19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Dayan be aslanım'

Konya Ayışığı Köyü yakınlarında askeri eğitim uçağı düştü.

Uçağı düşmeden saniyeler önce fırlatma koltuğu ile terkeden iki pilottan Hava Pilot Yüzbaşı Uğur Aydın yaralı kurtuldu, Hava Pilot Teğmen Murat Türkmen ise şehit oldu.

 

Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan dün öğleden sonra eğitim uçuşu için havalanan F- 4 (Fantom) tipi askeri uçak, saat 14.45 sıralarında Altınekin İlçesi’ne bağlı Ayışığı Köyü semalarında teknik bir arıza nedeniyle hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar, tüm çabalarına karşın uçağı kurtaramayacaklarını anlayınca son anda fırlatma koltuklarını kullanarak atladı. Eğitim uçağı da saniyeler sonra da Ayışığı Köyü’nün 1 kilometre yakınında düz araziye çakıldı. İnfilak edip alev topuna dönen uçağın parçaları geniş bir alana yayıldı.

Pilotlardan birinin düşme sırasında yere çarparak ağır yaralandığı, diğerinin hafif sıyrıklarla atlattığı kazanın duyulması üzerine 3’üncü Ana Jet Üssü’nden sağlık ve kurtarma ekipleri helikopterlerle hemen olay yerine ulaştı ve yaralı pilotlara müdahale etti.

Yaralı pilot hastanede

Ağır yaralı Pilot Teğmen Murat Türkmen, sağlık ekibinin müdahalesine ve uzun süre kalp masajı yapmasına karşın kurtarılamayıp şehit oldu. Hafif yaralı Pilot Yüzbaşı Uğur Aydın ise helikopterle Konya’ya getirilerek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı. Yüzbaşı Uğur Aydın daha sonra Hava Hastanesi’ne sevk edildi.

TANIKLAR KAZAYI ANLATIYOR
“Pilota uzun süre kalp masajı yaptılar”

Olay yerine ilk gidenlerden Altınekin Belediye Başkanı AKP’li Sırrı Ezdemir, gördüklerini anlattı: Uçak Ayışığı Köyü’nün hemen yakınına düz araziye düştü. Fırlatma koltuğu ile atlarken ağır yaralanan pilot teğmene sağlık görevlileri uzun süre kalp masajı yaptı. Uçak tamamen yanmış, parçaları çok büyük bir alana yayılmıştı. İki pilot da fırlatma koltuğu ile uçaktan atlamayı başarmış. Ancak, biri ters düşünce şehit olmuş. Helikopterle gelen askeri personel, uzun süre pilota kalp masajı yaptı, kurtarmaya çalıştı. Diğer pilot helikoptere yürüyerek bindi.”

Köylülerden 30 yaşındaki İsmail Karaoğlu, uçak düşmeden önce iki polutun da fırlatma koltuğu ile atladığını belirterek, “Uçak infilak etti. Yanına gittiğimizde pilotun biri ’Arkadaşım nerede’ diye bakınıyordu. Birlikte arkadaşını aradık. Helikopterle gelen sağlıkçılar kalp masajı yaptı. Ama kurtarılamadı” dedi.

“Ölen pilotun paraşütü yandı”

Ayışığı Köyü Muhtarı Mehmet Yalçın da şunları anlattı: “Uçağın düştüğünü görünce olay yerine koştum. Yaralı pilot, babasına telefon açtı. İyi olduğunu söyledi. Sonra komutanlarına kazayı haber verdi. Ölen pilotun paraşütü yanmıştı.”

Genelkurmay: Kaza nedeni araştırılıyor

Genelkurmay Başkanlığı, F-4 savaş uçağının Konya’da düşmesinin nedeninin kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacağını bildirdi. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, kazanın meydana geliş nedeninin, kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacağı kaydedildi. Açıklamada, “Şehidimize Allah’tan rahmet, değerli ailesi, silah arkadaşları ve Yüce Milletimize başsağlığı, yaralı personelimize acil şifalar dileriz” denildi.

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 12:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?