30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Demokrasi ve özgürlük vaadi

Diyarbakır'da GAP Eylem Planı'nı, "yüzyılın kardeşlik projesi" sözleriyle tanıtan Erdoğan, "Tek çare daha çok demokrasi ve özgürlük" dedi..

Başbakan Tayyip Erdoğan, 12 bakan, ekonomi bürokratları ve siyasi kurmaylarıyla adeta çıkarma yaptığı Diyarbakır'da GAP Eylem Planı'nı açıkladı. Planı, "Bir sosyal restorasyon projesi" olarak nitelendiren Erdoğan, "Bütün çare daha çok demokrasi, daha çok özgürlüktür" dedi. Ziya Gökalp Spor Salonu'nda 2 saate yakın kürsüde kalan Erdoğan konuşmasında şu mesajları verdi:

DAHA ÇOK DEMOKRASİ: Demokratik siyaset her türlü sorunun tartışıldığı, müzakere edildiği, çözüm yollarının arandığı rejimdir. Bütün çare daha çok demokrasidir, daha çok özgürlüktür. Çok yatırım, çok üretimdir.

KÜRTÇE TV: TV, radyo yayınlarında yeni açılımımız; terörün psikolojik ve kültürel zeminini de önemli ölçüde kurutacaktır. Yapılacak yeni düzenlemeyle TRT'nin bir kanalı bundan böyle bölgedeki dilleri sürekli anons eder hale gelecektir.

SOSYAL RESTORASYON: Hem sosyo-ekonomik kalkınmayı sağlayacak olan eylem planımız, hem yeni yayın açılımımız toplumsal yapımızı; birlik ve bütünlüğümüzü güçlendiren bir sosyal restorasyon meydana getirecektir. Yeni eylem planımız Türkiye için yeni bir milat, yeni bir dönüm noktası olacaktır.

ÖZGÜRLÜK MESAJI: Kalkınmanın, refahın temel dinamiği hiç kuşkusuz adalettir. İnsanlarımızın hayat standardını artırmak, refahı eşit şekilde paylaştırmakla, adaleti yaygınlaştırmakla mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bunu sağlamanın şartı; Milletimizi, ülkemizi bir bütün olarak kucaklamak, herkes için refah ve özgürlük üretmektir.

TARİHİ DEĞİŞTİRİYORUZ: Bu projeler gerek bölge insanımız, gerek Türkiye'nin her tarafında bütün milletimiz için tarih değiştirecek ve tarihte bir yeni dönemin başlangıcı olacak önemli oranda sonuçlar verecektir. Yıllardır bölge insanımız başta olmak üzere milletimize evlat acısı yaşatan bölücü terör örgütünün istismar ettiği sosyo ekonomik yaralar bu projelerle inanıyorum ki bütünüyle kapanacaktır.

POPÜLİZMLE OLMAZ: Bugüne kadar birçok paketler, raporlar yayınlandı, birçok söylemler ortaya konuldu. Bunların hepsinin yanlış olduğunu düşünemeyiz ama bu raporlar olması gerekenin yalnızca bir bölümünü ortaya koyuyordu. Türkiye'yi bütünüyle düşünmek gerekir. Siyasi, popülist yaklaşımlarla netice alınamayacağı açıktır.

DEMOKRASİ VE KALKINMA: Türkiye'nin son yıllarda demokratik ve kalkınma bakımından elde ettiği başarının altında istikrarın yer aldığını görüyoruz. Demokrasi büyüdükçe ekmeğimiz de büyüyecek.

TERÖR YALNIZ KALDI: Vatandaşımızın can ve mal emniyetine kast eden terör örgütü saldırılarıyla hiçbir değer tanımadığını göstermiştir. İnsanlık dışı yüzünü herkes tanımıştır. Terör örgütü içeride ve dışarıda hiç olmadığı kadar yalnızlaşmıştır. Siyasi, askeri, diplomatik, sosyo kültürel tedbirleri eşzamanlı ortaya koyuyor mücadele veriyoruz. Refah ve özgürlükler yükseldikçe insanımız kazanacak, kaybeden terör örgütü olacaktır.

1 haber 2 görüş
'Tasarlanmış bir rehabilitasyon'
İhsan Bal (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu): Ekonomik azgelişmişlik terörü besleyen ilk faktör, ikincisi ise eğitim düzeyinin düşüklüğü. Örgüt bu nedenle GAP'ın tamamlanmasından hoşlanmayacak. Bugünkü devlet politikası ve hükümetin yaklaşımı Türkiye'nin terör meselesine artık bütünlüklü bir şekilde bakabildiğini gösteriyor. Şimdi tasarlanan şey düşünülerek hazırlanmış bir rehabilitasyondur. Proje tamamlanırsa dağa çıkmalar büyük oranda sona erecektir.

'Dağa çıkmaları engeller'
Nihat Ali Özcan (TPAO Vakfı Terör Uzmanı): GAP hamlesi tek başına yüzde yüz oranda terörü bitirmese de önemli bir adım olacaktır. Ama terörde belirli bir oranda azalma görülecektir. Olayın psikolojik boyutu önemlidir. Devlet bölge halkına sahip çıktığını göstermekte ve bu konudaki siyasi kararlılığını ortaya koymaktadır. Ekonomik getirileri olacaktır. İşsizlik azalacaktır, bu da dağa çıkışları engelleyici bir faktördür. Ama her şeyi hallettik gibi bir psikolojiye girilmemeli.

Kürtçe TV önergesi hazır
BAŞBAKAN, Diyarbakır'da, Kürtçe TV müjdesi verirken, AK Parti Grubu Genel Kurul'da görüşülen TRT Yasa Tasarısı'nın 6. maddesine eklenmek üzere bir önerge hazırladı. Önergede, "Kurumun yayınları Türkçe olarak yapılır. Ancak kanunlara aykırı olmamak şartıyla farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir" hükmü yer aldı. Ancak Meclis Genel Kurulu'nda toplantı yeter sayısı bulunamadığı için TRT Tasarısı görüşmelerine geçilemeden kapandı. Değişikliğin bugün yapılması bekleniyor.

'Bölgede büyük değişim yaşanır' Güneydoğu Sanayici Ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Bedirhanoğlu: Sayın Başbakan'ın açıkladığı destekler gerçekleşirse bölgeye çok büyük bir etkisi olur. GAP sulama kanalları projesi gerçekleştiğinde büyük bir değişim yaşanır. 2012'ye kadar 1.60 milyon hektar arazinin sulanacağı ifade edildi. Bu mayınlı arazilerin temizlenmesi, yeni teşvik uygulaması, sektörel ve bölgesel teşvik politikaları kuşkusuz bölgede önemli bir sıçrama olur. Yine sınır ticaret bölgelerini oluşturulması gerçekten önemli bir adım. Bu anlamda GAP idaresinin Ankara'dan bölgeye getirilmesi stratejik olarak çok önemli. Bütün bunlar büyük bir sıçrama yaratır.

'Önemli olan projelerin bitmesi' Mehmet Ali Çullu (Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı): Başbakanın açıklamalarını dikkatle izledim. Konuyla ilgili içinde olduğumuz ve destek verdiğimiz projeler var. Eylem planını izledim. Beş yıl içinde projenin bitirileceği ifade ediliyor. Tarıma dayalı sanayinin geliştirileceği sulama alt yapısının tamamlanacağı, 1.6 milyon hektar arazinin sulanmasının hedeflenmesi önemli hedefler. Önemli olan bu kaynakların güzel bir şekilde izlenmesi denetlenmesi ve 2012 yılında bitirilmesidir. Gerçekten 2012 yılında bitirilirse, ekonomiye, sosyal, kültürel ve turizme büyük bir katkısı olur. Projenin başlangıcında 500 dolar olan kişi başına gelirin 1100 dolara çıktığı söyleniyor. Bu proje bitince kişi başına gelirin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. 2012 yılına yetişirse bu miktar daha da artır.

'GAP tek başına hamle değil'

Başbakan Erdoğan'ı yanıtlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Ben orda olmak isterdim. Ama siyasi partinin seçim atmosferine katılmayı benden beklemesin" dedi. Baydemir düzenlediği basın toplantısında "Başbakanın açıklamaları bölge halkına kabaktan öte tat vermeyen tablo sundu. Her gelen hükümetçe ısıtılarak GAP önümüze konulmuştur. GAP tek başına bir yatırım hamlesi olamaz. Ekonomik sosyal kalkınma manasında fırsatı kaçırmıştır. Sorunların çözümü için fırsat olduğuna inandım ama yanıldık. Kuşkunuz olmasın AKP'nin ampulü Diyarbakır'ın surlarına çarpmıştır" dedi. Doğu ve Güneydoğu'da 21 ile verilen teşvik oranı ile Bursa'ya verilen teşvikin aynı olduğunu belirten Baydemir, "GAP'a ayrılan kaynağın büyük kısmı Hasankeyf'in boğulmasına gidecektir" diye konuştu.

Sabah
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 06:41:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?