19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Clinton özür diledi

ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton, Amerika’dan dünyaya yayılan ekonomik kriz nedeniyle özür diledi. Clinton, krizi birbirine bağlı dünyada ortaya çıkan gelişmelerin her yeri etkilemesinin acı bir örneği olarak gösterdi.

SİNPAŞ GYO’nun düzenlediği ‘Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik’ konferansında konuşan ABD 42’nci Başkanı ve William J. Clinton Vakfı Kurucusu Bill Clinton, global ekonomik krizi birbirine bağlı dünyada ortaya çıkan gelişmelerin her yeri etkilemesinin acı bir örneği olarak gösterdi. Clinton, “Aslında sizden özür dilemeliyim çünkü ekonomik kriz ABD’den çıktı ve dünyaya yayıldı. Bakın neler oldu? Bir kaç yıl mortgage kredileri battı da battı. Bunu görüp başından uyaran çok insan oldu. Başkan Bush’un yardımcılarından biri ve benim eşim de (Hillary Clinton) uyarılarda bulundu. Daha sonra Bear Sterns iflasın eşiğine geldi, başka kuruluşa satıldı. Lehman iflas etti. Hükümet iflaslara izin vermeye başladı. Kasımın ilk haftası ABD’de seçim yapılır ama Lehman’ın batışından sonra seçim aslında çoktan bitmişti. Son 10 yılda hiç istihdam yaratılmamıştı” dedi.
ABD’nin şanı gitti.

Clinton, krizin oradan İngiltere ve Avrupa’daki daha sağlam kurumlara hatta kasabalardaki emeklilik fonlarına, vakıflara, İzlanda’ya sıçradığını dile getirerek, şöyle devam etti: “ABD olarak bu bizim şanımıza halel getirdi. İzlanda’da sıfırdan başlayıp milyarder olan çok kişi vardı ama bu küçük 300-400 bin nüfuslu ülke mali kurumların dengesizliğinden dolayı battı. Kriz, rekor dolar rezervi olan Çin’e bile sirayet etti. Orada da milyonlarca işsiz yarattı. Çünkü, batı onların ürettiği malı satın alamıyordu.”

Herkesin kazandığı oyun
“Eğer fakir insanlar bir şey kazanmadan bir topun etrafında koşmayı kabul edebiliyorsa, bu sıfır toplamlı oyun olur” diyen Clinton, şunları dile getirdi: “Bu, eski dünyada belki kabul edilebilir bir şeydi. Artık kabullenmek mümkün değil. Çok kazananı olan oyunlar inşa etmeliyiz. Örneğin, Türkiye’de de refah artıyor. Gerçekten takım elbiselerinizle iyi görünüyorsunuz ama dünyanın her yeri böyle değil. Dünyanın daha adil bir yer olması gerekir.”

Erkan, 10 yıl sonra Clinton’ın burnunu sıktı

1999 Marmara Depremi’nin ardından Türkiye’ye gelen dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Gölcük’te depremzedeleri ziyaret ederken Erkan bebek, o günlerde burnunu sıkmıştı. Clinton’ın dünkü konuşmasının ardından sahneye çıkan 10 yaşındaki Erkan, çerçevelettiği gazete sayfasını gösterdi. Clinton, aynı kupürü evinin duvarında tuttuğunu söylerken, Erkan’ın burnunu sıktı. Erkan da, yeniden burnunu sıkmak istediğini söyleyince kahkahalar atan Clinton, bu isteğe olumlu yanıt verdi.

Erdoğan’ın yaptıkları azımsanamaz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın yaptıklarının azımsanamaz olduğunu belirten Bill Clinton, Atatürk’ün kurduğu laik cumhuriyetin inanç özgürlükleriyle harmanlanmasının önemine işaret etti.

Türkiye’nin 21’inci yüzyıla damgasını vuracağını biliyordum

KENDİ başkanlığı döneminde yaptıklarını anlatan Bill Clinton, “Türkiye ile ilişkileri de artırdık. Türkiye’nin 21’inci yüzyıla damgasını vuracağını başkanlığım döneminde biliyordum” dedi. Clinton, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne üyeliği için Avrupa’da dostlarıyla konuşup bu konuyu da desteklediğini vurgulayarak, G-20 içinde Türkiye’nin etkinliğinin artacağını söyledi.

Demet Cengiz Bilgin - Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 22:26:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?