19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Demokratik tepki polisin de hakkı

Yargıtay, İstanbul’da silahlı saldırıda 2 polisin şehit olmasının ardından yapılan izinsiz yürüyüşe katılan polis memurlarına verilen mahkumiyet kararlarını "Eylem üzüntüden kaynaklanan demokratik tepkidir" diyerek bozdu.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, İzmir 2 ve 11. asliye ceza mahkemelerince yaklaşık 200 polis memurunun 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçundan 1 yıl 3 ay ile 1 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması ve cezaların ertelenmesine ilişkin temyiz başvurularını karara bağladı. Kararda, "Sanık polis memurlarının güvenlik güçlerine yapılan olaylara karşı seslerini duyurmak amacıyla yaptıkları eylem, içinde bulundukları üzüntü nedeniyle demokratik tepki niteliğindedir" denildi.

Kararda, 2911 sayılı yasada tanımlanan suç unsurları oluşmadığından, sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi gerektiği kaydedildi. Olayın ardından İzmir’in dışında, İstanbul, Adana, Gaziantep, Bursa, Antalya ve İçel’de de yürüyüşler düzenlenmiş, polisler özlük halklarında iyileştirme istemişti. Bu yürüyüşle ilgili açılan davaların kimi beraatla, kimi mahkumiyetle sonuçlanmıştı. 30 polise "24 ay kıdem durdurma", 1449 polise de uyarma ve çeşitli sürelerle kıdem durdurma cezası verilmişti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 03:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?