28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çocuğa şiddet oranı yüzde 46

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin yüzde 34, çocuğa yönelik şiddetin de yüzde 46 oranında olduğunu bildirdi.

Hürriyet Gazetesi, CNN Türk, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Çağdaş Eğitim Vakfı ev sahipliğinde İstanbul Valiliğinin desteğiyle düzenlenen uluslararası ”Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2006”, Bahçeşehir Üniversitesinde başladı.

Konferansın açılışında konuşan Çubukçu, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de şiddetin devam ettiğini, bu konuda sevindirici olan gelişmenin, şiddete karşı kesimlerin gittikçe daha çok güç kazanması olduğunu vurguladı. 

Çubukçu, “Türkiye'de kadına yönelik şiddetin oranı yüzde 34, çocuğa yönelik şiddetin oranı yüzde 46'dır. Sadece çocuk ve kadınlar değil, aile içinde yaşlılar da şiddete maruz kalıyor” diye konuştu.

Geçmişinde anne ve babasından şiddet gören çocukların yüzde 76'sının şiddeti hayatına taşıdığını vurgulayan Çubukçu, şiddetin kuşaktan kuşağa bir sorun çözme biçimi olarak aktarılmasının yanı sıra şiddeti uygulayan ve şiddet görenler tarafından içselleştirilerek makul görülmesinin de şiddetin devamını sağladığını dile getirdi.

Bakan Çubukçu, şiddetin sadece bireylerin değil, toplumun yapısında da etkilerinin sürekli ortaya çıktığını vurgulayarak, “Şiddeti makul görmekten çıkarıp ayıplanacak bir şey olarak görülmesi konusunda hepimizin görevleri var” diye konuştu.

Toplumun büyük kesiminin şiddeti makul görmediğini ifade eden Çubukçu, şiddet söz konusu olduğunda ideolojik kamplaşmalardan kurtulmak gerektiğini belirterek, “Bu ülkede sadece farklı görüşleri olduğu için insanlar öldürüldü. Bugün şiddeti bugünkü boyutlarda tartışabiliyorsak, bu medeni ülkelerle aynı boyutta olduğumuzun göstergesidir. Şiddeti tartışırken mümkün olduğunca ideolojik tartışmalardan, kamplaşmalardan uzaklaşmamız gerekiyor” dedi.

KENTLİ KADININ SORUNU

Araştırmalarda, şiddetin sadece kırsal kesime özgü olduğu gibi sonuçlar çıkabildiğini belirten Çubukçu, ancak bu rakamların her zaman gerçeği yansıtmadığını, çünkü kentli kadınların maruz kaldıkları şiddeti çok kolay ifade edemediğini anlattı.

Nimet Çubukçu, şiddeti önlemek için bakanlık olarak Genelkurmay, Diyanet İşleri ve yargı mensupları gibi toplumu etkileyebilecek kesimlerle eğitim çalışmaları yaptıklarını da hatırlattı.

Çubukçu, bu kesimlerin aldıkları eğitimi topluma yansıtmalarıyla toplumun şiddeti önleme konusunda çok büyük ivme kazanacağına inandığını da vurguladı.

Günümüzde dünyada eğitim konusunda hedef kitlenin şiddet uygulayanlar olduğunu söyleyen Çubukçu, şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri yerler olarak oluşturdukları sığınma evlerinin sayısının hızla arttığını kaydetti.
Bakan Çubukçu, son yıllarda özel sektörün de sosyal sorumluluk bilinciyle bu konuya el atmasının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, özellikle Hürriyet gibi medya kuruluşlarının bu konuda çalışmalar yapmasının önemine işaret etti.

Çubukçu, bugünkü çalışmayı hem önemli, hem öncü bir adım olarak gördüğünü sözlerine ekledi.


aa
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 12:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?