31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Dave’in mekanında sigara serbest

 
Dave West’in sahibi olduğu HeyJo sadece Londra’nın en ünlü kulüplerinden biri değil, kentte sigara içilebilen tek mekan. Sigara yasağını insan hakları ihlali olarak gören West, bu konuda AİHM’e bile gitmeye kararlı


Dave West o kocaman gövdesini saran pembe takım elbisesiyle 100 milyon sterlinlik servetini Calais ve Zeebrugge’nin içki depolarında yapan, her şeye sıfırdan başlayan bir trilyoner. 

Onun adını iki nedenden ötürü duymuş olabilirsiniz. Ünlü futbolcu David Beckham’ın, Dünya Kupası onuruna düzenlediği partiye gitmek için 103 bin sterlin ödemesi ancak parti öncesi bir toplantıda kendisine kötü davranıldığı gerekçesiyle gitmekten vazgeçmesi bunlardan ilki.
İkincisi ise insan haklarına aykırı olduğu düşüncesiyle sigara içme yasağına karşı hukuk davası açması. Bu dava için eski Başbakan Tony Blair’in avukat eşi Cherie Blair’i tutması. 

Önce Beckham’ın partisini konuşuyoruz. Gitmek istediği için para teklif etmiş. Zaten bu tür partilere para vererek katılabiliyorsunuz. Teklifi kabul edildikten sonra işler karışmış. Sadece kokteyle katılabileceğini bildirmişler. Diğer davetlilerle konuşamayacak ve fotoğraf çektiremeyecekmiş. Çok haklı olarak sinirlenmiş. Parayı ödemiş ve NSPCC’ye (Çocukları Koruma Vakfı) verilmesini istemiş. Aynı miktarı Beckham’lar da bu vakfa bağışlarsa partiye de gitmeyeceğini bildirmiş.
63 yaşındaki üç çocuk babası Dave West gerçekten ilginç bir karakter. Sanki biraz fazla da alıngan. Bazı mekanlara alınmadığı için Londra’nın ünlü gece kulüplerinden HeyJo’yu açacak kadar alıngan hem de. “Annabel’s, Tramp gibi küluplerin üyeliğine başvurdum ama kabul edilmedim. Chinawhite’a bile giremedim. Bir gece Chinawhite’a, kolumda harikulade güzel bir kızla gittim, saatlerce bekledim ve beni içeri almadılar. İşte o gün böyle bir yer açmaya karar verdim” diyor. 

Mekanın en önemli özelliği, İngiltere’de sigara içilen tek yer olması. Çünkü HeyJo kapalı yerlerde sigara içme yasağına direniyor. Öyle ki hâlâ her masada kül tablası var. Dave 10 yıl önce bırakmış sigara içmeyi, üstelik dört baypas ameliyatı geçirmiş bir kalp hastası. Ama ülkede sigara yasağının başladığı gün yeniden başlamış. “Bu delilik değil mi? Kime ne kanıtlamaya çalışıyorsun?” diyorum. Yanıt çok kestirme ve net: “Bu insan hakları ihlalidir.” 

Dave müşterilerinin sokaklarda sigara içmesine gönlünün razı olmadığını ısrarla söylüyor. Ayrıca “Müşteriler binanın dışında sigaralarını içerlerken sokakta gürültü veya kargaşaya neden olurlarsa polisle başım derde girecek. Diğer gece kulübü sahiplerini, benimle işbirliği yapmaya çağırıyorum” diyor.
Yasağa karşı açtığı davada Cherie Blair’i tutmayı düşünmemiş aslında. Bayan Blair’in çalıştığı hukuk şirketini aramış. Tesadüfen o çıkmış karşısına. “Çok sevimli. Başta umudu yoktu ama itirazlarımı dinleyince ‘Davayı üstlenmekten kendimi alamayacağım’ deyip kabul etti.”
Dave sigara yasağına karşı açtığı davayı kaybetti. Oldukça büyük bir miktar ceza da ödedi. Zaten daha önce de yasağı ihlal ettiği için birçok kez 2500 sterlin ceza ödemişti. Ödemeye de devam edecek. Bu cezaları ödemek onu yıldırmıyor, o hâlâ mekanında sigara içilmesine izin veriyor.
Masalara koyduğu notlarla, sigara içenleri “Belediyeden gelip sorduklarında başka isim ve adres verin” diye uyarıyor. Davayı kaybettikleri için son bir aydan beri masalarda “Sigara içilmez” notunun yanında kül tablaları durmaya devam ediyor. “Davayı kaybettik ama temyize başvurduk, onu da kaybedersek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğim” diyor.
West’in özel avukatı Rodney Hylton-Potts, “Bu temyiz davası hukuki bir test olacak. Sigara içenlerin de hakları var” diye West’in kararlılığına vurgu yapıyor. Temyizde nasıl bir karar çıkacak, bekleyip göreceğiz.

Sevgiliden ayrılınca kulübün adını değiştirdi
Kulübü için şimdiye kadar 6 milyon sterlin harcamış. Bizi gezdirirken bir başka gururlanıyor. İki katlı devasa mekanın birinci katında yemek yeniyor, alt kat ise gece kulübü. Dave için buranın boş ya da dolu olması önemli değil. Böyle bir kulübün sahibi olduğu için mutlu.
Bir zamanlar bir hayli fakir olan Dave yıllarca sahip olmak istediği gece kulübüne, eşinden ayrılmasına neden olan Joanne adlı kızın adını vermiş önce. Ama terk edilince değiştirmiş bu adı. “Bir gece kulübü sahibi olmak çok güzel. Hayatınıza bir saat sonra kimin gireceğini bilmiyorsunuz. Kulüpte tanıştığınız insanlar hayatınızı bir saat sonra değiştirebilir” diyor içtenlikle. 


HeyJo’da tuvalete gitmekle Alice’in harikalar diyarına gitmek aynı şey! West tuvaletlerde insanlar sıkılmasın diye her kabini farklı renk ve modellerde dizayn ettirmiş. 

West’in avukatlığını eski Başbakan Tony Blair’in karısı Cherie Blair üstlendi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 16:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?