22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Danıştay suikastında önemli gelişme

Danıştay suikastıyla ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor. 

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yatan E. B. suikast konusunda tam 11 saat ifade vermiş. İfadeleri alan istihbaratçılar, yeni bağlantılar kurarak durumu Ankara'ya iletmişler. 

Son gelişme ise şu: 

11 saatlik ifadenin bütün kayıtları izlendikten sonra suikastçı Alparslan Aslan'ın Glock marka silahı nereden bulduğu sorusu daha da önem kazandı. 

Kuzey Irak'taki kayıp silahlarla ifadeler arasında bağlantı olup olmadığı araştırılıyor. 

E.B.'nin ifadeleri doğrultusunda inceleme başlatan savcılık, araştırmaları sürdürüyor. 

Bu arada İstanbul ve Samsun'da yapılan operasyonlarda ele geçirilen kayıp silahlarla ile suikastçı Alparslan Aslan'ın Glock marka silahı nasıl bulduğu da E.B.'nin ifadeleriyle karşılaştırılıyor.
Kuzey Irak, İstanbul, Samsun, Konya hattındaki "kayıp silahlar operasyonu" ile Samsun, Ankara ve İstanbul'da meydana gelen Danış ve Rahip Santoro suikaztları arasındaki bağlantının çok kuvvetli olduğu bildiriliyor.
Yetkililer, E.B.'nin ifadesi için şu tanımlamayı kullandılar:
"Hassasiyeti ve ifadedeki ayrıntılar dikkate değer"

“EMNİYET VE JANDARMANIN GİZLİ GÖREVLİSİ”

Danıştay saldırısıyla ilgili olarak çok şey konuşuldu, yazıldı. Ancak, bazı belgeler var ki gün ışığına çıkmadı. Bunlardan birisi de E.B.’nin 11 saatlik video kaydı.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde, organize suç örgütleriyle ilişkisi nedeniyle tutuklu bulunan Bingöl nüfusuna kayıtlı 38 yaşındaki E.B., Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verip kendisinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'nın emrinde "gizli görevli" olduğunu öne sürdü. Dilekçesinde, Danıştay saldırısıyla ilgili olarak adı geçen bazı kişilerle yakın ilişkisi olduğunu, bunlarla cezaevine girmeden önce de bağlantıları bulunduğunu iddia etti.

"ÇALINAN SİLAHIM":

Danıştay baskını sırasında Alparslan Aslan'ın kullandığı Glock marka silahın, evinden çalınan silah olabileceğini, adı geçen kişilerle ilgili "çok önemli açıklamalar yapacağını" belirtti. E.B. dilekçesinde, İstanbul'da meydana gelen ve halen etmeye devam eden gayrimeşru işlerle ilgili olarak önemli bilgiye sahip olduğunu iddia etti.

ÖNCE SAVCI DİNLEDİ:

Bu dilekçe üzerine, Cumhuriyet Savcısı Metin Arda, cezaevinde E.B ile görüştü ve ifadesini kayda geçti. Ancak E.B cezaevi müdürlüğüne yeniden başvurdu "yeni ve önemli açıklamalar" yapacağını bildirdi.

İSTİHBARATÇILARLARDAN 11 SAATLİK SORGU

Konunun önemi ve E.B.'nin daha önce verdiği ifadede ki bazı konuların hassasiyeti nedeniyle, durum Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na da bildirildi. Tekirdağ F Tipi Cezaevine giden bir ekip, E.B.'nin ayrıntılı olarak dinlenmesi ve iddialarının kayda geçmesini kararlaştırdı. E.B.'nin saat 18.00'de başlayan açıklamaları saat 04.40'a kadar devam etti. Tam 10 saat 50 dakika süren video kaydıyla ilgili olarak bazı makamlar da iddialarla ilgili olarak bilgilendirildi.

ÖZEL KURYEYLE GETİRİLDİ

Yaklaşık 11 saatlik E.B.'nin video kamera görüntüleri daha sonra CD ortamına aktarıldı. İşlemlerin tamamlanmasından sonra, ifade tutunağının bir örneği ve video kaydı özel kurye ile Tekirdağ'dan Ankara'ya gönderildi. Cumhuriyet Başsavcı Vekili hamza Keleş'in adına gönderilen belgeler, kurye tarafından bizzat kendisine teslim edildi.

Bazı yetkililer "içinde önemli bilgi yok" demelerine karşın, Tekirdağ Başsavcısı Nuri Yiğit'in, Başsavcı Vekili Hamza Keleş'e gönderdiği yazıda ise "konunun hassasiyeti ve ifadedeki ayrıntılara" dikkat çekildi.

İşte, 11 saatlik ifadenin ayrıntılarını sorguyu yapan, ifadeleri okuyanların dışında bilen yok. Yazışmalar ise hep “gizli” kayıtlı olarak gerçekleştirilmiş.


Saygı ÖZTÜRK/hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 13:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?