19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Denktaş'tan Kıbrıslı Türklere çağrı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türklere, partilerüstü bir yaklaşımla birleşip, davalarına sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından Londra Üniversitesinde düzenlenen toplantıya katılan Denktaş, Türkiye ve KKTC'de şehit düşenler ile eski Başbakan Bülent Ecevit için yapılan saygı duruşuna eşi Aydın Denktaş ile birlikte katıldı.
Londra Türk Radyosu Türk Sanat Müziği korosunun “safalar getirdiniz, safa geldiniz dostlar” şarkısı ile başlayan mini konserini de izleyen Denktaş, daha sonra salonu dolduran Kıbrıslı Türklere hitap etti. 

Konuşmasında, Kıbrıslı Türklere, partilerüstü bir yaklaşımla birleşerek davalarına sahip çıkmaları çağrısında bulunan Denktaş, Türkiye'yi Kıbrıs'ta işgalcilikle suçlayanlara yanıt verirken, “Kıbrıs işgal altında doğrudur, ama Türkiye'nin değil, Rum'un işgali altındadır. Türkiye orada işgali ve soykırımı önlemiştir, bunun için Türkiye'ye madalya vermesi gerekenler, aksine onu cezalandırmaya kalkıyor” dedi.
AB'yi “utanmadan Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne koyup 'bu meseleyi çöz de gel' şartı ileri sürmekle” suçlayan Denktaş, Rum yönetimini Ada'nın resmi hükümeti olarak tanınmasına da sert çıktı. “Türkiye'ye 'Rumu tanı' diyorlar, kimi tanıyacaksın, eli kanlı bir idareyi mi?” diyen Denktaş, AB'yi, bebekleri katleden bir hükümeti birliğe üye yapmakla suçladı. KKTC'de bazı kesimlere göre, Cumhuriyet ilanının bile bir hata olduğunun öne sürüldüğünü belirten Denktaş, ”Allah'ın işine bakın ki getirdi onları hata gördükleri bu hükümetin başına oturttu” diye konuştu. 

Kendisini suçlayanların bugün Rumları daha iyi anladıklarını da kaydeden Denktaş, şehitlerin kanıyla kurulan KKTC devletini, kimsenin Kıbrıslı Türklerin elinden alamayacağını vurguladı.
KKTC'nin Türkiye'siz yapamayacağını da belirten Denktaş, kendisini suçlayanlara da “hatalarımla sevaplarımla beraber kendilerine 23 yıllık bir devlet bıraktım, bunu unutmasınlar” dedi.

MİLLİ ÇİZGİ

İki eşit, egemen kendi kaderini tayin eden devletin bulunduğunu, Türkiye'nin garantörlük hakları ve Türk-Yunan dengesinin gözardı edilemeyeceğini belirten Denktaş, bunun milli çizgi olduğunu, kimsenin bu çizgiyi değiştiremeyeceğini söyledi. 

AB'nin Kıbrıs adı altında eli kanlı, terörist, toplu mezar kazıcısı bir yönetimi birliğe üye yapmakla hata ettiğini de söyleyen Denktaş, “alın üyenizi başınıza çalın” derken, KKTC'nin şehitlerin malı olduğunu, kimsenin bu devleti, bir başkasına veremeyeceğini ifade etti.
AB'nin Türkiye'ye yaptıklarını da “kalleşlik” olarak niteleyen Denktaş, Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne şart olarak koymaya kalkanları bir dönem eski Başbakan Bülent Ecevit'in durdurduğunu, ancak Kofi Annan döneminde yine aynı kanala girildiğini söyledi. Aynı kanalda devam ettikçe Türkiye'nin başının ağrıyacağını söyleyen Denktaş, AB'nin Türkiye'yi tam üye yapmak istemediğini savundu. 

AB'nin, Atatürk'ün kurduğu üniter devleti parçalayıp, ufalayıp ”hazmedebilecek büyüklüğe getirmeyi” istediğini de öne süren Denktaş, “Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Bu durumda bizim AB'ye (Türkiye bizi bıraksa da bir Kıbrıs'ı bırakmayız) tavrı koymamız lazım” dedi. 

Denktaş “Silah zoruyla Türkiye'yi Ada'dan çıkartacak kuvvet olmadığını” da vurgularken, “şu anda tehdit masadadır” dedi.
a.a
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2006 Pazar 23:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?