22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dayak yiyen kadına tazminat ve nafaka

İZMİR'de, 8 ay evli kaldığı Kadir Gökçe'den yediği dayağı cep telefonunun kamerasıyla kaydeden Nurhayat Gökçe'nin boşanma davasında, Yargıtay 2'inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği, kusurlu bulunan kocanın 8 bin YTL maddi manevi tazminat ve aylık 350 YTL nafaka ödemesi kararını onadı.

Narlıdere İlçesi'nde oturan ev kadını 41 yaşındaki Nurhayat Gökçe, iki yıl önce yaşamını birleştirdiği, ancak 8 ay evli kaldığı 47 yaşındaki Kadir Gökçe'nin kendisini sık sık dövdüğünü ileri sürerek avukatı Sabiha Polat aracılığıyla İzmir 1'inci Aile Mahkemesi'nde boşanma davası açmıştı. Avukat Polat, mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkilinin kocasının ağır şiddetine uğradığını, bu nedenle evi terk etmek zorunda kaldığını belirterek, “Kocanın şiddetli dayak atması sonucu müvekkilimin dişleri kırılmıştır. Ev hanımı olan müvekkilimin hiç bir geliri yoktur. En son dayak olayının ardından evi terk etmiştir. Artık birlikte olmaları imkansızdır. Sürekli içki içip müvekkilime başkalarının yanında ağır sözler sarfetmektedir. Bu nedenle 400 YTL tedbir nafakası ile 25 bin YTL maddi ve manevi tazminat talep ediyoruz” dedi.

Nurhayat Gökçe de hakim önündeki ifadesinde, yıllarca çocuk özlemi çektiğini, bu nedenle evlendiğini, ancak evliliğinin ilk gününden itibaren şiddete maruz kaldığını, dayak yerken yanında kimsenin olmaması nedeniyle şahit gösteremediğini, bu nedenle son dayak olayında cep telefonuyla görüntüleri kaydetmeye çalıştığını ancak sadece sesleri kaydedebildiğini belirtti.

Davanın sonunda mahkeme hakimi Cezmi Bakır, tarafların artık birlikte yaşamalarının imkansız olduğunun kanaatine vararak boşanmalarına karar verdi. Ayrıca, kusurlu bulunan kocanın, eşine maddi, manevi 8 bin YTL tazminatla aylık 350 YTL nafaka ödemesine hükmetti. Dosyanın temyiz amaçlı gönderildiği Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını aynen onadı.

BİR BAŞKA DAVADA NAFAKA YÜKSELTİLDİ

Bu arada, yine, Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, eşinden şiddet gördüğünü mahkemede ispat eden Canan Şencan Şefik'in davasında da yerel mahkemenin verdiği ikinci kararı onadı. Yargıtay, bu davada şiddet gören kadına verilen nafakayı az bularak, yerel mahkemenin ilk kararını bozmuştu. Canan Şencan Şefik, 2003 yılında evlendiği ve 3 ay evli kaldığı Okan Şencan'ın kendisini dövdüğü ve hakaret ettiği iddiasıyla açtığı dava boşanmayla sonuçlanmıştı. İzmir 2'nci Aile Mahkemesi, kusurlu bulduğu kocanın 3 bin YTL tazminat ve 100 YTL nafaka ödemesine karar vermişti. Ancak Yargıtay, şiddet uygulayan kocanın ödeyeceği tazminat ve nafakayı az bularak verilen kararı bozmuştu. Yerel mahkeme, Yargıtayın talebi doğrultusunda tazminatı 5 bin YTL'ye nafakayı da 175 YTL'ye çıkarmıştı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 16:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?