31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Dağ taş nar oldu

Nar son yılların en gözde meyvesi. Bir zamanlar yüzüne bakılmayan bu meyve, kolesterole ve şekere iyi geldiğinin ortaya çıkması ile bir anda popüler oldu.

Daha önce soyup yemesi zor diye düşünenler kilo kilo nar almaya, şişeler dolusu nar suyu içmeye başladı. Artan talep üzerine yetiştiriciler de adeta dağa-taşa nar ağacı dikti. 2007'de 106 bin ton olan nar üretimi bu yıl 200 bin tonu bulacak. Artan üretim fiyatı da düşürdü. 

Daha geçen sezon kilosu 4-5 YTL'yi bulan nar, bu yıl 1-1,5 yeni liraya indi. Pahalılığı ile neredeyse 'altın' muamelesi gören bu meyve, şimdi manav tezgahlarının en ucuz ürünü haline geldi. Nar üretimindeki patlamanın bir diğer sebebi ise devlet teşviki. Tarım Bakanlığı, dar fidanı diken yetiştiricilere dekar başına 250 yeni lira teşvik ödemesi yapıyor. Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı'ya göre nara ilgi devam edecek, üretim 3 yıl sonra 500 bin tonu bulacak. Nar üretimindeki artışın ihracata da olumlu yansıyacağını belirten Satıcı, "Fazla üretimi ihracatla eritmeye çalışacağız." diyor. 

Finike Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Uygun ise, fiyatların düşmesinden şikayetçi. Geçen yıl toptancıya dalında 1,3 YTL satılan narın bu sezon 50-80 Ykr arasında işlem gördüğünü aktaran Uygun, "Geçen yıllarda ağustosun 15'inde tüm bahçeler dalında satılıyordu. Bu sene nar bahçelerinin çoğu henüz satılmadı." açıklamasını yapıyor. Narın anavatanı Ortadoğu ve Kafkaslar. Türkiye nar üretiminde 3. sırada geliyor. 2007 yılında 16,9 milyon dolarlık nar ihracatı yapıldı. En fazla nar ihracatı gerçekleştirilen ülkeler Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan. Bu arada Türkiye, nar üretiminde çeşitli yenilikler de yapıyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), 4 yeni nar çeşidi geliştirdi. 

Çekirdeksiz, erkenci, meyve kalitesi ve verimliliği yüksek olan yeni çeşitler, meyveciliğe büyük katkı sağlayacak. Türk ziraat mühendisleri tarafından geliştirilen yeni çeşitlere Esin Nar, Yılmaz Nar, Onur Nar ve Hicran Nar adı verildi. Kolesterolü ve şekeri dengeleyip bağışıklık sistemini güçlendiren nar, aynı zamanda C vitamini deposu. Uzmanlar kış aylarında bolca tüketilmesini tavsiye ediyor. 

Nar, en çok suyu sıkılarak tüketiliyor. Nar suyu son yılların en popüler içecekleri arasında. Nar suyunun litresi marketlerde 6-7 liraya satılıyor. Uzmanlar, kış aylarında günde 1 bardak nar suyu içilmesini öneriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 18:02:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?