşılmasına imkan verecek değerlendirmelerin yapılması bence çok doğru olmaz. Nerdeyse bazı televizyon programlarımızda harekat planları açıklanmakta, 'şurası bombalanıyor, şurası şöyle yapılıyor'. Bunlar mücadeleye zarar verir."
Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, bir gazetecinin 'Teröristlerin kaçış güzergahları içinde sınır ötesi de var mı?' yönündeki bir soru üzerine, "Siz söylediğim şeyin bir alt başlığına geçmeye çalışıyorsunuz. Şu an mücadele sürüyor. Kararlılığımızı biz defaatle ortaya koymaya çalıştık. En son aldığımız tezkere bunun somut örneğidir. Bu mücadelede gerekli olan neyse yapıyoruz. Bize, güvenlik güçlerimize, Silahlı Kuvetlerimiz'e lütfen hem siz hem milletimiz güvensin.

Burada istenilen sonucun elde edilmesi için gerekli olan neyse o yapılıyor ve yapılacaktır. Geri kalan işin ayrıntısıdır, o ayrıntıya ben girmek istemem" değerlendirmesini yaptı. Çiçek, olayın ardından ABD, Kuzey Irak ve Bağdat yönetimiyle herhangi bir temas olup olmadığı yönündeki bir soruya da şu karşılığı verdi:


"Terör konusundaki beyanlar bizi tatmin etmez. Bunu defaatle söyledik. Terör konusunda beyan olarak, laf olarak söylenmedik kalmamıştır. Uluslararası hukuk açısından muhataplarımız kimse, onlardan somut adımlar bekledik ve bekliyoruz. Kimin ne söylediğinin de çok fazla anlamı yok."


Saldırının Başbakan Erdoğan'ın terör örgütü PKK'ya Meclis'i işaret etmesinin ardından geldiğinin dikkat çekici olup olmadığının sorulması üzerine ise Çiçek, "Terörün kendisi bizatihi dikkat çekici. Ayrıca şu sebepten veya bu sebepten dikkat çekici olması önemli değil. Çünkü terör konusu dediğiniz kanlı bir beladır. Olan gelişmeleri bu çerçevede değerlendirmemiz doğru olur. Onun için 'şu anlama geliyor, bu anlama geliyor' tarzı bir yoruma gerek yok" dedi.


Çiçek, kaybolan askerler olduğuna yönelik iddialarla ilgili olarak da, çatışma devam ettiği için kesin bir açıklama yapmasının mümkün olmadığını kaydetti. Çiçek, hükümetin sınır ötesi operasyon konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne direktif verip vermeyeceği konusunda ise şunları söyledi:


"Onlar işin ayrıntısıdır. Biz bu mücadeleden başarıyla çıkmak adına alınması gereken ne karar varsa aldık, alıyoruz, alacağız." Çiçek, bir gazetecinin 'Bıçak kemiğe dayandı diyebilir miyiz?' sorusuna karşılık da, "Bazen o kelimeler bile az kalır" diye konuştu. Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın yarınki İngiltere programının iptal olup olmadığı konusunda ise, bugün akşam Çankaya Köşkü'ndeki zirvenin ardından kesin karar verileceğini bildirdi. Çiçek, "Sayın Başbakan akşamki zirvenin ardından kendisi karar verecek" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2007 Pazar 20:31:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?