28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Da Vinci şifresini çözdüm' iddiası

Kanadalı bir şifre kırıcı, İngiltere’nin Staffordshire kentindeki Çoban Anıtı’nın üzerindeki şifreyi çözerek dünyanın en büyük sırlarından biri olan "Kutsal Kase"nin yerini bulduğunu öne sürüyor. 2 yıl önce şifrenin çözülmesi için yarışma başlatan komisyon da sonucun umut verici olduğunu söyledi.

DAN Brown’un "Da Vinci Şifresi" kitabıyla gündeme gelen Hıristiyanlığın kutsal emanetlerinden sayılan "Kutsal Kase"nin sırrı çözülüyor. Kanadalı bir şifre kırıcı, İngiltere’nin Staffordshire kentindeki bir parkta bulunan Çoban Anıtı’nın üzerinde yer alan 10 harflik şifreden yola çıkarak Hıristiyanlığın ilk dönemiyle ilgili belgelerden oluştuğu sanılan Kutsal Kase’nin yerini belirlediğini öne sürdü.

11 Eylül sonrasında şifrelerin çözülmesinde ABD’li yetkililere yardım ettiğini iddia eden Louis Buff Parry, eski Yahudi mezarlarıyla ilgili sırları çözmeye çalışırken Shugborough efsanesinden ve malikanenin bahçesinde bulunan Çoban Anıtı isimli rölyefin üzerinde yer alan

"D OUOSVAVV M’ şeklindeki 10 harfli şifrenin çözülmesi için başlatılan yarışmadan haberdar olmuş. Shugborough Malikanesi’nin Genel Müdürü Richard Kemp, "Louis’nin şifre ile ilgili çalışmaları etkileyici ve şimdiye kadar aldığımız ve ’hayır’ diyemeyeceğiz tek teori. Tam çözümünü görmek için heyecanlanıyoruz ve gerçekten Kutsal Kase’nin anahtarını bulup bulmadığını merak ediyoruz" dedi.

ÇOBAN RÖLYEFİ

Lichfield Kontu’nun malikanesinin 365 hektarlık arazinde yer alan Çobanın Anıtı, 1748 yılında Thomas Anson tarafından yapılmış 6 metre yüksekliğindeki bir abide ve üzerindeki çoban rölyefinin öteki dünyayı sembolize ettiğine inanılıyor. Tapınak Şövalyelerinin büyük üstatlarından olan ressam Nicholas Poussin’nin tablosunun tersi olduğundan bu rölyefin üzerinde yer alan harflerin, Kutsal Kase ile ilgili bir şifre olduğu sanılıyor.

Dan Brown’un kitabıyla bu konunun tekrar hararetlenmesi üzerine iki yıl önce Shugborough malikanesi, kodun çözülmesi için bir yarışma başlatmıştı. İkinci Dünya savaşı sırasında Naziler’in Enigma kodunu çöken Bletchley Park’ın şifrecileri de kodu çözmeye çalışmış, ancak fazla yol alamamışlardı. Malikaneden bir sözcü, "Masonik bir sırla alakalı olabileceğini ya da bir aşk mektubu olduğunu öne sürdüler, ancak tam bir neticeye varamadılar. Tüm bu tartışmaların ortasında Louis bizimle bağlantı kurdu. Bize çok heyecan verici haberler vereceğini söylüyor. Bunu söylemek için Shugborough’u seçmiş " dedi.

Kutsal Káse nedir

Hıristiyan dünyasında İsa’nın son yemeğinde kullandığı kupaya ’Kutsal Kase’ deniyor. Çarmıha gerilmesi sırasında İsa’nın akan kanının bu kasede toplandığına inanılıyor. Bütün yaraları iyileştirme gücü olduğuna inanılan kase yüzyıllardır aranıyor. Kutsal Kase, Hıristiyan dünyasında birçok söylence ve halk hikayesinin de kaynağı. Günümüzde de Indiana Jones dahil, birçok filme ana tema oldu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Mart 2006 Pazar 02:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?