22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Danıştay davası Ümraniye'ye uzandı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine yapılan silahlı saldırı davasının son duruşmasında kararını erteleyerek soruşturmanın genişletilmesine hükmetti.

Danıştay'a ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarla Ümraniye'de bir evde ele geçirilen bombalar arasındaki ilişkinin araştırılmasını isteyen mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nden Ümraniye soruşturmasıyla ilgili evrakın bir örneğini talep etti.

Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla Ümraniye'de ele geçirilenlerin aynı tipte olması davanın seyrini etkiledi. Yargı özellikle, Danıştay saldırısının azmettiricisi olduğu iddia edilen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Tekin'in intihar girişiminde bulunduğu villanın sahibi emekli Başçavuş Mahmut Öztürk isimleri üzerinde yoğunlaştı. Her iki ismin Ümraniye soruşturması kapsamında tutuklandığına dikkat çekilirken, Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, bunlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce soruşturma yürütüldüğünü haricen öğrendiklerini vurguladı. Karadeniz, dava dosyasıyla irtibatlı olup olmadığının tespiti için Tekin ve Öztürk'le ilgili soruşturma evrakının onaylı sûretinin gönderilmesi için savcılığa müzekkere yazılmasına karar verdi.

Dünkü duruşmada önemli bir gelişme daha yaşandı. Saldırıda kullanılan Glock marka silahı temin ettiği iddiasıyla yargılanan Aykut Metin Şükre'nin avukatı Mehmet Taşdelen, sürpriz bir tanıklarının olduğunu ve dinlenmesini talep etti. Avukat Taşdelen, duruşmadan sonra sürpriz tanık hakkında Zaman'a şu bilgileri verdi: "Danıştay saldırganı Alparslan Arslan, Üsküdar'da bir seyyar satıcıya 20 bin dolar karşılığı bir yeri bombalaması teklifinde bulunmuş. Ancak satıcı kabul etmemiş. Bu kişi Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalara ilişkin bilgi sahibidir, dinlenmeli. Mahkeme kabul ederse seyyar satıcıyı duruşmaya getireceğiz."

Danıştay 2. Dairesi üyelerine yapılan silahlı saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla ilgili davanın duruşması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapıldı. Davanın dünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin Irşi ve avukatlarıyla, saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ailesinin avukatları, Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı ile Danıştay Başkanlığı'nın avukatı katıldı. Arslan'ın babası İdris Arslan ile ailesi de duruşmayı izledi. Sanık Alparslan Arslan, kararın açıklanmasının beklendiği duruşma salonuna girişi ve çıkışında ailesine gülümseyerek el salladı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Karadeniz, Danıştay'a silahlı saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan el bombalarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin soruşturma başlattığını belirtti. Karadeniz, İstanbul'daki soruşturmayı da dikkate aldıklarını belirterek re'sen, soruşturmanın genişletilmesine girdiklerini belirtti. Karadeniz, Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci ile sanık ve müdahil avukatların bu konudaki taleplerini sordu. Savcı, soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili kararı mahkemeye bıraktığını, mütalaasını tekrar ettiğini belirtti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Talebi sorulan sanık ve müdahil avukatları ise soruşturmanın genişletilmesi talebine katıldıklarını vurguladı. Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı Bülent Utku, 1 Mart'ta verdiği soruşturmanın genişletilmesi talebine ilişkin taleplerinin de dikkate alınmasını istedi.

Alparslan Arslan'ın, ifadesinde Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaları temin ettiğini öne sürdüğü sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener ise Ümraniye'deki soruşturmaya ilişkin dilekçe verdiğini ve tahkikat talebinde bulunduğunu hatırlattı. Avukat Ener, "Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaların müvekkilimle ilişkisi yoktur. Alparslan Arslan da yalan beyanda bulunduğunu belirtmişti. Bombalar araştırılsın." dedi.

Karar için verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, Danıştay'a saldırı davasının hazırlık soruşturmasında adı geçen ve olayın azmettiricisi olduğu iddia edilen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Tekin'in intihar girişiminde bulunduğu villanın sahibi emekli Başçavuş Mahmut Öztürk hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce soruşturma yürütüldüğünü haricen öğrendiklerini vurguladı. Karadeniz, dava dosyasıyla irtibatlı olup olmadığının tespiti için Tekin ve Öztürk'le ilgili soruşturma evrakının onaylı sûretinin gönderilmesi için savcılığa müzekkere yazılmasına karar verildiğini açıkladı.

Sanık ve müdahil avukatların tevsii tahkikat talepleri ise reddedildi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşma ileri tarihe ertelendi. Ümraniye'de ele geçirilen bombalar hakkındaki soruşturma kapsamında emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Başçavuş Mahmut Öztürk, emekli Astsubay Oktay Yıldırım ile ev sahibi Mehmet Demirtaş ve Ali Yiğit tutuklanmıştı. Danıştay saldırısından sonra intihar girişiminde bulunan Muzaffer Tekin'i, Mahmut Öztürk'le birlikte hastaneye kaldıran emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk de şu an gözaltında bulunuyor. Ümraniye'deki bombaların sahibi olduğu iddia edilen Oktay Yıldırım, birçok kez ulusalcı Avukat Kemal Kerinçsiz, Danıştay saldırısında gözaltına alınıp serbest bırakılan emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk, Danıştay saldırısında tutuklanıp serbest kalan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'le birlikte görüntülenmişti. Mahkeme şimdi, bombalarla ilgili soruşturmada 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla tutuklanan Tekin ve Öztürk hakkındaki dosyayı inceleyecek.

Bu arada, Ümraniye'deki bombalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Ali Yiğit'in yeniden ifadesine başvuruldu. Tutuklu bulunduğu Bayrampaşa Cezaevi'nden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen Yiğit'in, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alındı. Ayrıca, bir süre önce Yiğit'in avukatı tarafından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan tutuklama kararına itiraz başvurusu reddedildi. Soruşturma kapsamında tutuklanan ve aralarında emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de bulunduğu diğer şüphelilerin, konuldukları Bayrampaşa Cezaevi'nden başka cezaevlerine nakledilecekleri öğrenildi.

Terörle Mücadele Şube ekipleri ile Ümraniye Asayiş Büro Amirliği'ne bağlı ekipler, 12 Haziran akşamı Trabzon'dan geldiği belirtilen bir ihbar üzerine, İstanbul Ümraniye Çakmak Mahallesi Güngör Sokak'taki gecekonduya operasyon düzenlemişti. Yapılan aramada, 27 adet el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler bulunmuştu.

Mahkeme, Tekin'in dosyasını istiyor

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını ertelemesine iki önemli olay yol açtı. Birincisi Danıştay saldırısında adı geçenlerin Cumhuriyet Gazetesi'ne attıkları bombalarla Ümraniye'de bulunanların aynı tipte olması. İkincisi ise Danıştay saldırısını azmettirmekle suçlanan Muzaffer Tekin'in, Ümraniye soruşturması çerçevesinde tutuklanması.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 08:15:56
Güncelleme :23 Haziran 2007 Cumartesi 08:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?