20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çin depremi dünyayı sallayacak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çin’deki deprem dünyayı sallayacak

Yer bilimciler Çin depreminin dünyayı sarsacağından emin.Bu teoriye göre yakında farklı kıtalarda 12 bölge sallanacak.

ABD’Lİ deprem araştırmacıları Çin’deki gibi büyük depremlerin dünyanın diğer tarafındaki depremleri tetikleyebileceğini ortaya çıkardı.

İngiliz Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmada, en az 7.0 büyüklüğündeki 15 depremin 12’sinin uzak kıtalardaki depremleri tetikleyebileceği iddia ediliyor. Deprem bilimci Ahmet Ercan bu teoriye katılıyor: “Çin’deki deprem yaklaşık 6 tane Gölcük depremi büyüklüğünde oldu. Depremden çıkan enerji yerin 6 372 km derinine indi, yer yuvarının tamamını sarstı.

Yer kabuğunun herhangi bir ülkede gevrek kısmında doyma noktasına boşalma noktasına kadar bir gerginlik varsa orada yeni depremleri oluşturur. Bu da zaten uzak etki diye adlandırılıyor” dedi.

ARTÇILAR 12 YIL SÜRECEK
Ercan, “Bir de yakın etkisi vardır. Yakın etkisi ise 150 km yarı çaplı bir alan içinde bu depremden boşalamayan enerji o bölgeye transfer edilir. Ve o bölgede yeni depremler oluşturur.

400 tane atom bombasına denk bir enerjide olan Çin depremi de uzak kıtalardaki depremleri elbette etkileyebilir. Ve bu depremin artçıları sadece yakın çevresinde 12 yıl devam edecektir” şeklinde konuştu. Çin depreminde bugüne kadar ölenlerin sayısı 66 bini geçerken ülke artçı depremlerle sallanıyor. En son 6.4 büyüklüğündeki artçı depremde 8 kişi öldü. Depremin bilançosu 27 milyon dolarak açıklanırken bazı ailelerin, ülkede uygulanmakta olan tek çocuk politikasından muaf tutulacağı bildirildi

...
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 23:39:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?