18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Değişiklik' açıklaması

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, Anayasa değişiklik paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere yaptığı toplantı sona erdi.

Yargıtay'daki toplantı, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Başkanlar Kurulu adına açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

Düzenleme Anayasa'ya aykırı. Bu düzenlemeler Anayasa'ya aykırı düzenlemelerdir. Detaylı inceleme için bir komisyon oluşturduk. Değişiklik için geniş bir mutabakat göremiyoruz. Başkanlar Kurulu’nda konuyu görüştük. Başkanlar Kurulu’ndan bir komisyon oluşturduk.

Taslak metni inceledikten sonra kamuoyunun bilgisine sunmayı düşünüyoruz. Yargı, anayasamızda 3 ana erkten birisidir. Bu 3 ana erk devlet düzenimizi oluşturur. Yargı yetkisini anayasadan almaktadır. Yargı yetkisini Türk milleti adına kullanmaktadır.

Biz yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi içim bir şeyler isterken kendimiz için istemiyoruz. Demokratik ülkelerde yargı bağımsızlığı en üst seviyede tutulmuştur. Biz yapışacak düzenlemelerin mutlaka yargı bağımsızlığını güçlendirici olmasını istiyoruz.

Değiştirilmek istenen maddelere bakıldığında yargı bağısızlığını daha da geriye götüren düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Bu düzenlemeler anayasa aykırı düzenlemelerdir.

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 17:25:12
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 17:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?