16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti 84 yaşında... 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bugün yurt genelinde, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Anıtkabir'deki tören saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Ulu Önder'in kabrine kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı MilliKulesi'ne geçti. Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıda "Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak Cumhuriyetimizi ilke ve kazanımlarıyla koruyarak yarınlara el birliğiyle taşıyacağız" ifadesini kullandı.

Ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptı.

Kimler katıldı?

Anıtkabir'deki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'ye geçerek burada kutlamaları kabul edecek. TBMM'deki kabul töreninin ardından Atatürk Kültür Merkezi tören alanında resmi geçit töreni düzenlenecek.

Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı'nınokunmasıyla başlayacak.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi geçit töreninin ardından Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

İstanbul’daki kutlamalar

Hakkari'deki terör saldırıları nedeniyle İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde program değişikliğine gidilerek konserler iptal edildi.

Büyükşehir Belediyesi, yalnızca havai fişek ve ışık gösterisi yapma kararı aldı. Kadıköy Belediyesi de ellerinde şehit fotoğraflarıyla meşaleli yürüyüş yapacak.

İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlamaları nedeniyle sabah saat 06.00'dan tören bitimine kadar trafiğe kapalı yollar şöyle:

-Vatan Caddesi-Millet Caddesi ile bu caddelere çıkan tüm yollar,
-Hal yolu bitimi-E-5 Cevizlibağ,
-Tünel sapağından itibaren, Vatan Caddesi-Lahor Meydanı'na kadar geliş-gidiş istikameti,
-Üsküdar Demokrasi Meydanı'ndan-Harem sahil yolu ile Harem'den Üsküdar sahil yolu.

İstanbul Deniz Otobüsleri de 250 tekneyle saat 19.00'da başlayacak fener alayı nedeniyle bazı vapur seferlerini iptal etti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 10:25:51
Güncelleme :29 Ekim 2007 Pazartesi 14:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 80.219.114.xxx Tarih : 29.10.2007 10:43:24

Cumhuriyet Bayraminin programlarini cogu illerde valiler iptal etmisler (akp yönetimli illerde)... Antalya Altin Portakal Film Festivali ise hic önemsenmemis nedense... Acaba orasi Türkiye Cumhuriyeti'nin bir sehri degilmidir ve akp yönetmiyormu Antalyayi?