27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Cihada katılmak' için yola çıktılar

İranlı askerlerin Hizbullah’ın yanında savaştığı suçlamasını reddeden Tahran rejimi, Lübnan’a mücahitlerini gönderiyor. Hizbullah’a katılıp İsrail’e karşı savaşmak için yola çıkan 250 kadar İranlı, Türkiye-Suriye üzerinden Lübnan’a ulaşmayı planlıyor. Silah taşımayan gönüllülerin Türkiye’ye vizesiz giriş hakkı var. Dışişleri tutum belirlemek üzere Tahran’daki büyükelçilikten bilgi istedi.

LÜBNAN’a saldıran İsrail güçlerine karşı "cihada" katılmak için yola çıkan İranlı gönüllüler Türkiye’den geçip Suriye üzerinden Lübnan’a gitmeyi planlıyorlar. Associated Press ajansının haberine göre, sarı Hizbullah bayrakları taşıyan, aralarında gençlerden dedelere kadar her yaştan erkeklerin bulunduğu 60 kişi, daha önce İran’ın başka bölgelerinden yola çıkan 200 gönüllüyle birleşerek Türkiye’ye girmeye hazırlanıyor. Cihad gönüllüleri hafta sonunda Lübnan’a varmayı planlıyor.

Tahran’ın dış mahallelerinde bulunan "Behesht-e-Zahra" mezarlığında toplanan gönüllü milisler el ele tutuşarak dualar ettiler. "İslam savaşçıları"nın ilk konvoyu dedikleri grup, ellerinde İran, Hizbullah ve Filistin bayraklarıyla buradan Türkiye’ye doğru harekete geçtiler. İran hükümeti, Hizbullah’a destek vermek için düzenli ordu birlikleri yollamayacağını söylemişti ancak gönüllü gerillaları durdurmaya kalkışmayacağı da görülüyor.

Hareketin organizatörleri, gönüllülerin silah taşımayacaklarını bildirdi. İranlılar, Türkiye’ye vizesiz olarak girebiliyor ve 3 ay kalabiliyorlar. AP’nin haberi üzerine Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Haberin doğruluk derecesi ve "gönüllüler" hakkında Tahran’daki Büyükelçilik’ten bilgi isteyen bakanlık, gelecek yanıta göre tutum belirleyecek.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 02:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ramazan ILhan IP: 84.172.4.xxx Tarih : 28.07.2006 03:34:56
Arkadaslar su durumda bence Türkiye tam cikmazda gözüküyor biryandan Israil"in dostlugunu kayip etmek istemiyecek öte yandan Lübnan"a giden Mücahitlere yol wermek isteyecek.AMA!bir zamanlar APO denen o kisiyi Lübnan yataklik yapmisti öyle degilmi simdi ise bizden yardim bekliyorlar.Türkiye artik sadece kendi cikari icin yapamalidir ne gerekiyorsa.