22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Çığır açan konferans'


Los Angeles Times: Mahkeme kararına ve resmi söyleme meydan okuyarak düzenlenen Ermeni konferansı çığır açan olay.

İstanbul’da düzenlenen tartışmalı "Osmanlı Ermenilers" konulu konferans, Türkiye’nin dışında da yankı buldu.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, konferansın yoğun güvenlik önlemleri altında ve mahkeme kararına meydan okuyarak düzenlendiğini kaydetti.

Gazete, konferansın, katılımcılar ve Batılı gözlemcilerince, ilk kez Türk akademisyenlerinin ülkenin "Ermeni soykırımı"na yol açan olaylarının resmi versiyonuna meydan okuyabildiği "çığır açan" bir etkinlik olarak nitelendirildiğini belirtti.

GÖSTERİCİLER, ÇOĞU TÜRKLERİN ÖFKESİNİ DİLE GETİRDİ

Konferansın yumurta ve çürük domates atan göstericilerce protesto edildiğine dikkat çeken gazete, göstericilerin birçok Türkün ülkenin "acı verici" geçmişini tartışmaya açılmasına duydukları öfkeyi dile getirdiklerini öne sürdü.

Los Angeles Times, konferansın ikincisinin bir mahkeme tarafından, iki defa iptal edildiğine işaret etti. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mahkeme kararını kınadığını ifade eden gazete, Erdoğan’ın kararın zamanlamasının Türkiye’nin AB çabalarını baltalamayı amaçladığını söylediğine dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise, konferansa mesaj gönderdiğini kaydeden gazete, panelistlerin, "Bir zamanlar refah içinde yaşayan, 20’inci yüzyılın başında bir milyon üzerinde tahmin edilen Ermeni nüfusunun nasıl bugünkü 80 binlik düzeyine indirildiğine ilişkin Türkiye’nin resmi açıklamasını" parça parça ederken, akademisyenler, gazeteciler ve diplomatlardan oluşan çok sayıda dinleyicilerin duygularının yoğun olduğu yorumunu yaptı.

"Bir milyondan fazla Ermeni, Osmanlı İmparatorluğu güçlerince 1915 yılında başlatılan bir soykırım kampayası sırasında sistematik bir biçimde öldürüldü" savına yer veren gazete, Türk hükümetinin ise soykırım görüşünü sorgulamayı sürdürdüğünü kaydetti.

Los Angeles Times, konuşmacıların çoğunun "ihtiyatlı" bir tutum takındığını, konferansın amacının öldürmelerin soykırım olup olmadığına ilişkin bir karar vermek olmadığını söylediklerine dikkat çekti.

Türkiye’nin son dönemde Osmanlı arşivlerini açtığını, ancak suçlayıcı unsurları taşıyan belgelerin yok edildiği iddia edildiğini söyleyen bir Avrupalı bir diplomat da konferansın önemini vurgularken, "Türkiye’nin, ne kadar çekişmeli olursa olsun tüm görüşlerin serbestçe ifade edilebildiği Batı stili bir demokrasi olma yolunda olgunlaşmakta olduğunu kanıtlıyor" dedi.

Amerikan gazetesi, konferansa katılanların bazılarının, Türkiye’nin, yeni ceza kanunu kapsamında haklarında yasal işlem yapılmasından duydukları kaygıyı dile getirdiklerini yazdı.

ANKA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2005 Pazar 20:02:38
Güncelleme :25 Eylül 2005 Pazar 23:58:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?