28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Danıştay saldırısının failleri Adliye'de

alparslan arslanDanıştay'a silahlı saldırı soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Ankara Adliyesi'ne sevk edilen 9 zanlıdan 5'i serbest bırakıldı. 

Sabah saatlerinde adliyeye getirilen ve Cumhuriyet Savcıları tarafından sorgulanan zanlılardan Sinan Berberoğlu, Saim Özmen, Mehmet Atmaca, Orhan Kadı ve Nusret Aras serbest bırakıldı. 

Alparslan Aslan, Osman Yıldırım, İsmali Sağır ve Tekin Irşi ise, "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, nitelikli adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, ateşli silahlar kanununa muhalefet ve patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 

ADLİYE'YE SEVKEDİLDİLER

Danıştay’a silahlı saldırı olayında aralarında saldırının faili Alparsan Arslan’ın da bulunduğu 9 kişi Ankara Adliyesi’ne sevkedildi. Saldırıyı azmettirdiği iddia edilen ve intihar girişiminde bulunan Muzaffer Tekin’in tedavisi ise sürüyor.

Ankara’da, gözaltındakiler sabah saatlerinde önce sağlık kontrolünden geçirildiler. Daha sonra saldırının faili ve şüpheliler, soruşturma savcısı Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş’e ifade vermek için Adalet Sarayı’na getirildi.

Zanlı avukat Alparslan Arslan ve diğer 8 kişinin adliyeye getirilişi sırasında çevik kuvvet polisi çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Zanlıların sorgularının ardından Ankara 11. Ceza Mahkemesi yedek hakimliğine sevkedilmesi bekleniyor.

Danıştay’a saldırıyı azmettirdiği iddia edilen ve intihar girişiminde bulunduğu için halen hastanede tutulan eski subay Muzaffer Tekin’in ise taburcu edildikten sonra Ankara'ya gönderilmesi bekleniyor.

Bu arada İstanbul’da Cumhuriyet gazetesine saldırı olayı ile ilgili bir kişi daha gözaltına alındı. Bu kişinin de Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Ankara’ya gönderilmesi bekleniyor.

GAZETE KÜPÜRÜNE HER BAKIŞIMDA PLANLADIM

Avukat Alparslan Arslan'ın, sorgulama sırasında Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı düzenlemeye, kamuoyunda ''karikatür krizi'' olarak nitelendirilen yayınlar sırasında karar verdiğini söylediği belirtildi. Arslan'ın, Danıştay 2. Daire Başkanı ve üyelerinin bir gazetede yayımlanan fotoğraflarını keserek cebine koyduğunu söylediği, gazete kupürüne her bakışında Danıştay mensuplarına kızdığını, bu kızgınlık neticesinde eylemi yapmayı planladığını anlattığı ifade edildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde daha önce verdiği ifadelerde avukat Alparslan Arslan ile Ankara'da tesadüfen karşılaştığını ve Danıştay'a yönelik saldırıda yer almadığını söyleyen Osman Y'nin ise dün gece savcılara ifadesini değiştireceğini ve her şeyi itiraf edeceğini söylediği öğrenildi.
     
CUMHURİYET'İN BOMBALANMASI

Alınan bilgiye göre, Osman Y, Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasında kullanılan patlayıcıları, önceden tanıdığı ve soyadını bilmediği ''Mardinli Ö''den İstanbul Bahçelievler'de aldığını kaydetti. Bombaları aldıktan sonra avukat Arslan'ın saldırı için kendini ve İsmail S'yi görevlendirdiğini, her ikisinin de eğitimsiz olması sebebiyle bombaların patlamadığını anlatan Osman Y, avukat Arslan'ın kendilerini sözle ''haşladığını'' ifade etti.

Osman Y, ifadesinde Arslan'ın, ''Kardeşim bir işe başlarken besmele çekin. Besmele çekmezseniz böyle olur'' dediğini anlattı. Osman Y, Arslan'ın gazeteye üçüncü bombayı kendisinin, ''besmele ve tekbir'' eşliğinde attığını söyledi.
     
KUMAR TUTKUSU

Kumarbaz olduğunu, bu eylemlere de avukat Arslan'ın, ''Çok para kazanacaksınız'' sözlerinden hareketle girdiğini belirten Osman Y, Arslan'ın ilk etapta vadettiği 5 bin ABD Doları'nı beklenen paranın gelmemesi yüzünden alamadıklarını vurguladı.

Parasızlık yüzünden otomobilini 15 bin YTL'ye sattığını, 10 bin YTL'sini kumarda kaybettiğini belirten Osman Y, yakalandığı sırada üzerinde çıkan 4 bin YTL'nin de arabadan kalan para olduğunu ifade etti.
     
DANIŞTAYA SALDIRI

Osman Y, avukat Arslan ile 15 Mayıs Pazartesi günü akşam saatlerinde İstanbul'da buluşarak, Ankara'ya hareket ettiklerini, gece geç saatlerde başkente geldiklerini söyledi.

Ankara'da İsmail S. ve adı gizli tutulan, halen yakalanamayan bir kişinin daha kendilerine katıldığını anlatan Osman Y. geceyi Ulus'ta ''mütevazı'' bir otelde konaklayarak geçirdiklerini bildirdi. Osman Y, salı günü avukat Arslan ile Samanpazarı, Kızılay, Küçükesat bölgelerinde dolaştıklarını, Arslan'ın 2-3 saat ortadan kaybolduğunu, kimlerle görüştüğünü bilmediğini belirtti.

Osman Y, saldırının gerçekleştiği gün Arslan ve diğer 2 kişiyle Danıştayın arkasındaki Necatibey Caddesi'ne avukat Arslan'ın aracını park ettiklerini, önce içeriye birlikte girip eylemi gerçekleştirmeyi planladıklarını, ancak güvenliği geçememe kaygısıyla bundan vazgeçtiklerini kaydetti. Silahlı saldırının ardından ambulans ve polis araçlarının Danıştaya gelmesi üzerine paniklediklerini ve korkarak olay yerinden kaçtıklarını anlatan Osman Y. kendisinin otobüsle Nevşehir'deki ablasının yanına, diğer 2 kişinin de İstanbul'a hareket ettiğini vurguladı.
     
MUZAFFER T. ANKARA'YA GÖTÜRÜLÜYOR

Öte yandan, Danıştay'a ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılara ilişkin aranan ve bıçakla yaralanmış olarak hastaneye kaldırılan Muzaffer T, Ankara'ya götürülmek üzere Sabiha Gökçen Havalimanı'na getirildi.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden geniş güvenlik önlemleri altında çıkarılan Muzaffer T, içerisinde maskeli özel hareket timlerinin bulunduğu eskort eşliğinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaştı.Muzaffer T, THY'nin saat 18.30'da Ankara'ya hareket edecek tarifeli uçağına sedye ile bindirildi. Bu arada, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalı saldırılara ilişkin gözaltına alınan Nihat G. ile Muzaffer T'nin saklandığı evin sahibi Mahmut Ö'nün de aralarında bulunduğu 4 kişinin de, karayoluyla Ankara'ya gönderildiği öğrenildi.
.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2006 Pazar 18:00:56
Güncelleme :21 Mayıs 2006 Pazar 18:20:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?