16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Cinayette ilginç iddia

İddiaya göre; babasının ihbarı sonucu Samast'ın kimliğini tespit edip Samsun'da gözaltına alan polis, zanlıyı İstanbul'da otobüse bindiği andan itibaren takibe almış. Otobüste iki sivil polis tarafından göz hapsinde tutulan Ogün Samast'ın tetiği çeken isim olduğu yolculuk sırasında netleştirilince operasyona başlanmış.

Operasyon, saldırının ardından bölgedeki bütün kurumlara ait güvenlik kameralarının ve MOBESE kameralarındaki görüntülerin incelenmesiyle başladı. Katil zanlısını belirleyen polis, görüntüleri basına dağıttı. Görüntüler televizyonlarda yayınlanırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iki sivil polis Samast'ı adım adım takibe başladı. Samsun-Hopa seferini yapacak Metro Turizm şirketine ait 34 JAZ 53 plakalı otobüse kendi ismiyle bilet alan zanlı, 22 numaralı koltukta otururken sivil polisler de arka koltuklara bilet aldı. Şüphe uyandırmamak için ayrı ayrı oturan sivil polisler, yolculuk sırasında Samast'ı göz hapsinde tutarak, ruhsal davranışları ile hareketlerini izledi. Cinayeti işlediği iddia edilen 7.65 mm çapındaki tabanca ve olay sırasında giydiği kıyafetleri ile yolculuk eden Samast'ın otobüsün mola verdiği vakitler hariç sürekli uyuduğu not edildi. Yolculuk devam ederken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüphelinin katil zanlısı olup olmadığını belirlemek için kimlik tespiti yaptı. Otobüs Havza ilçesine geldiğinde Ogün Samast'ın saldırgan olduğu kesinleşti. İstanbul polisi, durumu araçtaki polislere ve Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Alarma geçen Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, zanlının Samsun Otogarı'nda izini kaybettirmek isteyebileceği düşüncesiyle güvenlik birimlerini alarma geçirdi.

Firma yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, otobüs şoförü, yolcusu bulunmadığı gerekçesiyle Yusuf Ziya Yılmaz Şehirler Arası Otobüs Terminali'ne girmek istememiş. Samsun'dan Trabzon'a gitmek isteyen bir kişi için otogar giriş çıkış ücreti olan 20 YTL'yi vermek istemeyen şoför, şirketin otogardaki personelini arayıp yolcunun başka bir otobüse bindirilmesini isteyerek, terminale girmeyeceğini söylemiş. Bunun üzerine olaya el koyan Samsun polisi, firma yetkililerini uyararak otobüsün terminale getirilmesini istemiş. Otobüsün perona yanaşması ile operasyona başlayan polis ve jandarma ile araçta bulunan iki sivil polis katil zanlısını ele geçirmiş. Otobüsten indirilerek önce otogar jandarma noktasına, ardından da Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen zanlı Samast'ın, burada verdiği ilk ifadede gazeteci Hrant Dink'i cuma namazının ardından vurduğunu söylediği öğrenildi. İfadesinde, cinayetten 10 dakika önce gazeteci Dink ile göz göze geldiklerini ve Dink'in irkildiğini anlatan Samast'ın, "İnternette haberlerde okudum. Orada 'Ben Türkiyeliyim. Ama Türk kanı pis kandır' dediği için öldürmeye karar verdim. 17 Ocak'ta Trabzon'dan otobüse bindim. 18 Ocak akşamı İstanbul terminaline indim. Geceyi de terminalde geçirdim. 19 Ocak'ta görüşmek için gazeteye gittim. Ancak görüşemedik. Daha sonra cuma namazını kıldım. Namaz çıkışı da gazeteye gittim. Bu sırada Hrant Dink bir bankaya girdi. Bankadan çıkıp gazeteye gitti. Beni görünce irkildi. 10 dakika sonra gazeteden çıktı. Arkasından yanaştım ve 1 metre uzaklıktan vurdum. Pişman değilim." dediği bildirildi. Olaydan sonra üzerinden çıkan 7.65 mm çapındaki tabancanın suç aleti olup olmadığı ise balistik inceleme sonucunda ortaya çıkacak.

Otobüs şoförü: Yol boyunca çok sakindi

Ogün Samast'ın yakalandığı otobüsün şoförü Kani Tatar, zanlının yolculuk boyunca son derece sakin olduğunu söyledi. Tatar, Samast'ın Trabzon biletli olduğunu ve 22 numaralı koltukta yolculuk yaptığını belirtti. Çorum Osmancık'a kadar zanlı Samast'ı tanımadıklarını ifade eden Tatar, "Osmancık'ta bize emniyet yetkilileri zanlının arabada olduğunu bildirdi. Daha sonra Samsun terminaline girince de emniyet güçleri kendisini yakaladı." ifadelerini kullandı.

.
Zaman
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 13:57:35
Güncelleme :22 Ocak 2007 Pazartesi 15:17:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?