18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Danıştay'dan Bakan Çiçek'e tepki: Yargı birliği olmaz

Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, yargı ayrılığı veya yargı birliği sistemlerinin, her ülkenin idari yapısı ve kendi öznel koşulları sonucu ortaya çıktığını belirterek, ``Türkiye`de üç yüksek mahkeme bulunmasının sıkıntılara yol açtığının ifade edilmesi ve sistemde aksaklıklar varmış gibi yargı birliğinden söz edilmesi, tamamen teorik düzeyde kalmakta olup pratik hiçbir yararı bulunmamaktadır`` dedi.

Çetinkaya, 5435 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un TBMM Genel Kurulu`nda 22 Aralık 2005`de yapılan görüşmeleri sırasında konuşan Adalet Bakanı Cemil Çiçek`in ``yargı birliği`` hakkındaki sözleriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Ender Çetinkaya, TBMM Genel Kurulu`nda, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu`nda değişiklik yapan 5435 sayılı Kanun`un kabul edildiğini anımsattı.

Yasa görüşmeleri sırasında, Çiçek`in, ``Türkiye`de yargı birliği olmadığını, Türkiye`deki bir kısım sıkıntıların da bundan kaynaklandığını`` söylediğini kaydeden Çetinkaya, Çiçek`in bu ifadelerinin, 23 Aralık 2005`te Adalet Bakanlığı web sitesinde kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

Ender Çetinkaya, ``Öncelikle `yargı birliği` konusunda Sayın Çiçek`in açıklamalarının Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü sıfatıyla değil, kişisel görüşü olarak kabul edilmesi gerekmektedir`` dedi.

``Yani 137 yıldır benimsenen `yargı ayrılığı` ilkesi, Türk yargı sistemindeki yerini almıştır`` diyen Çetinkaya, yargı birliği sisteminin yarattığı sıkıntıların daha Osmanlı İmparatorluğu döneminde fark edildiğini ve sistemden vazgeçildiğini vurguladı.

aa
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 18:41:12
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 19:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?