19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ciğerlerimiz alev alev!

360 hektarlık alan kül oldu 

Yurt genelinde son üç günde çıkan yangınlarda, ilk belirlemelere göre, 360 hektardan fazla ormanlık alan zarar gördü.
Yalova'nın Armutlu ilçesinin Hayriye köyü yakınlarındaki otluk alanda dün öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, kısa sürede kızılçam ormanına sıçradı. Söndürme çalışmalarında 3 helikopter ve 17 arazözün kullanıldığı, çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin de müdahale ettiği yangında, 40 haneli bir tatil sitesi kısmen zarar gördü.

Bu sabah saatlerinde söndürülen yangın, yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alanda etkili oldu.

İZMİT

İzmit'te merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda dün henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Akpınar köyündeki evlere yaklaşık 200 metre uzaklıkta etkili olan yangın, rüzgarın ters yönde esmesine rağmen evlere doğru ilerledi.

Yangına İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Çalışmalarda yangın söndürme helikopteri de kullanıldı. Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, yapılan müdahaleyle yangının kontrol altında tutulduğunu bildirdi. Yangında 100 hektardan fazla alan tahrip oldu.

BÜYÜKORHAN

Bursa'nın Büyükorhan ile Balıkesir'in Dursunbey ilçesi sınırındaki Akçasaz köyü yakınlarındaki ağaçlandırma sahasında dün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü.

Yangının yerleşim yerlerinde tehlike arz etmesi nedeniyle Dursunbey ilçesine bağlı Kuzköy ve Tezlik köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Jandarma ekipleri, Dursunbey-Harmancık yolundaki ulaşımı da durdurdu.

Yoğun çabaların ardından kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 13 hektar orman alanı zarar gördü.
Yetkililer, bölgede demiryolu hattı bulunduğunu, yangının, trenden sıçrayan kıvılcımların ağaçlık alana sıçraması sonucu çıktığını tahmin ettiklerini bildirdi.

ANTALYA

Antalya'nın Serik, Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde çıkan üç ayrı yangında 25 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Serik ilçesinin Gebiz beldesi yakınlarındaki Kırbaş köyü civarındaki ormanlık alanda çıkan yangına, 4 yangın söndürme uçağı, 6 helikopter, 20 arazöz ve 5 dozer kullanılarak müdahale edildi. Yerleşim yerlerine kadar yaklaşan yangın kontrol altına alınırken, yaklaşık 20 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

Alanya ilçesinin Dimçayı mevkisi Bıçakçı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına iki helikopter, Alanya ve Kestel belediyelerine ait iki itfaiye aracı, Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 arazözle müdahale edildi. Söndürme çalışmalarında 30 işçi görev yaptı. Kontrol altına alınarak söndürülen yangında, 4 hektar çamlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Gazipaşa ilçesine bağlı Aydıncık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle genişledi. Yangın, Gazipaşa, Alanya, ve Anamur orman işletme müdürlükleriyle çevre belediyeler ve Gazipaşa Havaalanı itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, yangının ormana yakın bölgede bulunan üç eve sıçradığını ve bu evlerin yandığını kaydetti.

Yangında yaklaşık 1 hektar kızılçam orman alanı ile 200 dekar tarım alanının tahrip olduğu öğrenildi.

DENİZLİ

Denizli'nin Başkarcı beldesi Ornaz Vadisi'ndeki ormanlık alanda dün çıkan yangına, 3 helikopter, 2 uçak, 15 arazözle müdahale edildi. Denizli ve çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarında görev aldı. 20 hektar orman alanına zarar veren yangın, Başkarcı Dağı'ndaki ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

Yangın sonrası soruşturma başlatan jandarma yetkililerinin, durumlarından şüphelenilen bir kişi ve oğlunu gözaltına aldığı öğrenildi.

MANİSA

Manisa Yuntadağ Avdal köyü yakınlarındaki Çakmak Tepe mevkisinde, kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına İzmir, Balıkesir, Kütahya, Muğla ve Manisa'dan getirilen 51 arazöz ve 6 dozerle müdahale edildi. Söndürme çalışmalarında 10 yer ekibi, 29 teknik eleman görev yaptı ve yaklaşık 200 köylü vatandaş yangını söndürme çalışmalarına yardım etti.

Söndürülen yangının 5 hektar ormanlık alana zarar verdiği bildirildi. Soma ilçesinde ise Turgutalp beldesi Mezarlık üstü mevkisindeki otluk alanda başlayan daha sonra ormanlık alana ilerleyen yangında, 3 hektarlık kızıl çam ormanı zarar gördü.

İSKENDERUN

Hatay'ın İskenderun ilçesinin Madenli köyü Derekuyu mevkisinde önceki gün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangını söndürme çalışmalarında 3 helikopter kullanıldı. Yangına Antakya, Osmaniye, Dörtyol ile İskenderun Orman İşletme müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Yangın, yoğun çabalar sonucu kontrol altına alındı. Yangının yaklaşık 1 hektar ormanlık alana zarar verdiği bildirildi.

7 YERDE AYNI ANDA YANGIN ÇIKTI

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi, dün Türkiye genelinde meydana gelen 17 orman yangınından 7'sinin aynı saatlerde çıkmış olması nedeniyle yangın mahallerine yeterli güç kaydırmada zaman açısından zorluklar yaşandığını bildirdi.

Harekat Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, 17 orman yangınından 14'ünün etkin ve hızlı müdahale ile kısa sürede söndürüldüğü belirtildi.

İzmit-Derince'de çıkan orman yangınına 2 amfibik uçak, 5 THK uçağı, 2 helikopter, 45 arazöz, 10 dozer, 25 teknik eleman ve 200 yangın işçisi ile müdahale edildiği ifade edilen açıklamada, yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine doğru ilerlemesi üzerine söndürme çalışmalarında önceliğin buralara kaydırıldığı, yangının saat 01.00'de kontrol altına alındığı kaydedildi. Açıklamada, bu yangında herhangi bir yerleşim yerinin zarar görmediği, can ve mal kaybının yaşanmadığı bildirildi.

Yalova-Armutlu'da çıkan ve 40 kilometre süratle esen rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangınına da 3 helikopter, 50 arazöz, 10 dozer ve 20 teknik eleman ile 250 yangın işçisinin müdahale ettiği belirtilen açıklamada, tedbir amaçlı 2 tatil sitesinin boşaltıldığı, ancak zamanında ve etkin müdahale ile yerleşim yerleri zarar görmeden saat 01.30'da yangının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Balıkesir-Dursunbey'de çıkan orman yangınına da 4 helikopter, 30 arazöz, 8 dozer ve 150 yangın işçisinin müdahale ettiği, yangının saat 19.30'da kontrol altına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, yangın riskine karşı vatandaşların duyarlı ve dikkatli olmaları, gördükleri duman ve ateşi ücretsiz ''Alo 177'' hattına bildirmeleri istendi.

ARMUTLU'DAKİ ORMAN YANGINI TAMAMEN SÖNDÜRÜLDÜ

Yalova'nın Armutlu ilçesinde çıkan ve yaklaşık 200 hektarlık alanda etkili olan yangının tamamen söndürüldüğü bildirildi.

Yalova Valisi Mehmet Ersoy, Hayriye köyü yakınlarındaki, yaklaşık 200 hektarlık alanda etkili olan yangında, 150 hektarlık kızılçam ormanının tamamen kül olduğunu kaydetti.

Yangının, gece 01.00 sıralarında, bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle güçlükle kontrol altına alındığını anımsatan Ersoy, yangının tamamen söndürüldüğünü ve bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Ersoy, şu bilgileri verdi:

''Yangını söndürmek için 3 helikopter, 17 arazöz, 11 dozer ve 30 tane de itfaiye aracı görev yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri de yangına müdahale etti. Yangını, 10 saat kadar süren çalışma sonucu söndürdük. Yangında 150 hektar kızılçam orman alanı zarar gördü. Şu saatlerde de ekiplerimizin soğutma çalışmaları devam ediyor.''

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Plan Proje Şube Müdürü Zekai Dağlı da ekiplerin bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü, soğutma çalışmalarının akşam saatlerine kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi.
Yangının kızılçam ve makilik alanda etkili olduğunu anlatan Dağlı, ''Şu an, 18 arazöz, 1 su tankeri, 10 dozer ve 300 kişilik ekip dönüşümlü olarak çalışıyor'' dedi.

İZMİT'TEKİ ORMAN YANGINI TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmit merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarında dün öğlen saatlerinde başlayarak rüzgarın da etkisiyle yayılan orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor, küçük çaplı alevlenmelere ekipler müdahale ediyor.

İzmit'e bağlı Akpınar köyü yakınlarında dün öğlen saatlerince çıkan, rüzgarın da etkisiyle Göller, Kızılcıktarla, ardından da Çenedağı mevkileri ile Derince ilçesine bağlı Çınarlı ve Mersincik mahallelerinin üst kısımlarına sıçrayan orman yangınına, karadan ve havadan müdahale edildi.

Dün öğlen saatlerinde başlayan ve bugün devam eden çalışmalara, 2 amfibik uçak, 5 THK uçağı, 2 helikopter, aralarında Ankara, İstanbul, Bolu, Sakarya'nın da bulunduğu çok sayıda ilden 45 yangın söndürme aracı, 10 dozer, 25 teknik eleman ve 200'ü aşkın yangın işçisi katıldı.

Alevlerin şiddetli rüzgar etkisiyle Akpınar köyü ve Kocatepe Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine doğru ilerlemesi üzerine, çalışmalarda öncelik buralara verildi.

Dün havanın kararmasıyla havadan müdahale sonlandırıldı. Karadan yapılan söndürme çalışmalarında, yangın, gece yarısı itibariyle kontrol altına alındı. Sabah saatlerinden itibaren de 2 THK uçağı ve 1 helikopter söndürme ve soğutma çalışmalarına destek verdi. Bazı bölgelerde yangın tamamen söndürüldü, soğutma çalışmaları sürdürülüyor. Küçük çaplı alevlenmelere ise karadan orman işletme ve itfaiye ekipleri, havadan ise 2 uçak ve 1 söndürme helikopteri ile müdahale ediliyor.

Yangın nedeniyle sarıçam, karaçam, meşe ağaçlarının yoğunlukta olduğu orman alanı ile bir bölümü makilik olan 150-200 hektar alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Birbirine yakın 3 ayrı bölgede aynı anda çıktığı öne sürülen yangının nedenine ilişkin araştırma devam ediyor, kasıt ihtimali de değerlendiriliyor.

Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı yangınlarla ilgili gözaltına alınan bulunmuyor. 

 

AA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 11:48:35
Güncelleme :24 Ağustos 2009 Pazartesi 14:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?