16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Çocuklar kullanılıyor

AKP hükümetleri döneminde ara verilen türban eylemleri, anayasa tartışmalarının ardından yine başladı. Antalya, İzmir ve Diyarbakır'da türban yasağına karşı çocuklara slogan attırıldı

Yeni anayasa tartışmalarıyla birlikte alevlenen türban tartışmaları meydanlara yansımaya başladı. Antalya Kışlahan Meydanı'nda, aralarında Eğitim-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Memur-Sen sendikalarının da temsil edildiği "İnanç Özgürlüğü Platformu" üyelerinin "Başörtüsüne sınırlar kalksın" sloganıyla düzenlediği eyleme, aralarında 6-12 yaş grubundaki türbanlı kız çocuklarının da bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.


Çocuklara taşıtılan "Yasakçılar yenilecek", "Yasak sürüyor, uyuyor musun?", "Başörtüm onurumdur", "Mahallede özgürlük, okullarda baskı var", "Örtünme inancına, kimliğine sahip çık" yazılı pankartlar dikkat çekti. Başörtülü küçük kızlara "Başörtüsüne özgürlük" sloganı attırıldı. Platform Sözcüsü ve Diyanet-Sen Şube Başkanı Mehmet Yıldırım'ın, besmele çekerek başladığı konuşmasının sonunda "Allahuekber" diye tekbir getirildi. Konuşmasında kamusal alandaki türban yasağının darbe olarak nitelendirdiği 28 Şubat sürecinde başladığını öne süren Yılmaz, yasağın Müslüman kadını toplumdan dışlama amacını taşıdığını iddia etti.


Laikçi bürokrasiye karşı


Anayasa taslağına da değinen Yıldırım, türbana getirilmek istenen düzenlemenin Müslüman halkın taleplerini karşılamadığını savunarak, "Hükümetten istediğimiz, laikçi bürokrasiye karşı halkın tepkisini yansıtacak bir tutum sergilemesidir" ifadesini kullandı.


Bazı vatandaşlar, küçük kızlara türban eylemi yaptırılmasına tepki gösterdi.


İzmir'de de "Başörtüsüne Özgürlük Platformu" adıyla bir araya gelen kadın ve erkeklerden oluşan 50 kişilik grup eski Sümerbank önünde "Özgürlüğün pazarlığı olamaz. Yasak sürdükçe direniş de sürecektir" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Emine Aslan, "Anayasa taslağında başörtüsü özgürlüğünün üniversitelerle sınırlanarak kamusal alan kavramının yer alması nasıl bir hak ve özgürlük anlayışını ortaya koymaktadır, irdelemek gerek" dedi.


Diyarbakır'da da eylem


Diyarbakır'da Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği üyesi bir grup kadın, başörtüsünün serbest bırakılmasını istedi. Semra Türkmen Yılmaz, "YÖK'ü, TÜSİAD'ı, Genelkurmay'ı sömürü düzenini korumak için her yolu mubah sayıyor. AKP laikçi çevrelerin tehditleri karşısında kekeme bir dil kullanmaya devam ediyor" diye konuştu.

5 yıl sonra ilk sistemli eylemler

Antalya, İzmir ve Diyarbakır'daki protestolar, AKP döneminde genel olarak ara verilen türban eylemlerinin 5 yıl sonra yaygın olarak gözlenen ilk eylemleri oldu. Üniversitelerde 1998'den itibaren türbanlı öğrenciler her hafta düzenli eylem yaptı. İstanbul Beyazıt Meydanı'nda kendilerini zincirleyen öğrencilerin talebi Anadolu'ya taşındı. Eylemler, AKP'nin Kasım 2002'de iktidara gelişiyle azaldı. Bu, AKP'ye türban sorununun çözümü için zaman tanındığı" veya "AKP iktidarı öncesindeki siyasi konjonktürün eylem yapmayı gerektirdiği" gibi farklı şekillerde yorumlandı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2007 Pazar 07:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
garip IP: 212.175.112.xxx Tarih : 7.10.2007 11:13:54

kendi düşünceleriniz söz konusu olduğunda çocukları öne sürmekle övünürsünüz. ama böyle durumlarda kullanılıyor diyorsunuz. bence siz kullanılıyorsunuz