22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Danıştay davayı onadı

Danıştay 8. Dairesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya da bulunan Abdullah Cevdet Sokak’ın adının değiştirilerek yerine Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun adının verilmesine ilişkin açılan iptal davasını onayladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Abdullah Cevdet'in dediği iddia edilen ‘Irk çirkinleşti Macaristan’dan damızlık yakışıklı erkek getirelim’ sözleri üzerine sokağın ismini değiştirmeye karar vermişti.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos 2005 yılında Abdullah Cevdet Sokağının adının değiştirilmesine karar vermiş, sokağa TTK Başkanı Haçaloğlu'nun adının verilmesini uygun görmüştü. Bu karar üzerine Avukat Sedat Vural İdare Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, verdiği kararda, sokak ismi değişikliğini gerektirecek hukuken geçerli nedenlerin ve kamusal gerekliliklerin bulunmasının esas olduğuna dikkat çekerek, “Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’nın gelişmesine paralel Abdullah Cevdet Sokağının adının değiştirilmesine sebep olabilecek hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir neden ileri sürülmediğinden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline” görüşüyle değişikliği iptal etmişti.

İdare Mahkemesi’nin verdiği bu karara Ankara Büyükşehir Belediyesi itiraz edince dosya Danıştay 8. Dairesi’ne geldi. Daire, Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı oybirliği ile onadı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya’daki Abdullah Cevdet Sokak’ın adını, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun adı ile değiştirilmesine gerekçe olarak Adullah Cevdet’in söylediği iddia edilen, ‘Irk çirkinleşti Macaristan’dan damızlık yakışıklı erkek getirelim’ sözleri gösterilmişti. Bu tartışmalar sonrası, İsviçre de yaptığı bir konuşmada Ermeni soykırım iddialarının asılsız olduğunu belirttiği için hakkında soruşturma başlatılan Halaçoğlu’nun adının Abdullah Cevdet Sokak’ına verilmesi kararlaştırılmıştı.

Halaçoğlu son olarak “Alevi Kürtler ermenidir” açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2007 Cuma 15:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?