27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çoğu öğretmen 34 gözaltı

5 ilde terör operasyonu

İzmir´in de aralarında bulunduğu İstanbul, Ankara, Manisa, Van olmak üzere jandarmanın terör örgütü PKK´ya yönelik beş ilde eş zamanlı olarak düzenlediği operasyonda aralarında öğretmen ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde de arama yapıldı. KESK Genel Sekreteri gözaltına alındı.

İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından başlatılan ve beş ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında İzmir'de 28, Ankara'da 3, İstanbul, Manisa ve Van'da 1'er kişi olmak üzere 34 kişi gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına 6 ay önce gelen bir ihbarda, İzmir'de jandarmanın sorumluluğundaki bir ilköğretim okulunun öğretmenlerinin PKK terör örgütünün amaç ve stratejileri doğrultusunda çalışma yaptıkları bildirildi.

Savcılığın talimatı ile harekete geçen İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 6 ay boyunca yaptığı teknik takip ve istihbarat çalışmasının ardından, PKK terör örgütünün Türkiye yapılanması olan “Türkiye Meclisi”nin amaç ve stratejileri doğrultusunda, bazı sivil toplum örgütleri içerisinde yapılanma çalışması yürüttüğü tespit edilen Demokratik Emek Konfederasyonu (DEK) Ege Bölgesi oluşumuna yönelik operasyon başlatıldı. Operasyonda İzmir'de 28, Ankara'da 3, İstanbul, Manisa ve Van'da 1'er kişi olmak üzere 34 kişi yakalandı. İzmir'de yakalananların çoğunluğunun öğretmen olduğu, aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu öğrenildi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısının 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aldığı arama kararının ardından jandarma ekipleri, gözaltına alınanların ev, iş yeri ve gösterdikleri yerlerde arama yaptı. Aramalarda çok sayıda örgütsel dokuman, bilgisayar ve CD'ler bulundu. Ele geçirilen bilgisayar ve CD'lerin incelendiği bildirildi.

KESK GENEL SEKRETERİ GÖZALTINDA

Ankara Jandarma Alay Komutanlığı ekiplerince 3 kişi gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Ankara'da iki ayrı eve baskın düzenleyen Jandarma ekipleri 2 kişiyi gözaltına aldı. Aynı saatlerde İstanbul'dan Ankara'ya giden bir şehirlerarası yolcu otobüsü, Kazan gişeler bölgesinde durdurularak Gülçin İsbert isimli kişi de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 2 kişinin Eğitim-Sen'de görev yaptıkları belirtilirken, İstanbul'daki operasyonda Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan KESK Yönetim Kurulu üyesi Songül Morsümbül'ün Ankara'da çalıştığı konfederasyon binasındaki odasında da Jandarma ekiplerince arama yapıldı.

'ARAMA USÜLSÜZ'

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, genel merkez önünde yaptığı açıklamada, genel merkezlerinde arama yapıldığını söyledi.

Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülçin İsbert'in ise Ankara'ya geldiği sırada gözaltına alındığını söyleyen Şimşek, operasyon kapsamında İzmir ve Ankara'da gözaltıların devam ettiğini ifade etti.

Aramaların usulsüz bir biçimde yapıldığını savunan Şimşek, İzmir'de jandarmanın “kendi yetkisini aşacak bir şekilde İzmir Onuncu Ağır Ceza Mahkemesi'nden karar çıkartarak il sınırlarını aşan hukuk dışı bir operasyon gerçekleştirdiğini” ileri sürdü.

Kendilerinin emek ve demokrasi mücadelesi yürüten bir sivil toplum kuruluşu olduklarını bildiren Şimşek, “KESK, terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Bunun kabul etmek mümkün değil” dedi.

Şimşek, herhangi bir suç unsuruna rastlanılamayacağını dile getirerek, 20 yıldır yayımlanan bir kadın dergisiyle ilgili kendilerine soru sorulduğunu ve dergiye el konulduğunu ifade etti.

Şimşek, aramalar sırasında resmi yazışmalara da el konulduğunu belirterek, ayrıca telefon görüşme kayıtlarına da el konulmaya çalışıldığını kaydetti.

“Arama yapılacaksa başında neden savcı bulunmuyor?” diye soran Şimşek, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

VAN'DA BİR LİSE ÖĞRETMENİ GÖZALTINA ALINDI


Van'da Lise öğretmeni Hasan Umar evinde gözaltına alındı.

Jandarma ekipleri tarafından evinde yapılan aramanın ardından Umar, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Van Şubesi'ne getirildi. Eğitim Sen üyesi olduğu bildirilen lise öğretmeni Umar, burada yapılan aramanın ardından Jandarma Komutanlığına götürüldü. Ev ve sendikada yapılan aramalarda örgütsel döküman, bilgisayar harddiski ve CD'ye el konulduğu öğrenildi.

 

 


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 13:21:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hidayet IP: 85.102.73.xxx Tarih : 29.05.2009 16:38:54

Bunun adı yattığın yere ve yemek yediğin tabağa .....Üniversitelerde, düzenlenen sınıflar arası futbol turnuvasında ''tc forması giymem'' diye turnuvalara katılmayan  öğrenciler  ( öğretmen adayları ) vardı. Bunlar atandıklarında Devletten aldıkları maaşla pkk propagandası yapacaklar. Allah burunlarından getirsin o parayı. Zehir zıkkım olsun onlara. Öğrencilerin bu tür durumlara karşı uyanık olması lazımdır.