16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Demiryolları ayağa kalkıyor

Demiryollarının 50 yıllık kara talihi dönüyor. Hazırlanan yasa tasarısı ile demiryollarında işletme ile altyapı birbirinden ayrılacak. Altyapıyı Ulaştırma Bakanlığı, işletmeyi ise TCDD yürütecek. Hızlı tren nisanda devreye girecek. Hedef 5 bin kilometrelik hızlı tren hattı

Demiryollarının, üzerindeki ‘ölü toprağı' bir kenara atarak, çağdaş bir yapıya kavuşması için devrim niteliğinde bir kanun tasarısı hazırlandı. İşletme ile altyapının birbirinden ayrılmasını öngören yasa tasarısı kuruma adeta çağ atlacak.

Yasa tasarısının yanı sıra demiryollarına yapılacak en büyük yatırım ve modernizasyon hamlesi de hayata geçiriliyor.

ÜÇ YILDA 6 MİLYAR YTL 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından adeta kara talihine bırakılan, günümüze dek tek bir çivi bile çakılmayan 150 yıllık demiryolları Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte eşi benzeri görülmemiş bir atağa kalktı. Son üç yılda demiryollarına bütçeden ayrılan yatırım ödeneği 6 milyar YTL'yi buldu. Kamu yatırımlarının yüzde 70'i demiryollarına yapıldı. Bakan Yıldırım'ın talimatıyla yatırım atağı kapsamında mevcut demiryolu hatları iyileştirilecek, yeni hızlı tren hatları kısa zamanda devreye sokulacak, RO-LA taşımacılığının kapsamı artırılacak ve garlar eskiden olduğu gibi 'prestij mekanları' haline getirilerek kentlerin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılacak.

BUGÜNDEN YARINA 2014 yılına kadar uzanacak ve 10 milyar doları bulacak yatırım hamlesi ile demiryollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payı önemli ölçüde artacak. Şimdiye kadar hiçbir hükümetin cesaret edip giremediği demiryolu yatırımına AK Parti Hükümeti nasıl girdi? Ekonominin en sancılı döneminde demiryollarına bu kadar ödenek ayrılması konusunda Başbakan Erdoğan nasıl ikna oldu? İşte tüm bu soruların cevaplarını Bakan Yıldırım BUGÜN'e açıkladı.

ATILIMLAR SÜRMELİ 

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıl dönümünde yaklaşık 5 bin kilometre hızlı tren hattının yapılmasının hedeflendiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu hedefin gerçekleşmesi için yaklaşık 20 milyar Euro'ya gereksinim olduğunu vurguladı. 50 yıldır ihmal edilen demiryollarını yeniden canlandırmak için başlatılan atılımların sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demiryolunda izlenen politikalar, iktidara göre değişmemeli. İktidara kim gelirse gelsin bu yatırımlar sürmeli.” Demiryollarını çağdaş yapıya kavuşturacak kanun tasarısının da hazır olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “Yeni bir kanun tasarısı hazırladık. Altyapı ile işletmenin birbirinden ayrılmasını planlıyoruz. Altyapıyı Ulaştırma Bakanlığı gerçekleştirecek. İşletme ise TCDD bünyesinde kalacak. Henüz hazırlık aşamasında kısa zamanda Bakanlar Kurulu'na sunacağız" diye konuştu.

HIZLI TREN 2007'DE İŞLETMEDE

 Ankara-Eskişehir hızlı demiryolu hattında, 2007 yılının nisan ayında deneme seferlerine başlanacağını kaydeden Yıldırım, yıl sonunda da ticari seferlerin başlatılabileceğini bildirdi. Yıldırım, hızlı trenin bilet fiyatlarına ilişkin bir soruyu “Maliyetlerle baş başa gidecek, makul bir kâr seviyesi öngörülecek" dedi. Yıldırım, Ankara-ıstanbul ve Ankara- Konya hızlı tren projelerinin 2009 yılında bitirileceğini bildirdi. Yıldırım, Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattının inşaatına birkaç ay içinde başlanacağını ifade etti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara- Eskişehir hızlı tren hattının inşaatında, 100 bin kişinin yaşayabileceği 30 bin konuta eş değer bir çalışma yapıldığını söyledi. 57 bin ton ray, 680 bin adet travers döşendi. 2.5 milyon ton balans toprağı atıldı. 2.5 milyon ton hafriyat ve yüz binlerce ton beton atıldı. Yıldırım, bu çalışmalarla memleketi Erzincan şehrinin yeniden inşa edilebileceğini söyledi.

HATLAR KISALIYOR 

En uzun güzergahlardan biri olan, 824 km uzunluğunda ve 14 saatlik seyir süresine sahip olan Ankara-İzmir hattı ise, ilk etapta Polatlı-Afyon arasında yeni demiryolu hattının, ikinci etapta ise Afyon-İzmir demiryolu hattının iyileştirilmesi ile 200 km civarında kısalacak ve yolculuk süresi de 6 saate inecek. Seyahat süresi 12 saat olan ve toplam uzunluğu 602 km'yi bulan Ankara- Sivas hattı ise 131 km kısalacak ve iki saate inecek.

Başbakan nasıl ikna oldu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın adeta ‘gurur meselesi' haline getirdiği demiryollarının yeniden hayata döndürme projesi nin Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından netleştiği ortaya çıktı. AK Parti'nin 2002 seçimlerinin ardından tek başına hükümet olmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın "Bana şu demiryolları olayını anlat. Neden şimdiye kadar yatırım yapılmamış. Ne yapılması lazım?" sorusu üzerine, Bakan Yıldırım, Başbakanlığa giderek, Türkiye'nin demiryolu serüvenini tüm detaylarıyla tek tek anlattı. Bakan Yıldırım, o dönemde Başbakan Erdoğan ile yaptığı diyaloğu şöyle anlattı: “Sayın Başbakana demiryollarının artısıyla eksisiyle tüm detaylarını anlattım. Şimdiye kadar hiçbir hükümet bu dev kuruluşa yatırım yapmayı uygun görmemiş, cesaret edememişler. Biz de yapmazsak 'Yahu niye yapmadınız?' diye soran olmaz. Ancak, bu büyük kuruluşu diriltirsek büyük hizmet vermiş oluruz. Yalnız büyük riskleri var. Çok büyük yatırıma ihtiyaç var. Bunu göğüslemek lazım dedim. Sayın Başbakan hiç tereddütsüz, 'Tüm riskleri göğüsleyelim. Yatırıma başlayalım’ talimatı verdi ve biz de kolları sıvadık.”


Özgür AKBAŞ/Bugün
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 10:15:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
can aslan IP: 88.242.55.xxx Tarih : 3.01.2007 11:22:23
Nihayet doğrular görünmeye başladı.Demir yolu ulaşımı ekonomi için çok önemli.Almanya da Büyük fabrikalrın tren yoluyla bağlantıları var.ulaşım bu yolla sağlanıyor ve nakliye çok ucuza geliyor.Kara yolu taşımacılığının demir yolları ile yapılması gerekir.Ayrıca bu yeni hatlarda araç taşıyan vagonlarda konulabilir.İstanbuldan aracını trene veren 6 saat sonra aracı ile izmirde olur.