28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çuval olayını ilk kez anlattı

Eski Genelkurmay Harekât Başkanı Korg. Karabay, Süleymaniye baskınıyla ilgili olarak, "Askerlerimize ateş açılsaydı ben de ateş emri verirdim" dedi.

Eski Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Korgeneral Köksal Karabay, Irak'ın Süleymaniye kentinde 4 Temmuz 2003'te Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayıyla ilgili detayları ilk kez açıkladı. Olaydan 1 saat sonra haberinin olduğunu söyleyen Karabay, "Baskın sırasında bana ulaşılsaydı ve askerlerimize ateş açılsaydı ben de ateş emri verirdim" dedi. 

Karabay, Habertürk Televizyonu'nda Melih Meriç'in sunduğu Basın Kulübü programında, gazetecilerin "çuval" olayıyla ilgili sorularını yanıtladı. Karabay baskının, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta Türkmenlerle ilgili yürüttüğü faaliyetlerin, bölgedeki Kürt partileri IKDP ve IKYB'de meydana getirdiği rahatsızlık ile 1 Mart Tezkeresi'nin Meclis'ten geçmemesine bağlı olduğunu söyledi.

'Peşmergeler de geldi' 

Baskın anında Ankara ile Süleymaniye'deki Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) ofisi arasında telsiz-telefon teması gerçekleşmediğini anlatan Karabay, Albay Meywil komutasındaki 100 ABD askeri ile 350 peşmergenin olayı gerçekleştirdiğini söyledi.
ÖKK ofisindeki Tim'in kendilerine karşı bir saldırı beklemediğinin altını çizen Karabay, ABD'lilerin birçok kez ÖKK ofisine gelip gittiğini belirterek, "Türk TİM komutanı 'merhaba' deyince üstüne çullanıyorlar. Herkes ateş etmeye hazır. TİM komutanı 'Ateş etmeyin' diyor" dedi.

'Muhattap bulamadık' 

Ofiste o sırada 3 subay, 8 astsubay, 4 Türkmen, 2 kadın aşçı ve onların 9 yaşındaki çocuklarının bulunduğunu aktaran Karabay, olayın 14.30-15.00 sularında gerçekleştiğini, kendisinin de olaydan 15.30 - 15.45 sularında, dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sadık Ercan tarafından haberdar edildiğini söyledi. 

Derhal amirlerini ve Dışişleri'ni bilgilendirildiğini söyleyen Karabay, olayın ABD'nin kuruluş yıldönümü 4 Temmuz'a rastlaması nedeniyle muhatap bulmakta güçlük çektiklerini ifade etti. Çuval geçirilen 11 Türk askerinin önce Kerkük'e ardından da Bağdat'a götürüldüğünü belirten Karabay, 32 saat sonra da Süleymaniye'de serbest bırakıldıklarını vurguladı. 

"Süleymaniye baskını sırasında size telefonla ulaşılsaydı ne emir verirdiniz?" sorusu üzerine, "Binaya sokmayın. Eğer ateş ederlerse siz de ateş edin' emrini verirdim" diyen Karabay, "TİM komutanının yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?" sorusu üzerine "Beni feda edin. İçeri sokmayın derdim" diye konuştu. 

"Süleymaniye baskınının intikamı alındı mı?" sorusuna da, "Zannetmiyorum" yanıtını veren Karabay, baskın sonrasında, basın açıklaması yapılmasına komuta kademesinin sıcak bakmadığını ifade etti.

'Kalleşlik beklemiyorduk' 

Baskından sonra ABD ile yapılan müzakerelere başkanlık eden Korg. Silwester'in, Türk TİM komutanı Binbaşı ile bir araya geldiğini söyleyen Karabay, TİM komutanının Silwester'a şunları söylediğini anlattı: "Ateş emri verseydim 60-70 ABD askeri ölürdü. 

İki ülke arasında öyle bir yara açılırdı ki; bu asla kapanmazdı. İkincisi; böyle bir kalleşlik yapabileceklerini hiç düşünmedim. (Gözaltına alınmalarından sonra gördükleri muamele ile ilgili olarak da) Siz askerlerinizi hiç iyi eğitmemişsiniz. Barbarlığı askerlik zannediyorlar."
Karabay, Sylvester'in bu konuşmanın ilk bölümü tamamlandığında, Tim Komutanı'na, "Sen bir kahramansın diyerek" alnından öptüğünü belirtti. 

Baskının ardından ABD hükümetinin dünyaya "biz yanlış bişey yaptık, özür diliyoruz" demesinin güç olduğunu belirten Karabay, ABD ile yapılan müzakerelerin ardından kamuoyuna duyurulan açıklamadan da Washington'un rahatsız olduğunu ifade etti. Karabay baskın sırasında Talabani'nin oğlunun jeep içinde peşmergelerin arasında bulunduğunu söyledi. 11 Türk askerinin birer kahraman olduğunun altını çizen Karabay, bu olayın sorumlusu olarak bir tek kendisinin cımbızla çekilip çıkarıldığını bildirdi.

'Alnıma bir tane sıkarım' 

Karabay, "En küçük bir hatam varsa müracaat edip yargılanmak isteyeceğim. Baskın sırasında ABD'lilere direnmeyerek, teslim olunması yönünde bir emir verdiğimin kanıtlanması durumunda Taksim Meydanı'nda alnıma bir tane sıkarım" diye konuştu. 

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök'le "fikren uyuşmadığını" da anlatan Karabay, "O beyaz görür. Ben siyah" dedi. 

Orgeneralliğe terfi ettirilmesiyle ilgili olarak Özkök'e kırgın olmadığını ifade eden Karabay, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'la ilişkilerini de "Çok iyi" olarak tanımladı
Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 08:03:42
Güncelleme :18 Aralık 2006 Pazartesi 08:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?