19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çörtoğlu kadrolaşmadan yakındı

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, her iktidar değişikliğinde kamuda yapılan kadrolaşmanın istikrarı bozduğunu ve yargı kararlarının uygulanmasını engellediğini söyledi.

Çörtoğlu, Danıştay'ın 138. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Çörtoğlu, her iktidar değişikliğinde kamuda yapılan kadrolaşmanın istikrarı bozduğunu ve yargı kararlarının uygulanmasını engellediğini ifade etti.

Yargıya yapılan müdahalenin doğru olmadığın vurgulayan Çörtoğlu, yargı kararlarının eleştirilebileceğini ancak bunun önyargılardan uzak bir biçimde hukuki ve bilimsel olması gerektiğini kaydetti.

Yargıyı yüceltme yoluna gidilmesi gerektiğini anlatan Çörtoğlu, yargı kararlarının uygulanmasının yöneticilerin beğenmesine bağlı olmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, "Dinin, bireyin manevi alanının dışına çıkarak toplumsal yaşamı etkileyen eylem ve davranışlara dönüşmesi durumunda, kamu düzenini ve güvenliğini korumak amacıyla anayasanın öngördüğü sınırlamaların yapılması laiklik ilkesinin gereğidir" dedi. 

Çörtoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gündeminde bulunan iki temel soruna değinmek istediğini belirtti. Bunlardan birinin bölücülük, diğerinin ise irtica olduğunu söyleyen Çörtoğlu, Atatürk’ün tanımlamasıyla "Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk ulusu" denildiğini kaydetti. 

Çörtoğlu, "İç ve dış kaynaklar tarafından da desteklenen irticanın ve bölücülüğün, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, birlik ve bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu tartışmasızdır. Anayasal kurumlar bu iki tehdit üzerinde kararlılıkla durmalıdır. Toplumsal barış ve huzuru tehdit eden bölücülüğü ve buna dayanan terörü lanetle kınıyoruz" diye konuştu. 

Laiklik ilkesinin, Türkiye Cumhuriyetinin ve demokrasinin temeli olduğuna işaret eden Çörtoğlu, "Laiklik ilkesinin, geçmişten devraldığımız tarihsel mirasımız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yargı kararları doğrultusunda özümsenip, ödün verilmeden uygulanması gerekmektedir" dedi. 

Sezer: Yargı kararlarına uyulmalı

Danıştay’ın 138’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Sezer de, yargının bağımsız, yargıç ve savcıların da güvenceli olmasının hukuk devletinin öncelikli koşulu olduğunu belirtti.

Yargısal denetimin temel amacının, hukukun üstünlüğüne ters düşen keyfi uygulamaların önüne geçmek olduğunu kaydeden Sezer, Danıştay’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kurumlarından biri olduğunu ifade etti.

“Yönetenlerin kurallara uymama özgürlüğünün bulunduğu anlayışı, demokrasi için en büyük tehlikedir” diyen Cumhurbaşkanı, Danıştay ve diğer yüksek yargı organlarının, kamu çıkarını koruyan yaklaşımlarının, demokratik sisteme büyük katkısı olduğunu vurguladı. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN TÖRENDEN AYRILDI

Törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, YÖK Başkanı Prof.Dr.Erdoğan Teziç, bakanlar ve yüksek yargı organı mensupları katıldı. 

Sumru Çörtoğlu’nun kürsüden inmesinin hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan salondan ayrıldı. Başbakan Erdoğan, Danıştay Başkanı’yla tokalaşmadı. 

Erdoğan’ın ardından Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de salondan ayrıldı.


.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 11:11:20
Güncelleme :10 Mayıs 2006 Çarşamba 16:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?